avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
MayeMaya a scris:

anahi85 a scris:

Desi am mai postat anterior aceeasi intrebare, trebuie sa recunosc ca nu m-am lamurit pe deplin, asa ca v-as fi extrem de recunoscatoare dak m-ati putea ajuta...
Era intrebarea cu renta constituita cu titlu gratuit...daca poate fi declarata neurmaribila, avand in vedere dispoz. art. 1650 C. civ. si pe cele ale art. 408 C.proc.civ. (abrogate). Personal, cred ca raspunsul este nu...dar as vrea sa stiu si parerea voastra.
Apropo, intrebase cineva de o carte de contracte...eu invat din cartea lui Codrin Macovei si pana acum nu am gasit nicio intrebare din cele date la inm care sa nu se regaseasca in cuprinsul ei...
Multumesc anticipat celor care imi vor raspunde...o zi buna!

Ti s-a mai raspuns pe forum .

Renta viagera, constituita cu titlu gratuit, poate fi declarata neurmaribila prin conventia partilor .DAR...ea poate fi totusi urmarita pt. datorii de alimente, chirie sau alte creante privilegiate asupra mobilelor. Vezi in Codul civil, articolul 1650.
Pe de alta parte, cea constituita cu titlu oneros nu poate fi declarata neurmaribila, cum bine zicea Sunrise....
(Nu am ajuns nici eu taman acolo cu materia...dar pt.ca ai mai intrebat odata, mi-am adus aminte ....:).

Aici te contrazic...tocmai k in conformitate cu dispoz. C.proc. civ. nu poate fi urmarita nici makar ptr datorii de alimente (...), deoarece art. 408 care prevedea acest lucru a fost abrogat...probabil imi este mie greu sa ma exprim...nu am C.proc.civ momentan langa mn...dar undeva la art. 409 zice ca sunt susceptibile de exec. silita orice venituri ale debitorului (sper sa nu ma insel):)...de unde am tras concluzia ca intentia legiuitorului a fost aceea de a conferi caracter urmaribil oricarui tip de renta...rezulta ca ar fi trebuit abrogat art. 1650 C.civ...sper k nu m-am invartit in jurul cozii si ca intelegeti ce vreau sa zic.
Ce a zis forgetten am inteles si eu din ce am citit...ma gandeam k poate voi ati citit altceva in alte carti...dar nu-i nimik, mai astep sa ajungeti si voi la contracte...mersi oricum ptr raspunsuri
Patrick_ a scris:

MayeMaya a scris:

anahi85 a scris:

Desi am mai postat anterior aceeasi intrebare, trebuie sa recunosc ca nu m-am lamurit pe deplin, asa ca v-as fi extrem de recunoscatoare dak m-ati putea ajuta...
Era intrebarea cu renta constituita cu titlu gratuit...daca poate fi declarata neurmaribila, avand in vedere dispoz. art. 1650 C. civ. si pe cele ale art. 408 C.proc.civ. (abrogate). Personal, cred ca raspunsul este nu...dar as vrea sa stiu si parerea voastra.
Apropo, intrebase cineva de o carte de contracte...eu invat din cartea lui Codrin Macovei si pana acum nu am gasit nicio intrebare din cele date la inm care sa nu se regaseasca in cuprinsul ei...

Renta viagera, constituita cu titlu gratuit, poate fi declarata neurmaribila prin conventia partilor .DAR...ea poate fi totusi urmarita pt. datorii de alimente, chirie sau alte creante privilegiate asupra mobilelor. Vezi in Codul civil, articolul 1650.
Pe de alta parte, cea constituita cu titlu oneros nu poate fi declarata neurmaribila, cum bine zicea Sunrise....
(Nu am ajuns nici eu taman acolo cu materia...dar pt.ca ai mai intrebat odata, mi-am adus aminte ....:).

Care este temeiul legal pentru care poate fi urmarita daca este declarata neurmaribila? Nu am gasit vreun articol in acest sens.

Temei legal: art. 409 C.proc.civ....parerea mea...sper sa nu ma insel...de aceea vroiam mai multe pareri
Art. 409 CPC
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Sumele retinute potrivit alin. 1 - 4 se elibereaza sau se distribuie potrivit Art. 562 si urmatoarele.
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.

Din acest articol, eu nu rezulta ca o renta viagera nu poate fi urmarita silit, cu exceptia sumelor care au destinatia celor de la ultimul aliniat.
Atata timp cat art 1650 CC este in vigoare, o renta viagera, constituita cu titlu gratuit, poate fi declarata neurmaribila si nu va putea fi urmarita atata timp cat nu are destinatia de la art 409 ultimul alin.

Parerea mea.

Edit: Din cate stiu eu art 409 CPC excede materiei de examen. Din acest motiv nu cred ca o asemenea problema s-ar putea regasi in vreun subiect de concurs.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
Patrick_, utilizator
anahi85 a scris:

Patrick_ a scris:

MayeMaya a scris:

anahi85 a scris:

Care este temeiul legal pentru care poate fi urmarita daca este declarata neurmaribila? Nu am gasit vreun articol in acest sens.

Temei legal: art. 409 C.proc.civ....parerea mea...sper sa nu ma insel...de aceea vroiam mai multe pareri

409 C proc Civ nu se refera la renta viagera! Potrivit art 1650, renta viagera constituita cu titlu gratuit poate fi declarata neurmaribila iar daca e declarata asa, asa ramane intrucat nu exista niciun text de lege care sa permita contrariul, cum a spus si Patrick.
forgotten_sunrise a scris:

anahi85 a scris:

Patrick_ a scris:

MayeMaya a scris:

anahi85 a scris:

409 C proc Civ nu se refera la renta viagera! Potrivit art 1650, renta viagera constituita cu titlu gratuit poate fi declarata neurmaribila iar daca e declarata asa, asa ramane intrucat nu exista niciun text de lege care sa permita contrariul, cum a spus si Patrick.

opinia dnei Mona M. Pivniceru in "Efectele juridice ale contractelor aleatorii": " dar chiar si neurmaribila fiind prin conventia partilor, renta constituita cu titlu gratuit este supusa disp art. 409 C.proc.civila si, prin urmare, va fi supusa urmaririi in conditiile si limitele prevazute de acest text" - este vorba de creditorii partilor care pot urmari renta constituita cu titlu gratuit, de ex pe calea actiunii oblice

Edit: poate stiti deja, penalul special al lui Sergiu Bogdan se gaseste pe piata, editie 2009 si caiet de seminar din 2010
[ link extern ]

Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
ContSters174849, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)