Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Cred ca trebuia sa detaliez putin argumentatia. Prin acte de deposedare eu inteleg acte de deposedare cu caracter constant (de exemplu, imi parchez masina in garajul tau in fiecare seara). Daca o parchez in fiecare seara, timp de un an, dupa implinirea termenului de un an nu mai pot introduce actiunea posesorie (intr-un fel, se prezuma ca am fost de acord cu situatia). Daca o parchez azi, o las o saptamana, o iau si dupa un an si o zi o parchez iar acolo, consider ca sunt doua actiuni de deposedare distincte, care determina curgerea a doua termene distincte de un an. Cred ca asta a avut in cap autorul grilelor, dar formularea lasa, intr-adevar de dorit.
simi_stanciu a scris:
Cred ca trebuia sa detaliez putin argumentatia. Prin acte de deposedare eu inteleg acte de deposedare cu caracter constant (de exemplu, imi parchez masina in garajul tau in fiecare seara). Daca o parchez in fiecare seara, timp de un an, dupa implinirea termenului de un an nu mai pot introduce actiunea posesorie (intr-un fel, se prezuma ca am fost de acord cu situatia). Daca o parchez azi, o las o saptamana, o iau si dupa un an si o zi o parchez iar acolo, consider ca sunt doua actiuni de deposedare distincte, care determina curgerea a doua termene distincte de un an. Cred ca asta a avut in cap autorul grilelor, dar formularea lasa, intr-adevar de dorit.
NU cred ca ai dat chiar un exemplu edificator. Daca parchezi masina in fiecare seara in garajul meu, nu inseamna ca ma deposedezi in fiecare seara ci exerciti o posesie continua asupra garajului. Faptul ca scoti masina in fiecare zi...e pt ca, probabil pt asta sunt facute masinile si nu ai luat-o special sa o tii in garaj la mine! :P. Exerciti o posesie normala, potrivit naturii si destinatiei bunului, parerea mea.
Autorii s-au referit la ce am spus eu si anume. un act de deposedare, urmat de reintrarea bunului in posesia celui in drept sa detina posesia (asta inseamna intreruperwa posesiei la care se refera in grila)! Or, in felul asta, nu ar avea logica sa se calculeze termenul de la primul act de deposedare ci de la ultimul! :)
Edit: practic, ceea c numesti tu primul act de deposedare, e deposedarea in sine! Dar e o singura deposedare! Normal ca in cazul asta, calculul se face de cand ai intrat prima data cu masina in garaj pt ca atunci a avut loc deposedarea! Dar repet, nu e vb de primul act de deposedare!
Oricum , discutiile acestea sunt folositoare, cel putin pentru mine, imi mai pun mintea in miscare :D.
La 3,raspunsul corect e B.Prescriptia incepe sa curga de la data primului act de tulburare a posesiei,nu de la ultimul.
1.a 2.a,b 3.b
Grile din civil general:
1.Conversiunea actului juridic:
a)este o conventie prin care un creditor transmite o creanta a sa unei persoane
b)este o conditie necesara exercitarii actiunii in simulatie prin deghizare totala
c)este posibila si in cazul nulitatii absolute
2. Pentru aprecierea caracterului licit si moral al cauzei intereseaza in primul rand:
a)scopul mediat (causa remota)
b)scopul imediat(causa proxima)
c)clasificarea actelor juridice dupa scopul urmarit la incheierea lor
3. Termenul de prescriptie pentru actiunea posesorie incepe sa curga:
a)de la data ultimului act de deposedare
b)de la data primului act prin care posesia a fost intrerupta
c)de la data cand posesorul a cunoscut pe cel care se face raspunzator