Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare. De catva timp prietena mea s-a mutat la mine, bineinteles i-am dat cheia de la apartament. Azi am primit un sms prin care imi spunea ca si-a luat lucrurile si a plecat. Dar din casa a disparut si o suma de bani si lucrurile cumparate de mine pt care am bonuri. Ce pot sa fac? Multumesc
Este ideal modul in care v-a sfatuit sa procedati distinsa d-na psiholog.
Problema este ca in cazul nerezolvarii pe cale amiabila a problemei,trebuie ca plangerea pe care o formulati sa o dovediti cu probe,actele de provenienta si proprietate ale bunurilor pe care pretindeti ca vi le-a sustras,dovezi cu privire la banii din casa,martori,eventual expertize de evaluare.
Conform codului penal roman este un furt care se incadreaza la art 210, "pedepsirea unor furturi la plangerea prealabila", iar conform art. 284 cod procedura penala trebuie sa introduceti plangerea prealabila in timp de 2 luni de la data cand ati cunoscut cine este faptuitorul. Daca lasati sa treaca acest termen de 2 luni fapta persoanei respective nu va mai putea fi pedepsita. Va recomand sa introduceti o plangere prealabila, iar cand o vor invita organele de cercetare penala la audieri isi va da seama ca nu se poate imprieteni cu cineva si apoi sa ii fure lucrurile. De unde stiti ca nu este o obisnuinta a prietenei dumneavoastra acest prost obicei?
Daca va impacati puteti retrage apoi plangerea prealabila, conform art 210 alin 2 cod penal.
Va recomand sa faceti plangere la organele de cercetare penala (politia judiciara) de la locul unde a fost savarsita infractiunea. Este modul cel mai practic de rezolvare, deoarece poate este necesar sa constate la fata locului anumite aspecte pe care le mentionati dumneavoastra in plangere si astfel vor mai operativi.
Art 210 nu este aplicabil in speta deoarece face referire la furtul intre soti sau rude apropiate, iar cei doi nu sunt soti si nici nu exista o legatura de rudenie intre ei.