avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Banii mei, terenul lui. Cum construim?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Banii mei, terenul lui. Cum construim?

Plecaciune. Situatia sta in halul urmator: suntem doi buni prieteni care au hotarat sa construiasca un imobil mai maricel decat o casa, spre a fi inchiriat. Am cazut de acord ca vom investi valori aproximativ egale (eu o suma de bani iar el terenul aflat in proprietatea sa) iar daca va fi nevoie, pentru finisarea constructiei vom apela la o sursa de finantare, rambursarea fondurilor urmand sa fie efectuata din veniturile obtinute din inchiriere iar ceea ce ramane sa fie impartit de asemenea in mod egal. Dar nu asta e problema, ci faptul ca, desi suntem buni prieteni, el a propus ca totul sa-l facem cu acte, documente valabile, explicite si oficiale (cum se zice, "la notar"). Avand in vedere ca e aproape imposibil sa ne certam dar pot totusi interveni accidente, decese, mosteniri, divorturi etc etc inca inainte de terminarea constructiei, si eu sunt de parere ca e bine sa facem acte. Dupa finalizare, poate interveni inclusiv dorinta (improbabila) a unuia dintre noi de a vinde partea sa de proprietate, cine stie?
Din cate cunosc, nu pot incepe sa construiesc pe un teren care nu-mi apartine nici macar partial caci, in caz ca se intampla vreo nefericire, atat terenul cat si constructia (terminata sau nu) ii apartin in totalitate iar eu raman "pe dinafara". Pe de alta parte, daca el imi vinde "pe hartie" jumatate din teren dar eu nu investesc banii in constructie ci ma razgandesc rezulta ca mi-a facut o donatie :) si iar nu e bine. Oare exista vreo solutie legala?

saru'mana pe obraz pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: francisca_maria , utilizator 13:44, 30 Mai 2010
Multumesc pentru ajutor! Am totusi unele rezerve asupra puterii legale a unui cumparator de a obliga vanzatorul, intr-un CVC, sa foloseasca banii intr-un anumit fel, chiar si tinand cont de libertatea contractuala desi, in adevar, partile se obliga ele insele, nu una pe cealalta. Cred ca vom face totusi doua contracte, unul CVC si altul de alt fel, ramane sa cadem de acord...
Multumesc inca o data si pentru celelalte lamuriri privind cota indiviza, notarul s.a.
Mai puteti lua in considerare o idee: dvs si prietenul dvs constituiti un SRL fiecare dintre dvs aportand la capitalul social ce are de oferit (dvs bani, prietenul terenul)...prin actul constitutiv stabiliti si obiectul de activitate, si modalitatea de impartire a beneficiilor...autorizatia de constructie se va elibera in numele societatii care va deveni proprietarul terenului...e o idee...daca vi se pare interesanta putem sa mai discutam despre ea...
cvm a scris:
dvs si prietenul dvs constituiti un SRL fiecare dintre dvs aportand la capitalul social ce are de oferit

Nu e o idee rea deloc! Atentie insa la transferul proprietatii terenului (se poate aporta numai folosinta), precum si la administrarea societatii. Actul constitutiv n-ar trebui facut in graba in situatia asta, v-ati putea trezi cu complicatii.
:) asta a fost prima idee care mi-a venit si mie cand am stabilit cu prietenul asocierea, acum cateva luni. Nu stiam ca el nu poate aporta decat folosinta asupra terenului (multumesc!), dar oricum tot eu am scos-o din calcul nu atat din motive de administrare si contabilitate (care inseamna cheltuieli suplimentare) cat mai ales din acela ca urmeaza sa inchiriem cladirea, total sau partial, unor persoane juridice. Or, cum cifra de afaceri anuala va depasi (speram noi, cu mult) plafonul de 35.000 euro, societatea ar trebui sa fie platitoare de TVA, deci fie sa crestem tarifele cu 19% procente, fie sa scadem profitul corespunzator, ambele variante fiind necastigatoare :(. Cum speram sa depasim si 100.000 EUR cifra de afaceri, SC respectiva ar fi si platitoare de impozit pe profit, in loc de microintreprindere (cred ca totusi asta s-ar rezolva creand doua societati diferite, nu una). Deci inca o pierdere, desi, din cate stiu, si persoanele fizice platesc impozit de 16 procente pe profitul obtinut din inchirierea imobilelor.:-/
Ssarmiss a scris:

Nu stiam ca el nu poate aporta decat folosinta asupra terenului (multumesc)


Andreea a vrut sa spuna ca se poate aporta si numai folosinta terenului, nu ca nu se poate aporta decat folosinta terenului. Deci prietenul dvs poate aporta proprietatea terenului daca doreste. Cred totusi ca aceste calcule contabile ar trebui regandite mai bine...si luate in calcul toate variantele...
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2008
cvm, utilizator

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie prop. teren - conventie cu sar constructoare in regie proprie. imobil expropriat pe numele tuturor in 1949 Corsin Corsin Imi permit sa relansez un caz concret petrecut in anul 1949 Proprietarul unei prop. in 1944 face o conventie de constructie cu O SAR obtinand pe numele sau ... (vezi toată discuția)
Constituire drept de superficie angela23 angela23 Buna ziua, Am nevoie de un sfat cu privire la constituirea unui drept de superficie. Situatia este urmatoarea: doi asociati PJ au incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare titirca titirca Problema mea e cam complicata,asa ca as aprecia orice mana de ajutor.Deci:in anul 1992 institutia de stat A se asociaza cu 5 sc-uri pt.a constitui o noua ... (vezi toată discuția)