De obicei recomand depunerea plangerilor la parchet, pentru ca am sesizat in mai multe cazuri, ca plangerile depuse la parchet sunt solutionate mai repede decat in cazul depunerii direct la politie, desi "traseul "plangerii in cazul depunerii la parchet este parchet-politie si din nou parchet.
Ramane ca dvs. sa hotarati pentru care varianta optati.:luck:
In speta relata de dumneavoastra, este savarsita infractiunea de furt, insa , in vederea punerii in miscare a actiunii penale, este necesara depunerea unei plangeri penale prealabila, in termen de doua luni de la data comiterii actelor de sustragere .
( apreciez ca fosta prietena a dumneavoastra are calitatea de " gazduit ", in sensul legii penale, iar fapta este savarsita in paguba gazduitorului ).
In caz ca veti sesiza politia , respectiv parchetul, vor fi efectuate acte de cercetare, atat dumneavoastra, cat si fosta concubina , veti da declaratii , prin care veti aduce la cunostinta organelor judiciare imprejurarile in care "luarea si insusirea " bunurilor a avut loc.
Poate exista, in caz ca se impune , o confruntare.
Ati incercati sa rezolvati aceasta situatia pe cale amiabila?
Poate va exista intelegere din partea fostei prietene si veti recupera lucrurile ce va apartin .
Altmineri, va fi angajata raspunderea penala, sub aspectul infractiunii de furt.Retragerea plangerii penale prealabila reprezinta o cauza ce inlatura raspunderea penala, dispunandu-se , in etapa urmaririi penale, incetarea acesteia, iar in etapa judecatii , incetarea procesului penal.
Procurorul ,in cazul in care considera ca fapta prezinta pericol social redus , conform art . 18 indice 1 din Codul penal, va putea aplica o amenda administrativa , dispunand scoaterea de sub urmarire penala.
Aceasta sanctiunea poate fi dispusa in cazul in care discutam de primul conflict cu legea penala, de un prejudiciu infirm , de o conduita postinfractionala de cooperare cu organele judiciare, pentru a fi retinute, in cauza, circumstante atenuante reale si personale , conform art . 74 din Codul penal.
Inca din etapa urmaririi penale ( pana la momentul citirii actului de sesizare , in fata instantei ), va puteti constitui parte civila, precizand , defalcat , sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.
Conform legii 202/2010 , in privinta actiunii civila alaturata celei penale, se poate incheia o tranzactie, ajungand , totusi , la un consens , cu privire la paguba suferita .
Succes.;)