avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Banii mei, terenul lui. Cum construim?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Banii mei, terenul lui. Cum construim?

Plecaciune. Situatia sta in halul urmator: suntem doi buni prieteni care au hotarat sa construiasca un imobil mai maricel decat o casa, spre a fi inchiriat. Am cazut de acord ca vom investi valori aproximativ egale (eu o suma de bani iar el terenul aflat in proprietatea sa) iar daca va fi nevoie, pentru finisarea constructiei vom apela la o sursa de finantare, rambursarea fondurilor urmand sa fie efectuata din veniturile obtinute din inchiriere iar ceea ce ramane sa fie impartit de asemenea in mod egal. Dar nu asta e problema, ci faptul ca, desi suntem buni prieteni, el a propus ca totul sa-l facem cu acte, documente valabile, explicite si oficiale (cum se zice, "la notar"). Avand in vedere ca e aproape imposibil sa ne certam dar pot totusi interveni accidente, decese, mosteniri, divorturi etc etc inca inainte de terminarea constructiei, si eu sunt de parere ca e bine sa facem acte. Dupa finalizare, poate interveni inclusiv dorinta (improbabila) a unuia dintre noi de a vinde partea sa de proprietate, cine stie?
Din cate cunosc, nu pot incepe sa construiesc pe un teren care nu-mi apartine nici macar partial caci, in caz ca se intampla vreo nefericire, atat terenul cat si constructia (terminata sau nu) ii apartin in totalitate iar eu raman "pe dinafara". Pe de alta parte, daca el imi vinde "pe hartie" jumatate din teren dar eu nu investesc banii in constructie ci ma razgandesc rezulta ca mi-a facut o donatie :) si iar nu e bine. Oare exista vreo solutie legala?

saru'mana pe obraz pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: francisca_maria , utilizator 13:44, 30 Mai 2010
Imi permit sa relansez tema cu un caz concret petrecut in anul 1946

Proprietarul unei case bombardate in 1944 face o conventie (de negasit actualmente dar despre care depune marturie scrisa urmasul proprietarului, certificata fiindu-i marturia olografa pentru semnatura de catre o primarie dintr-o capitala europeana) Acea conventie prevedea ca pe terenul bombardat o SA sa construiasca un imobil de apartamente (destinate vanzarii) iar 20 % din aprtamentele construite sa revina proprietarului terenului si familiei sale.
(proprietarii terenului si constructorii actionari ai SA faceau parte din aceeasi lume ba chiar intre unii din ei existau si aproprieri de rudenie prin alianta)

In 1946 se obtine autorizatia de constructie de catre proprietarii terenului iar Societatea construieste in regie proprie un imobil de 7 etaje.continand apartamente , garsonieren garaje, boxe etc.

In decembrie 1949 imobilul gata construit (societatii constructoare care a contrasemnat autorizatia de constructie si se declarase ca platitoare de impozite din ianuarie 1948 pe intregansamblul teren + construcit cat si proprietarilor terenului li se expropriaza abuziv terenul prin Decret al Cons de ministri nepublicat in MO si fara plata cuvenitelor despagubiri cf. Constitutiei in vigoare la acea data) In Decretul de expropriere figureaza nominalizate numele proprietarilor terenului, actionarilor SA si nu mele SA constructoare in regie proprie.

Actualmente si aceasta inca din 1992, constructia devenita in regimul trecut hotel, este constituita ca aport la un joint venture cu o societate straina, consstituindu-se o societate care este actuallemente proprietara imobilului, ce continua sa functioneze ca hotel cu ..dever apreciabil.

Fiecare din proprietarii ramasi in viata + mostenitorii lor au depus notificari cf. lg 10 (ne introducand in termenr actiune de anulare a contractului de societate si revendicarea bunului in calitatea lor de mostenitori ai proprietarilor expropriati)

Chestiunea care se pune acum este ca faptic toate aceste persoane (au ramas doar mostenitorii prop terenului si mostenitorii actionarilor Societatii care nu a fost nationalizata ci a murit de moarte buna prin exproprierea obiectului muncii si a mijloacelor de productie) au depus notificari fiecare unde s-a priceput. Admitand ca totusi acest voluminos dosar (6 persoane indreptatite) va ajunge sa fie comasat pentru toata lumea la AVAS sau la Min Finantelor pentru acordare de despagubiri apar cateva intrebari :

1. ce cota parte din despagubire va incasa fiecare avand in vedere ca 4 dintre mostenitorii actionarilor SA constructoare mostenesc si dovedesc ca ascendentii lor au detinut 24% din capitalul respectivei SA (ceilalti 3 actionari minoritari nu s-au manifestat cu notificari in termen) iar cei doi mostenitori ai proprietarului terenului au dreptul conform declaratiei unuia dintre ei la 20% din valoarea (in aceasta noua situatie) despagubirii ce s-ar acorda pentru imobilul teren si constructie ?

2. Pot mostenitorii terenului sa revendice despagubiri doar pentru teren odata ce conform conventiei amintite autorii lor convenisera sa obtina de la constructor 20% din apartamentele construite + cotele indivize si si cota parte de teren aferenta acestor apartamente ?

