eryc_1972 a scris:
Deci am avut pe rol o actiune in constatare , care a fost respinsa , hotararea inca nu am primit-o , azi am facut o cerere de urgentare a redactarii, poate in cateva zile reusesc sa aflu motivele.
Despre vanzator stiu sigur ca este decedat si o sa merg la evidenta populatiei, am inteles ca au niste baze de date destepte unde as putea gasii eventuali mostenitori.
Ma intreb daca dosarul este respins, oi putea sa mai iau o grefa ? in baza careia sa pot cere mai usor date despre posibili mostenitori? Si nu stiu daca a fost bine aleasa actiunea in constatare, trebuie neaparat uzucapiune? sau merge si cu actiune in constatare? avand in vedere repet, ca exista o chitanta facuta la notariat prin 56 an de cand bunicul a fost inscris pe rol in baza acelei chitante.Am si posibilitatea de 2-3 martori vecini.
Va multumesc
Acţiunea în constatare a fost în mod corect respinsă, deoarece chitanţa de care vorbiţi nu reprezintă decât un antecontract de vânzare-cumpărare în baza căruia părţile au stabilit ca într-un anume termen să aibă loc vânzarea la notar, ocazie cu care s-a achitat un avans şi nimic mai mult.
Dacă acel înscris ar fi reprezentat însă un contract de vânzare-cumpărare încheiat la notar, atunci acesta putea fi întabulat în cartea funciară fără proces. Dacă nu s-a putut înseamnă că avea caracterul unui antecontract.
În această situaţie, o acţiune în uzucapiune este singura indicată şi vă recomand să nu plecaţi la drum fără un avocat care să vă şi redacteze acţiunea, pentru că este foarte important obiectul cauzei cu care învestiţi instanţa, pentru că aceasta nu se poate pronunţa decât în limitele în care a fost învestită....
Fiind o acţiune în uzucapiune, se timbrează la valoarea imobilului fiind o acţiune în realizarea dreptului.
Instanţa vă va pune în vedere să precizaţi o valoare estimativă a imobilului pentru a vă obliga la timbraj, urmând ca valoarea reală a acestuia să fie stabilită printr-o expertiză judiciară.