Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Si daca vi s-au parut usoare urmeaza
Sarcina de a proba incalcarea unei obligatii de a face nascute dintr-un contract
a.revine creditorului, potrivit pp actori incumbit probatio
b.nu este rasturnata in cazul in care debitorul dovedeste existenta unei cauze exoneratoare de raspundere
c.revine debit daca obligatia este de diligenta
a.plata facuta de debitor nu se poate imputa proportional asupra celor doua obligatii decat cu acordul creditorului
b.deb poate alege sa plateasca oblig care nu a ajuns la termendaca acesta a fost stipula exclusiv in favoarea sa
c.imputatia platii, daca partile nu au prevazut altfel, o face creditorul
corect a
daca e corect raspunsul a inseamna ca se poate fractiona plata cu acordul creditorului
Statescu si Barsan , TGO, pag 315 , exceptie de la pp indivizib platii " prin conventia partilor se stabileste ca plata sa fie divizibila, creditorul accepta deci plati fractionate"
in ce priveste raspunsul b, aceeasi carte , pag. 315 : " daca termenul a fost prevazut exclusiv in favoarea deb, acesta poate efectua plata si anticipat"
apoi, pag317:" daca deb are o creanta exigibila si una neexigibila, nu poate face imputatia asupra obligatiei nescadente , deoarece s-ar face o plata anticipata"
cum am stabilit anterior ca se poate face o plata anticipata in cazul term in fav deb, am considerat ca prin renuntarea la beneficiul termenului, obligatia devine scadenta. si conditia a doua nu mai e indeplinita, plata nu mai e anticipata...
acesta a fost rationamentul pentru care am ales si b