avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare tata catre fica fara ca cealalta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare tata catre fica fara ca cealalta fica sa stie

Tatal a doua fiice (in prezent decedat) a facut act de vanzare-cumparare pentru proprietatea in care locuia (teren+casa) fiicei cea mica fara ca fiica cea mare sa stie, acesta afland ulterior. Contractul nu are clauze. In prezent mama fiicelor (sotia tatalui) traieste. Mai are vreun drept la acea proprietate fiica cea mare? Precizez ca ambele fiice sunt copii buni ai lor. Este legal ca un notar sa incheie un astfel de act fara prezenta tuturor copiilor?
Cel mai recent răspuns: dinica_mihaela , utilizator 16:53, 2 Mai 2008
Eu am înţeles că singurul bun ce putea fi moştenit după oricare dintre părinţi era imobilul înstrăinat cu acordul ambilor în favoarea unei fiice, astfel că după tatăl defunct nu s-a dezbătut succesiunea nefiind nimic de împărţit, iar la decesul viitor al mamei, situaţia va fi identică, nefiind necesară dezbaterea succesorală pentru că nu există masă succesorală.

Eu cred că cealaltă fiică, dezmoştenită astfel, dacă se consideră nedreptăţită, poate deschide o acţiune în instanţă prin care să facă dovada că actul de vânzare-cumpărare a fost de fapt o liberalitate mascată pentru lezarea drepturilor sale succesorale. Dacă poate dovedi în instanţă acest lucru, că de fapt sub masca unei vânzări a avut loc o donaţie prin care i s-a încălcat rezerva succesorală, va putea anula parţial acel contract deoarece rezerva sa succesorală nu mai există şi ea nu se poate îndestula din alte bunuri care ar fi făcut parte din masa succesorală.
Pentru asta îi trebuie un avocat bun.
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Deschiderea unei astfel de actiuni ar trebui facuta cat timp mama este in viata sau dupa decedarea sa? Cam cat la suta sanse sunt de reusita? Va multumesc pentru raspunsuri.
Nu suntem la lotoprono...chiar si acum poate fi facuta aceasta actiune, cat timp bunica mai este in viata poate fi si ea chemata in instanta la interogator. Deja mama dvs.- fiica dezmostenita a aflat de existenta CVC dintre parinti si cealalta fiica, unul dintre ei a si decedat-ar trebui deschisa succesiunea dupa tatal ei si apoi suspendata pana la solutionarea procesului de care v-a scris Cora.
cora, masa succesorala nu e formata numai din bunuri imobile......
cu siguranta nu va obtine nimic.
e contract de vanzare cumparare, nu donatie.....poate dovedi fiica, ca la momentul vanzarii, tatal nu se afla in deplinatatea facultatilor mentale? sau ca e un contract dolosiv? si mai e si mama care a semnat actul....

De ce n-ar obtine nimic?
Mama, tatal, de semnat au semnat, in deplinatatea facultatilor mentale erau, dar pretul era serios si s-a platit efectiv? ca daca valoarea de piata era mai mare la momentul vanzarii diferenta nu e clar o donatie? si daca pretul s-ar fi platit nu s-ar fi risipit asa de repede, pana la moartea tatalui, si se subroga bunului imobil si a doua fiica tot avea drept de mostenire pentru banii respectivi!

Alte discuții în legătură

Liberalitati excesive barbup barbup [quot]\"[i]Promisiunea de vanzare nu transfera proprietatea ,ci da nastere unor obligatii cu caracter personal pentru parintii tai care sunt obligati fata de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa mi spuneti ce sanse am, la urmatoarea speta: ... ani24 ani24 Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce sanse am, la urmatoarea speta: suntem 3 frati, 2 surori si un frate, una fintre surori a primit un apartament care era pe ... (vezi toată discuția)