avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Art. 857 CC e clar. In cadrul unui testament nu pot testa doua sau mai multe persoane.

Dar am gasit in mai multe locuri si urmatoarea definitie a testamentului conjunctiv:

'Testamente in care acelasi bun este lasat mai multor legatari, fara ca testatorul sa arate partea fiecaruia, colegatarii avand, fiecare, vocatie eventuala la intregul bun. Art 929 Cod Civil prevede ca obiectul legatului va reveni in intregime aceluia dintre colegatari care va veni efectiv la mostenire, ori se va imparti intre doi sau mai multi dintre colegatari, care ar veni impreuna la mostenire, fara a se scadea partea cuvenita colegatarului sau colegatarilor care n-ar voi sau n-ar putea sa vina la mostenire (predecedati, renuntatori, incapabili de a primi etc.), parte care va face sa creasca in mod corespunzator emolumentul legatarilor acceptanti. Acest "drept de acrescamant" sau "de adaugire" opereaza de drept si obligatoriu. Dreptul de acrescamant opereaza si asupra sarcinilor, in sensul ca sarcina care afecta legatul ineficace va trebui sa fie executata in intregime decei care iau efectiv bunul sau bunurile legate cu aceasta sarcina. Dreptul de acrescamant opereaza identic si in cazul mostenirii legale, partea cuvenita mostenitorului nedemn sau renuntator sporind partea celorlalti comostenitori acceptanti.'
buna dimineata si La multi ani tuturor celor care azi isi serbeaza ziua numelui :vishenka: ... va doresc ceea ce imi doresc si mie :D ...
Drepturi reale, materie pentru examen:

Ar putea cineva sa-mi spuna daca urmatoarele intra pt examen?

1. Exproprierea pt cauza de utilitate publica
2. Exercitarea dreptului de pr publica(dr de admin al regiilor autonome...,dr de concesiune..,dr real de folosinta asupra unori bunuri din domeniul public)
3.Traditiunea, ocupatiunea
4. Publicitatea imobiliara

M-am uitat peste tematica, insa nu mi-e clar daca subiectele de mai sus intra sau nu. Va multumesc.

Later Edit: Pentru Obligatii ce autor recomandati?
Ultima modificare: Duminică, 17 Aprilie 2011
ContSters83024, utilizator
La multi ani si din partea mea celor cu nume de flori !
Cu privire la testamentul conjunctiv si legatul conjunctiv, sunt două notiuni diferite. 1.testamentul conjunctiv -două persoane testeaza prin acelasi act una în favoarea celeilalte sau a unei a treia persoane- este interzis de lege pentru că nu respectă conditia formei separate (857) ;
2.legatul conjunctiv, prin care testatorul lasă mai multor legatari acelasi bun, este valabil
alexandra grecu a scris:

La multi ani si din partea mea celor cu nume de flori !
Cu privire la testamentul conjunctiv si legatul conjunctiv, sunt două notiuni diferite. 1.testamentul conjunctiv -două persoane testeaza prin acelasi act una în favoarea celeilalte sau a unei a treia persoane- este interzis de lege pentru că nu respectă conditia formei separate (857) ;
2.legatul conjunctiv, prin care testatorul lasă mai multor legatari acelasi bun, este valabil

Da, ai dreptate, m-am exprimat gresit; de altfel, era vorba despre testament conjunctiv, nu legat conjunctiv. Legatul conjunctiv (sau conjunct) este valabil.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)