Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Eu cred ca trebuie sa facem distinctie intre hotararile executorii / neexecutorii si cele suspensive / nesuspensive de executare.
Astfel cele executorii sunt cele care presupun o schimbare a starii sau conditiilor invinuitului sau inculpatului (masuri preventive, masuri de siguranta, punerea in excutare a unei pedepse, a unei sanctiuni administrative, etc), sau a unor bunuri (in cazul masurilor asiguratorii).
Pe de alta parte, sunt suspensive sau nesuspensive de executare caile de atac prin care hotararea atacata isi amana producerea efecteleor sau nu si le amana pana la judecarea caii de atac.
De exemplu, incheierea prin care se mentine starea de arest este neexecutorie, pt ca nu se mai pune nimic in executare. Dar recursul impotriva ei este nesuspensiv de executare adica recursul nu suspenda exectele hotararii, deci starea de arestare nu este suspendata pana la judecarea recursului.
La fel e si in cazul respingerii cererii de liberare provizorie. Recursul impotriva restingerii acestei cereri nu suspenda liberarea provizorie pe timpul judecarii lui, adica masura isi continua efectele, dar nu este executorie, pt ca nu se pune nimic in executare
Sper ca nu m-am exprimat prea alambicat.