avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare tata catre fica fara ca cealalta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare tata catre fica fara ca cealalta fica sa stie

Tatal a doua fiice (in prezent decedat) a facut act de vanzare-cumparare pentru proprietatea in care locuia (teren+casa) fiicei cea mica fara ca fiica cea mare sa stie, acesta afland ulterior. Contractul nu are clauze. In prezent mama fiicelor (sotia tatalui) traieste. Mai are vreun drept la acea proprietate fiica cea mare? Precizez ca ambele fiice sunt copii buni ai lor. Este legal ca un notar sa incheie un astfel de act fara prezenta tuturor copiilor?
Cel mai recent răspuns: dinica_mihaela , utilizator 16:53, 2 Mai 2008
Va multumesc. Acum imi este mai clar. Da, si mama fetelor a fost de acord si a semnat. Mai am insa o singura intrebare. Daca moare si mama(sotia tatalui), deci in cazul in care ar fi ambii parinti decedati, mai exista vreo sansa ca actul sa fie atacat in favoarea ficei mai mari? Fiica cea mica ramane definitiv proprietara?
Conform principiului RELATIVITATII EFECTELOR CONTRACTULUI, acesta nu-si produce efecte decat intre partile contractante (vanzator - cumparator) cu unele exceptii, in care speta dumneavoastra nu se regaseste.
Nici o alta situatie intervenita ulterior, nu poate schimba actul incheiat.
definitiv proprietar! la succesiunea mamei veti merge alaturi de cealalta fiica.....1/2 fiecare..........imobilul nu mai intra in discutie
Nu inteleg la ce va referiti cu "1/2 fiecare". Atat imobilul cat si toata proprietatea au fost trecute pe act. Succesiunea este obligatorie in acest caz? Daca da, este obligatorie si prezenta ficei mari? In cazul in care mama ar fi decedata, la efectuarea succesiunii este necasar sa participe ambele fiice?
dinica_mihaela a scris:

Nu inteleg la ce va referiti cu "1/2 fiecare". Atat imobilul cat si toata proprietatea au fost trecute pe act. Succesiunea este obligatorie in acest caz? Daca da, este obligatorie si prezenta ficei mari? In cazul in care mama ar fi decedata, la efectuarea succesiunii este necasar sa participe ambele fiice?


Este vorba de succesiunea dupa mama. In acest caz, fiecare fiice ii revine o cota de 1/2 din masa succesorala.
La deschiderea succesiunii este necesar sa participe ambele fiice.

Alte discuții în legătură

Liberalitati excesive barbup barbup [quot]\"[i]Promisiunea de vanzare nu transfera proprietatea ,ci da nastere unor obligatii cu caracter personal pentru parintii tai care sunt obligati fata de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa mi spuneti ce sanse am, la urmatoarea speta: ... ani24 ani24 Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce sanse am, la urmatoarea speta: suntem 3 frati, 2 surori si un frate, una fintre surori a primit un apartament care era pe ... (vezi toată discuția)