Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Me_Isa a scris:
Patrick_ a scris:
Pot dispune administrarea probelor intr-o cauza penala:
a) organele de cercetare penala, partea vatamata
b) judecatorul, procurorul
c) judecatorul, instanta
c?
b,c?
danamatea a scris:
imi puteti spune si mie,va rog,care ar fi cele mai bune carti de teste grile pt acest ex?
va multumesc anticipat si spor la invatat!
nimeni?
danamatea a scris:
danamatea a scris:
imi puteti spune si mie,va rog,care ar fi cele mai bune carti de teste grile pt acest ex?
va multumesc anticipat si spor la invatat!
nimeni?
Nu exista reteta perfecta pentru cartile de grile. Exista doar munca si exercitiu, cam pe orice grila o ai la dispozitie astfel incat sa elimini din ceea ce nu stapanesti si sa repeti ce ai uitat.
Pentru exercitiu: Voineag, Boroi cu grilele de procesual civil, editie reiinoita dupa legea 202/2010, Raducan, Damaschin, Hotca, Udroiu (grilele din cartea domnului de procedura penala), Mihaela Ciobanu (aici parerile sunt impartite), grilele care s-au dat la admitere INM in anii trecuti, precum si la Magistratura pentru cei cu 5 ani vechime. Parerea mea este ca orice grila este binevenita, nu conteaza din ce carte o rezolvi.
O :coffee: si mult spor!
danamatea a scris:
Me_Isa a scris:
Patrick_ a scris:
Pot dispune administrarea probelor intr-o cauza penala:
a) organele de cercetare penala, partea vatamata
b) judecatorul, procurorul
c) judecatorul, instanta
c?
b,c?
Nu stiu raspunsul corect. :(
Grila am compus-o eu dupa ce am gasit cateva paragrafe in cartea lui Udroiu care par a fi in contradictie:
Astfel la pag 100, avem la subcapitotului 5. Administrarea probelor - 5.1 Notiuni:
"administrarea probelor reprezintă activitatea prin care sunt strânse sau aduse în faţa organului judiciar probele pertinente, concludente şi utile "
Apoi la pag 100, 5.2. Sarcina probei avem: organele de urmărire penală şi instanţa au, în virtutea rolului activ, obligaţia să dispună, din oficiu, administrarea probelor necesare pentru aflarea adevărului
iar la pag 101, 5.3. Procedura de adiminstrare a probelor avem: "organele de urmărire penală, din oficiu sau la cererea învinuitului şi a părţilor, dispun strângerea (nu administrarea) probelor pertinente, concludente şi utile soluţionării cauzei"
Deci cum e? Organele de UP pot doar sa dispuna strangerea probelor? Aceasta activitate este doar o componenta a activitatii de administrare a probelor?
Trebuie facuta distinctie intre cele doua componete ale "administrarii" probelor care sunt "strangerea" lor pe de o parte si "aducerea" lor in fata organelor judiciare?
Cine poate dispune de fapt administrarea probelor in procesul penal si in ce consta aceasta?