avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Eu nu stiam, Ch_a, multumesc frumos pentru informatie....:vishenka:
Pe penal, pana acum , am Udroiu, Boroi,Mitrache,Streteanu,T.Toader.... :stunned: ..Sergiu Bogdan- cumparat...inca nu.:D....
E bine de stiut...oricum...
Buna dimineata...ca e trecut de miezul noptii....:):
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
ContSters170895, utilizator
ch_a a scris:

opinia dnei Mona M. Pivniceru in "Efectele juridice ale contractelor aleatorii": " dar chiar si neurmaribila fiind prin conventia partilor, renta constituita cu titlu gratuit este supusa disp art. 409 C.proc.civila si, prin urmare, va fi supusa urmaririi in conditiile si limitele prevazute de acest text" - este vorba de creditorii partilor care pot urmari renta constituita cu titlu gratuit, de ex pe calea actiunii oblice

Edit: poate stiti deja, penalul special al lui Sergiu Bogdan se gaseste pe piata, editie 2009 si caiet de seminar din 2010
[ link extern ]

Daca asta e opinia d-nei Pivniceru s-ar putea sa fie asa dar eu nu pricep unde anume se refera 409 C. Proc. Civ la renta viagera! Se refera la pensii, la salarii, la alocatii, la venituri destinate asigurarii mijloacelor de existenta dar nu-mi dau seama unde se incadreaza renta viagera! :-/
As fi curios ce spune si Deak in tratatul vechi care cuprindea si intretinerea si renta viagera. Eu il am pe cel nou, in 3 volume in care nu mai sunt aceste contracte :(
De Sergiu Bogdan nu stiu ce sa zic.. De ce e important, face si el subiecte sau ce? Parca nu mi-as lua totusi toti autorii din lume pt ca nu am nici excedent bugetar, nici timp de invatat mai mult de 3-4h/zi si decat sa am o gramada de carti pe care nu am cand sa le citesc, mai bine citesc ce am.
forgotten_sunrise, utilizator
forgotten_sunrise a scris:

Daca asta e opinia d-nei Pivniceru s-ar putea sa fie asa dar eu nu pricep unde anume se refera 409 C. Proc. Civ la renta viagera! Se refera la pensii, la salarii, la alocatii, la venituri destinate asigurarii mijloacelor de existenta dar nu-mi dau seama unde se incadreaza renta viagera! :-/

Ar putea fi instituita o pensie viagera cu titlul gratuit in favoarea unei persoane care are o disabilitate fizica permanenta, iar renta a fost constituita cu titlu de pensie de invaliditate. In acest caz, acea renta s-ar putea incadra la art 409 CPC, dar asta doar ca o exceptie.

Regula insa, dupa cum spune 1650 CC, este ca o renta viagera instituita cu titlu gratuit va fi neurmaribila doar daca a fost declarata asa prin conventia prin care a fost constituita. In rest renta poate fi urmarita.
forgotten_sunrise a scris:

ch_a a scris:

opinia dnei Mona M. Pivniceru in "Efectele juridice ale contractelor aleatorii": " dar chiar si neurmaribila fiind prin conventia partilor, renta constituita cu titlu gratuit este supusa disp art. 409 C.proc.civila si, prin urmare, va fi supusa urmaririi in conditiile si limitele prevazute de acest text" - este vorba de creditorii partilor care pot urmari renta constituita cu titlu gratuit, de ex pe calea actiunii oblice

Edit: poate stiti deja, penalul special al lui Sergiu Bogdan se gaseste pe piata, editie 2009 si caiet de seminar din 2010
[ link extern ]

As fi curios ce spune si Deak in tratatul vechi care cuprindea si intretinerea si renta viagera. Eu il am pe cel nou, in 3 volume in care nu mai sunt aceste contracte :(
De Sergiu Bogdan nu stiu ce sa zic.. De ce e important, face si el subiecte sau ce? Parca nu mi-as lua totusi toti autorii din lume pt ca nu am nici excedent bugetar, nici timp de invatat mai mult de 3-4h/zi si decat sa am o gramada de carti pe care nu am cand sa le citesc, mai bine citesc ce am.

@Sunrise....O sa vad eu la biblioteca institutiei unde lucrez daca il mai au pe Deak, tratatul acela foarte gros de care spuneai.Daca il au, il voi lua si voi cauta opinia lui cu privire la renta viagera , referitor la aceasta problema si voi posta...

Buna dimineata tuturor.:coffee:
ContSters170895, utilizator
Neata!

Deak spune despre renta viagera in tratatul vechi: " Potrivit Codului Civil, numai renta constituita cu titlu gratuit poate fi declarata neurmaribila prin conventia partilor (art. 1650). In acest caz creditorii nu pot protesta caci debitorul lor (credirentierul) nu a dat nimic in schimbul rentei neurmaribile si deci nu si-a micsorat patrimoniul sau (care formeaza obiectul dreptului de gaj general al creditorilor).
Totusi, C. pro. civ, prevede posibilitatea urmaririi chiar si a rentelor constituite cu titlu gratuit si declarate de parti neurmaribile, dar numai pentru datorii de alimente, de chirii sau alte creante privilegiate asupra mobilelor, instanta avand dreptul sa fixeze masura in care poate fi urmatira (art. 408).
Daca renta nu a fost declarata neurmaribila va putea fi urmarita de orice creditor, iar renta constitutita cu titlu oneros nici nu va putea fi declarata neurmaribila, deoarece reprezinta echivalentul bunului instrainat sau a sumei platite si cu acest mijloc un debitor de rea-credinta s-ar putea sustrage de la executarea obligatiilor sale".

Dupa cum vedem Deak face trimitere la art. 408 C.proc. Civ. care a fost abrogat. Raman doua posibilitati: renta viagera cu titlu gratuit nu poate fi urmarita daca a fost declarata neurmaribila, asta luand-o ca regula generala sau va putea fi urmarita doar in cazurile speciale in care s-a constituit in temeiul art. 409 C.p.civ.,in favoarea unor persoane care vor beneficia de renta si elementele rentei cuprind enumerarile facute in articol, dupa cum sustine si doamna Mona Pivniceriu.
Eu asa vad situatia. Alte pareri?

@forgetten_sunrise: Boroi si-a reeditat cartea de grile conform micii reforme, nu si tratatul, cel putin nu am aflat eu:)

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)