avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delegarea salariatilor in strainatate - PROBLEMA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delegarea salariatilor in strainatate - PROBLEMA

Buna tuturor,
sunt intr-o mare dilema. #-o
Din data de 2 ianuarie 2008 , firma la care lucrez (profil instalatii in constructii), si-a trimis o echipa de 4 oameni pe un santier in Franta pentru a desfasura o lucrare. Echipa trimisa este in delegare. Conf. Codul muncii:
Art. 43: "delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca ". (ne supunem intru totul legii intrucat le platim salarul, diurna, cazare, transport pe toata perioada cat angajatii se afla in delegare)
Art 44 (1): "delegarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu accordul salariatului, cu cel mult 60 de zile." - AICI E PROBLEMA MEA... Salariatii firmei ar implini azi, 30 aprilie 2008, exact 120 de zile de cand se afla in delegare (calculul include sambetele si duminicile, precum si zilele nelucratoare intrucat am considerat ca angajatii si in perioada respectiva se afla tot pe teritoriu strain). Cei 4 salariati ar trebui sa plece maine spre Franta pentru a continua lucrul pe santier dar nu mai inteleg daca legal mai au voie sau nu! Este vorba de 120 de zile pe an sau de un maxim de 120 zile lucrate fara intrerupere de concediu, intoarcere acasa etc.? daca ar fi vorba despre ultimul caz s-ar putea spune ca o data luat concediul, salariatii cand se reintorc pe teritoriul Frantei reincep un nou ciclu de 60+60?

Va rog tare mult sa ma ajutati sa pricep cum sta treaba d.p.d.v legal ptrca tare imi e frica sa nu avem probleme din cauza asta si sa ne trezim cu o amenda care sa ne taie cheful de munca. :O

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sofia02 , utilizator 09:11, 22 Martie 2012
va multumesc mult pentru raspunsuri.
redeschid subiectul, acum lovindu-ma de alte chestiuni. daca nu se mai aplica art 44 legat de durata delegatiei, nu se mai aplica nici diurna banuiesc. Daca nu as vrea sa fac modificari la CIM cu privire la salarizare decat atunci cand sunt lucrari in strainatate, in acest act aditional pot specifica sporuri sau alte modalitati de plata, decat cele salariale conform CIM?
Pauza de masa prevazuta in RI este de 30min, si exista specificat ca in functie de necesitati se poate modifica. Specific in actul aditional ca se modifica la 1 ora sau 1,30 dupa caz?Orele suplimentare, sau timpul de lucru sunt o alta problema, pentru ca in functie de necesitati programul de lucru specificat intre RI ca intre 8.00 si 16.30 poate deveni 7.00/8.00 si 17.00/18.00. Mentionez in actul aditional si modificarea timpului de lucru si eventual plata sau zile libere acordate pentru orele suplimentare in urmatoarele 30 zile?Aplic legislatia noastra cu nu mai mult de 8ore pe saptamana si necesitatea celor 2 zile consecutive repaus?
va multumesc.
Daca mi-ati putea elucida dilema asta ar fi perfect! Societatea mea urmeaza sa trimita un angajat in strainatate in vederea efectuarii unei lucrari pentru vreo 8 luni.
Societatea nu are punct de lucru sau reprezentanta acolo ci va fi o activitate subcontractata.
Delegarea este permisa de lege (art.44 CM) pentru 60+60 zile ceea ce nu acopera intreaga perioada in situatia de fata.
Pot sa inchei un singur act aditional in care sa mentionez ca locul muncii este in strainatate potrivit art 18 din CM (chiar daca firma nu are reprezentanta acolo)? In aceste conditii, cheluielile cu diurna, transport, cazare, asigurare mai sunt deductibile potrivit art. Art. 21 alin. (3) litera b) din Codul fiscal ???
Ajutor!! Cei de la ITM n-au putut sa ma lamureasca, argumentul fiind ca nu s-au mai confruntat cu asa ceva!!!!!!!!!
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2009
augustina, utilizator
Buna ziua
As avea si eu o nelamurire daca imi puteti raspunde ...In cazul delegarii in strainatate este nevoie de formularul E101 ca in cazul detasarii?
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
ludeea, utilizator
Nu este nevoie de acel formular pentru delegare ...Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.

Alte discuții în legătură

Delegarea in strainatate angelica87 angelica87 buna ziua Am o nelamurire cu privire la durata actului aditional de delegare a angajatilor in strainatate pentru care se elibereaza si Formular A1. De la ... (vezi toată discuția)
Delegare si detasare angajati in strainatate roxyalexandru roxyalexandru Buna ziua! As dori sa ma lamureasca cineva care este diferenta dintre detasare si delegare? care este limita dintre cele doua cand discutam despre ... (vezi toată discuția)
Salariat pontat si platit fara sa fi efectuat o munca valsash80 valsash80 In urma unei inspectii la o firma inspectorul a precizat si insista ca nu se poate ponta si plati o persoana daca aceasta nu a efectuat o munca. Pare ... (vezi toată discuția)