3. Societatea nefiind din categoria celor nationalizate (ea a continuat sa functioneze scriptic pana in 1954 cand s-a lichidat) iar imobilul expropriat abuziv prin Decret nepublicat, cum se va evalua valoarea de despagubire ?
Aceasta, stiind ca la data ultimei AGA din 1950 (dupa expropriere) s-a hotarat trecerea in activ a sumei de 750 000 lei corespunzator valorii investite in constructia expropriata avandu-se in vedere ca in cf. cu Constitutiei aceasta suma trebuia rambursata constructorului cu titlu de despagubiri (fara a se face vorbire in PV AGA despre valoarea intrinseca a terenului construit dar care implicit , prin conventia amintita a fost evaluat de proprietari si Societatea constructoare la 20 % din constructie)

Se aplica oare metoda prescrisa pentru SA nationalizate al caror active la data nationalizarii se multiplica cu 1303,3 pana la 14 febr.2001 iar apoi la suma obtinuta se adauga inflatia cumulata pentru anii urmatori pana la data emiterii deciziei de despagubire ?

Sau mai logic, despagubirea pentru imobil trebuie sa fie evaluata cf. principiului despagubire la valoarea de piata enuntat de legea 10/2001 ?

Nota bene[/u]: de considerat ca o parte din persoanele revendicatoare mostenesc terenul pe care s-a construit sau ca mostenesc apartaamente in prop de 20% din constructie (val constructiei) In timp ce celelalte persoane sunt mostenitoare ale actionarilor societatii constructoare din fonduri propriii !!!
Pentru edificare arat ca luand in calcul valoarea de 735 000 lei (1949) x 1303,3 + (inflatia cumulata aplicata produsului din 2001 pana in 2008, am obtinut un rezultat care se invarte in jurul a cca 70 000 € (pretul unei garsoniere in Balta Alba) Iar acesta pentru o cladire de standing cu 7 etaje a cca 6 apartamente pe etaj si toate utilitatile, astzi hotel care din 1994 produce la nivelul unui grad mediu de ocupare de cca 70% anual cu preturi variind intre 250 si 600 €/noapte (nu vorbesc de Hotel lLido aici ci de un caz complet necunoscut de mass media)

Nu doresc neaparat un raspuns ci doar parerile celor ce au bunavointa sa -si incarce mintea cu tot felul de spete imbarligate. In principal insa am postat cazul de mai sus tocmai pentru a-i da initiatorului acestui topic o imagine extrema de ce se poate si cam unde se poate ajunge cu asociatii de tip ''gentemen's agreement'' care in Regatul Romaniei erau destul de curente dar in Romanica de astazi te pot duce la infarc sau la xcimitir daca vre-un dreak isi baga coditza !!

Va multumesc pentru atentie
AVLIL a scris:

Cam greu sa determinam asa daca veti plati TVA, mai bine mergeti la un inspector fiscal... un contabil...
Faceti calcule pe hartie si apoi, dupe ce ati stabilit care e cea mai buna solutie financiara, mergeti la un avocat sa va faca actele in conformitate cu asta. Va fi mult mai simplu, mergeti la el si-i spuneti: vreau asta sau asta... Ca asa ma avantajeaza pe mine castigul.
...
Adica toata lumea intreaba cum poate face un act bun si asteapta o solutie generala, miraculoasa... nu e asa de usor si actul bun e diferit de la situatie la situatie...
Parerea mea. Daca vreti ceva profesionist.


Cu siguranta va fi ceva profesionist si nu vrem ca pentru o scapare de-a noastra de inceput sa regretam dupa aceea, nu e o joaca de copii ci sunt in joc valori destul de ridicate. Asadar vom apela fara indoiala atat la serviciile unui avocat cat si la cele ale unui contabil / inspector fiscal. Pe forum speram doar sa primesc opinii referitoare la modalitatea de colaborare cu amicul, ceea ce am si primit si le multumesc mult celor care au raspuns. Voi discuta cu prietenul incheierea unui CVC pe jumatate din teren contra jumatate din suma, urmata fie de incheierea unui alt contract fie de varsarea tuturor banilor intr-un cont comun. In felul acesta vom fi coproprietari si pe teren si pe constructia pe care o vom ridica cu contributii egale.


@Corsin: In adevar, imaginea este extrema. Te umpli de indignare numai cand citesti ce s-a putut intampla, darmite sa mai fii si implicat. Multumesc pentru speta si pentru sfaturi, utile si prin prisma faptului ca o parte din motivatia acestei asocieri este si asigurarea unei surse de venit constante descendentilor.
Buna ziua! am decis sa scriu tot in acest topic pentru ca intrebarea mea este oarecum asemanatoare. Terenul lui, banii mei. Asadar: nu suntem casatoriti inca, el detine un teren pe care l-a achizitionat printr-un contract de credit cu ipoteca; eu am banii. si vrem sa construim o casuta. Cum nu stim ce ne rezerva viitorul, e mai bine sa fim precauti. El zice ca vrea sa ma treaca si pe mine coproprietar pe teren.
Cum facem ?
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2010
francisca_maria, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie prop. teren - conventie cu sar constructoare in regie proprie. imobil expropriat pe numele tuturor in 1949 Corsin Corsin Imi permit sa relansez un caz concret petrecut in anul 1949 Proprietarul unei prop. in 1944 face o conventie de constructie cu O SAR obtinand pe numele sau ... (vezi toată discuția)
Constituire drept de superficie angela23 angela23 Buna ziua, Am nevoie de un sfat cu privire la constituirea unui drept de superficie. Situatia este urmatoarea: doi asociati PJ au incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare titirca titirca Problema mea e cam complicata,asa ca as aprecia orice mana de ajutor.Deci:in anul 1992 institutia de stat A se asociaza cu 5 sc-uri pt.a constitui o noua ... (vezi toată discuția)