avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... decesul in timpul uzucapiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

decesul in timpul uzucapiunii

daca dupa ce s-a depus o actiune in constatare sau uzucapiune pentru bunicul meu , iar pana se obtine rezultatul.. bunicul doamne fereste , decedeaza, ce se intampla in acest caz? se anuleaza cazul si trebuie ca mostenitoriii sa depuna alte acte, alte termene... , sau se continua actiunea inceputa de bunicu? Si as mai vrea sa intreb daca Bunicul detine o chitanta facuta la notariat prin 1955 an in care a si fost inscris pe rol la impozit.. , cel cu care a facut chitanta nu mai traieste si nici de mostenitori nu am dat, as vrea sa stiu ce ar fi mai bine intentat, o actiune in constatare sau o uzucapiune? Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:02, 21 Aprilie 2008
De unde e asta, Adriane? Cum sa nu poti uzucapa statul? Normal ca poti... Si ce e asta cu exixta? Ca tot am zis ca e o gluma, dar tot apare la fel, peste tot...

Eu cred ca s-a procedat gresit, se face un dosar si se fac, in baza lui, adrese simultane catre Primarii si camere de notar...
In caz ca nu se gaseste mostenitor, se da in judecata statul roman in calitate de mostenitor al succesiunii vacante.
Statul preia (teoretic) in proprietate privata mostenirile vacante, abia dupa aceasta ele pot fi trecute in domeniul public prin hotarare de guvern... insa cum voi faceti actiunea inainte ca terenul sa fie public, statul v-ar insela daca ar face public un teren inainte ca sa se termine litigiul pentru el...
Proprietatea privata a statului este in circuitul civil, deci se uzucapeaza...
Proprietatea publica a statului nu este in circuitul civil, deci nu se uzucapeaza...
Deci puteti uzucapa chiar in aceste conditii.
Dureaza mai mult procedura de declarare a vacantei unei mosteniri... dar se face!

Multa bafta! Poate gasiti un avocat care sa va si justifice de ce atatia bani.
eryc_1972 a scris:

Deci am avut pe rol o actiune in constatare , care a fost respinsa , hotararea inca nu am primit-o , azi am facut o cerere de urgentare a redactarii, poate in cateva zile reusesc sa aflu motivele.
Despre vanzator stiu sigur ca este decedat si o sa merg la evidenta populatiei, am inteles ca au niste baze de date destepte unde as putea gasii eventuali mostenitori.
Ma intreb daca dosarul este respins, oi putea sa mai iau o grefa ? in baza careia sa pot cere mai usor date despre posibili mostenitori? Si nu stiu daca a fost bine aleasa actiunea in constatare, trebuie neaparat uzucapiune? sau merge si cu actiune in constatare? avand in vedere repet, ca exista o chitanta facuta la notariat prin 56 an de cand bunicul a fost inscris pe rol in baza acelei chitante.Am si posibilitatea de 2-3 martori vecini.
Va multumesc


Acţiunea în constatare a fost în mod corect respinsă, deoarece chitanţa de care vorbiţi nu reprezintă decât un antecontract de vânzare-cumpărare în baza căruia părţile au stabilit ca într-un anume termen să aibă loc vânzarea la notar, ocazie cu care s-a achitat un avans şi nimic mai mult.
Dacă acel înscris ar fi reprezentat însă un contract de vânzare-cumpărare încheiat la notar, atunci acesta putea fi întabulat în cartea funciară fără proces. Dacă nu s-a putut înseamnă că avea caracterul unui antecontract.
În această situaţie, o acţiune în uzucapiune este singura indicată şi vă recomand să nu plecaţi la drum fără un avocat care să vă şi redacteze acţiunea, pentru că este foarte important obiectul cauzei cu care învestiţi instanţa, pentru că aceasta nu se poate pronunţa decât în limitele în care a fost învestită....
Fiind o acţiune în uzucapiune, se timbrează la valoarea imobilului fiind o acţiune în realizarea dreptului.
Instanţa vă va pune în vedere să precizaţi o valoare estimativă a imobilului pentru a vă obliga la timbraj, urmând ca valoarea reală a acestuia să fie stabilită printr-o expertiză judiciară.
Cora, nu putem sti daca a fost o actiune in constatare asa cum o intelege un jurist sau a avut numai o exprimare gen "sa se constate dreptul de proprietate", dar avea ca temei texte pe uzucapiune; in acest ultim caz, numai constatare nu era.

