Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
anahi85 a scris:
Ptr. relaxare o mica speta la penal...X inlesneste unui conducator auto consumul de bauturi alcoolice stiind ca acesta va conduce apoi un autovehicul. Conducatorul auto savarseste o ucidere din culpa. Ptr. ce va raspunde X?
Speta data la examenul de dr. penal - master. Nu stiu nici eu care e raspunsul, pe doamna prof. interesand-o argumentarea...:)
E o participatie improprie cf. art. 178 cod penal raportat la art 31 cod penal.
SDP a scris:
anahi85 a scris:
Ptr. relaxare o mica speta la penal...X inlesneste unui conducator auto consumul de bauturi alcoolice stiind ca acesta va conduce apoi un autovehicul. Conducatorul auto savarseste o ucidere din culpa. Ptr. ce va raspunde X?
Speta data la examenul de dr. penal - master. Nu stiu nici eu care e raspunsul, pe doamna prof. interesand-o argumentarea...:)
E o participatie improprie cf. art. 178 cod penal raportat la art 31 cod penal.
Participatia improprie inseamna "determinare, inlesnire sau ajutarea in orice mod cu intentie, la savarsirea unei infractiuni din culpa".
Problema asta cu "ajutarea cu intentie la savarsirea unei infractiuni din culpa", mi-o imaginez destul de greu. Totusi cred ca X din speta data s-ar incadra aici daca ar l-ar ajuta cu intentie pe conducatorul auto sa comita unciderea din culpa.
Ori din speta nu reiese intentia lui X in acest sens.
Parerea mea este ca nu avem participatie improprie.
Edit: ... cu toate ca daca ma gandesc bine, ar putea sa fie vorba de intentie indirecta din partea lui X
Nu mi-e clar. :(
nu e part improprie. oricum ai da-o, x nu a avut intentia directa sau indirecta sa omoare victima... nu a prevazut un astfel de rez. nu luase hotararea sa savarseasca o infractiune cu intentie...