Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Eu diferentiez cele doua forme de vinovatie mai mult prin prisma rezultatului.
In cazul culpei cu prevedere faptuitorul a crezut in mod gresit ca rezultatul nu se va produce, iar in cazul intentiei indirecte acesta si-a dat seama ca producerea rezultatului e posibila si chiar a acceptat riscul producerii lui.
Deci, cred ca trebuie sa avem in vedere atitudinea faptuitorului fata de rezultatul prevazut, constiinta lui.
Dar daca "crezi in mod gresit ca rezultatul nu se va produce", nu inseamna ca "accepti" si posibilitatea producerii?
Adica daca conduci cu viteza mare noaptea pe drum alunecos, nu accepti ca se poate sa derapezi intr-o curba? Deci exista o oarecare "acceptare" a rezultatului, pe care il si prevezi.
Mai e speta aceea cu cel care sapa o groapa pe un teren si nu o marcheaza. Cineva cade noapea in ea si moare. E intentie indirecta pt ca, se spune, "faptuitorul accepta producerea rezultatului".
De ce nu e ucidere sin culpa? Doar se poate spune ca doar "credea in mod gresit ca nu se va intampla".
Nu?
Serios ca mi-e tare greu sa delimitez situatiile astea. :(