Cred ca cel mai bine ar fi sa vorbeasca eryc_1972 cu mai multi avocati si sa aleaga dintre ei unul care il si convinge.
Oricum, poate revine si ne spune cum a timbrat actiunea, ca sa intelegem daca a fost constatare sau nu.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
,,Act in constatare’’ arata cam asa: fara unele pasaje neinteresante … date avocat nume etc.

Introducerea cu datele reclamant .. …si avocat …etc

CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA
Impotriva lui X vanzator , domiciliat …etc.
Prin care solicitam instantei de judecata sa pronunte o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de titlu de propietate pentru imobilul ….etc
In fapt , in data de 1956 am cumparat de la X terenul cu supraf si urmat vecinatati … etc
DOMNULE PRESEDINTE AL JUDECAT SECTORULUI 1

Conform chitantei notariale autentificate la data de ..1956 cu nr… de catre Notariatul de Stat .. , subsemnatul….cump a achitat catre X vanz suma de … Lei reprezentand pretul terenului in suprafata de… situate …etc

In cuprisul chitantei anterior mentionate , vanzatorul si-a asumat obligatia de a se prezenta la Notariat de Stat pentru a semna actul de vanzare cumparare dupa ce se vor obtine autorizatiile necesare.
De asemenea in cuprinsul chitantei vanzat a mentionat ca in situatia in care nu se vor prezenta la notariat pentru a semna actul , cumparatorii se vor adresa instantelor de judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca, care sa tina loc de act de vanz – cump.
Pe de alta parte , conform certificatului de atestare fiscala pentru pers fiz. privind impoz si taxele locale nr..din data …, reiese in mod cert ca plata taxelor si impozitelor locale pe terenul in speta , precum si pentru constructia edificata fara autorizatie de construire, in supraf de … , s-a realizat de catre subsemnatul …comparator..
Anexam prezentei copii de pe adresele anterior mentionate.
Ca urmare, solicit inst de judec sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanz cump pentru terenul in supraf de … din strada …nr..
In drept , imi intemeiesz cererea pe dispozitiile art.1077 Cod civil , art 111 C.pr.civ.
Solicitam instantei de judecata judecarea in lipsa, conform art. 242 Cod proc civ.
Intelegem sa probam cele anterior solicitate cu martori, inscrisuri, interogatoriu si matartori.
Aici s-a terminat actiunea…
Va mai spun ca a fost timbrata din prima cu 10 mil si nu s-a mai cerut nici o suplimentare

Mai astept sa iasa hotararea respingerii… si isoricul de rol apoi sa vad de ce acte mai fac rost sau informatii si in circa 2-3 saptamani o sa mai incerc o actiune cu un avocat care se pricepe mai bine .

Va multumesc .
Acum că ne-ai dat mai multe amănunte, este clar că nu este vorba despre un antecontract de vânzare-cumpărare.
Asta este o acţiune în prestaţie tabulară, nu o acţiune în constatare!!!!!!! Acţiune care se timbrează la valoare.
Acţiunea în prestaţie tabulară este o acţiune în realizarea dreptului. Ca atare, existenţa ei face ca o acţiune în constatarea dreptului de proprietate să fie inadmisibilă.
Pe cale de consecinţă, instanţa a respins acţiunea în mod corect. Cel care a formulat o asemenea acţiune (avocat, jurist etc.), îmi pare rău să o spun, este total paralel cu domeniul dreptului!

Alte discuții în legătură

Dobandire act de proprietate sebastianSud sebastianSud As avea nevoie de ajutorul cuiva in legatura cu dobandirea actului de proprietate pentru un teren intravilan pe care s-a construit si o casa. Terenul a fost ... (vezi toată discuția)
Cadastru fara act de proprietate ? visinescu visinescu Se poate face cadastru si intabulare pentru un teren cu 2 proprietari ( 2 frati care au mostenit terenul)? care sunt actele necesare ? se poate realiza si fara ... (vezi toată discuția)
Obtinere titlu de proprietate Cora_00_lia Cora_00_lia Salut Am o problema cat se poate de complicata, cel putin pentru mine. Terenul unde este locuinta bunicilor mei a fost achizitionat in mai multe transe. O ... (vezi toată discuția)