Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
scuze ca insist. daca ma gandesc bine ai dreptate deoarece totusi exista prezumtia de nevinovatie si daca nu l-ai declarat vinovat pe infractor nu poti sa zici ca a favorizat un infractor. dar scrie undeva in Cod chestia asta?
Patrick_ a scris:
l3xa a scris:
Nu inteleg...favorizarea se urmareste din oficiu si nu opereaza impacarea partilor. nu e asa?
In cazul infractiunilor pt care e necesara plangerea prealabila, urmarirea favorizarii e posibila doar dupa depunerea plangerii prealabile pt infractiunea favorizata.
esti sigur, patrick? ai citit pe undeva?
l3xa a scris:
scuze ca insist. daca ma gandesc bine ai dreptate deoarece totusi exista prezumtia de nevinovatie si daca nu l-ai declarat vinovat pe infractor nu poti sa zici ca a favorizat un infractor. dar scrie undeva in Cod chestia asta?
Art 264 zice de ajutorul dat unui infractor, iar U zice:
"ajutorul trebuie dat unei persoane care a comis o infractiune nu o fapta prevazuta de legea penala"
Deci daca pers vatamata nu introduce plangere prealabila, nu avem infractiune. Eu asa inteleg.
Mai mult, in toate cazurile de la art 10 alin 1 CPP unde nu se poate retine infractiunea nu se poate retine nici favorizarea.
Deci cazurile in care partile se impaca sau plangerea este retrasa nu cred ca se mai retin ca si cauze de urmarire a favorizarii.
La fel ar fi si cazul in care este inlocuita raspunderea penala, sau avem autoritate de lucru judecat.
Eu asa inteleg.
lucutel a scris:
esti sigur, patrick? ai citit pe undeva?