Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
adrianicet a scris:
liviu17 a scris:
Cererea reconventionala:
a) este intotdeauna judecata separat atunci cand nu este introdusa in termen
b) este intotdeauna facultativa
c) nu poate fi in toate cazurile disjunsa de cererea principala
c)
da. =D>
isis23 a scris:
adrianicet a scris:
De ce nu poate fi solicitata stramutarea din oficiu? Adica de catre completul de judecata..
Daca te referi la CPP , sa spunem ca cererea de stramutare are un oarecare caracter de oficialitate , cand este facuta de procuror sau de ministrul justitiei, ca reprezentanti ai statului.
Stramutarea nu se poate cere de instanta pentru ca ar echivala cu o declinare de competenta , pentru cauze care nu intra sub incidenta acestei institutii ( declinarea ) si in plus ar contraveni principiilor dupa care functioneaza justitia . Judecatorii sunt obligati sa judece cauzele care intra in competenta lor ( materiala , teritoriala , functionala dupa calitatea persoanei ) . Motivele de stramutare au alta natura Asa cred...
Am intrebat deoarece nu inteleg de ce instanta nu poate cere stramutarea, iar procurorul poate cere trimiterea cauzei la alt parchet..
Nu e adevarat, poate fi disjunsa daca imi intarzie judecarea cererii principale...cum sa nu poata fi disjunsa?! daca asta e grila oficiala din vreo carte imi trag palme...
In cazul competentei teritoriale, intotdeauna are prioritate instanta in a carei circumscriptie s-a efectuat urmarirea penala daca acolo se afla si vreunul din locurile enumerate de art 30 alin 1?
sangreal a scris:
Nu e adevarat, poate fi disjunsa daca imi intarzie judecarea cererii principale...cum sa nu poata fi disjunsa?! daca asta e grila oficiala din vreo carte imi trag palme...
Eu stiu ca nu poate fi disjunsa cerere reconventionala facuta de sotul parat in cadrul procesului de divort daca cererea reconventionala se refera la divort (nu la alte capete accesorii ale cererii reclamantului)...