avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Daca e portofel poate sa fie si cum spui.
Dar daca e haina, nu cred ca se prezuma ca avea in buzunar un act de identitate.

Oricum cred ca se va retine o forma sau alta in functie de latura subiectiva care se stabileste de la caz la caz.

Daca se dovedeste ca a acceptat si posibilitatea sustragerii unui act de identitate (odata cu haina sau cu portofelul) e destul de probabil sa se retina calificat.
Da , Lucutel , asa e cu speta cu portofelul .S-a retinut furtul calificat savarsit cu intentie indirecta. Prin aceste exemple am vrut sa scot in evidenta ca furtul se poate savarsi si cu intentie indirecta nu numai cu intentie directa :D
Am gasit paragraful acela a lui Streteanu, de care imi amintisem. :)
Era legat de "scop" si de "intentie".

"În doctrina noastră s-a apreciat că existenţa unui scop special în conţinutul normei de incriminare indică faptul că acea infracţiune nu poate fi comisă decât cu intenţie directă. În doctrina străină s-a arătat că existenţa scopului special nu este incompatibilă întotdeauna cu intenţia eventuală. Atunci când caracterul eventual al intenţiei nu priveşte scopul, ci un alt element de care depinde existenţa faptei, cele două elemente sunt compatibile. Spre exemplu, infractorul doreşte să ia un bun, dar nu ştie cu certitudine dacă este al său sau nu. Dacă totuşi decide să îl sustragă, el îşi asumă riscul luării unui bun al altuia, astfel că furtul va fi comis cu intenţie eventuală."

Deci se pare ca teoria e una si practica e alta ;)
Acuma sa vedem daca se va pune problema sa facem distinctia asta in grilele de la examen. :)
Patrick_ a scris:

Am gasit paragraful acela a lui Streteanu, de care imi amintisem. :)
Era legat de "scop" si de "intentie".

"În doctrina noastră s-a apreciat că existenţa unui scop special în conţinutul normei de incriminare indică faptul că acea infracţiune nu poate fi comisă decât cu intenţie directă. În doctrina străină s-a arătat că existenţa scopului special nu este incompatibilă întotdeauna cu intenţia eventuală. Atunci când caracterul eventual al intenţiei nu priveşte scopul, ci un alt element de care depinde existenţa faptei, cele două elemente sunt compatibile. Spre exemplu, infractorul doreşte să ia un bun, dar nu ştie cu certitudine dacă este al său sau nu. Dacă totuşi decide să îl sustragă, el îşi asumă riscul luării unui bun al altuia, astfel că furtul va fi comis cu intenţie eventuală."

Deci se pare ca teoria e una si practica e alta ;)
Acuma sa vedem daca se va pune problema sa facem distinctia asta in grilele de la examen. :)

hmmm, nu stiu exact ce anume ti se pare neclar in practica. probabil faci o confuzie pe undeva. streteanu vb in citatul respectiv de intentia calificata prin scop, intentie care e intotdeauna directa
nu contrazice cu nimic exemplul cu portofelul
detaliaza la ce anume te referi ca sa te/ne lamurim:)
Ultima modificare: Marți, 9 August 2011
lucutel, utilizator
Azi ar trebui sa se afiseze lista candidatilor la examen... nu?! sunt curioasa daca va depasi cu mult 3000:worthy:

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)