avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă drepturile animalelor ?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

drepturile animalelor ?

Se vorbeste tot mai des despre drepturile animalelor. Exista chiar si o "Declaratie universala a drepturilor animalelor" [ link extern ] :
Articolul 9
1. Statutul legal specific al animalelor precum si drepturile lor trebuie sa fie
recunoscute prin lege.
Intrebarea mea este: Pot sa aiba animalele drepturi?
@Romania+ Muresan Felicia- va recomand sa mai cititi o data , cu atentie , fraza finala a mesajului meu! Am spus foarte clar ca nu sunt de acord cu chinuirea animalelorrrrrrrrrrrrrrr! Mi se pare un act de sadism si consider ca persoanele care fac asta au grave probleme psihice si de comportament! Si bineinteles, ar trebui pedepsite!
Am citit cu atentie ce ati scris si sunt de acord cu ceea ce sustineti,Dar consider ca acestea nu sunt probleme psihice, dar de comportament da.Asta ne duce la ideea ca tot lipsa de educatie se cheama.Nu va criticam parerea,eu voiam sa atrag atentia ca este o problema generalizata in tara care se perpetueaza din tata in fiu.In zonele in care se cresc animale, sadismul aplicat lor este o practica.De asta sustin ca este nevoie de o lege concreta,dar si cadrele didactice sa incerce sa schimbe ceva .
Din nefericire in Romania animalele nu sunt subiect de drept , nefiind persoane! :(

Am inteles perfect mesajul lui Mihai Grigore !
Aristotel (a scris Istoria animalelor) situa animalele mult inapoia omului in ierarhia fiintelor vii pe scara evolutiei; in opinia sa, animalele erau irationale, deci nu trebuiau privite si tratate in acelasi mod ca omul, fiinta rationala. Timp de peste douazeci de secole, conceptia acestuia din urma a dominat gandirea in Europa

Suntem tentati sa credem ca s-a urmarit ca animalelor sa li se recunoasca anumite... drepturi numai de cand am... ajuns in ”epoca moderna”. Istoria, insa, ne contrazice.
Exemple:
Pitagora (adept al vegetarismului) - credea in transmigratia sufletelor: ucigand un animal, omul si-ar fi putut omori unul dintre stramosi; respingea utilizarea animalelor ca hrana pentru oameni si chiar ca jertfe aduse zeilor.

Teofrast (unul dintre discipolii lui Aristotel) - a protestat impotriva consumului de carne, sustinand ca astfel le rapim animalelor viata in chipul cel mai nedrept…

Sf. Toma din Aquino sustinea ca animalul poate fi inzestrat cu cunoastere prin intermediul simturilor, cu un anume grad de inteligenta practica si e capabil de stari afective; totusi, el nu intelege notiunile abstracte; poate recunoaste, de pilda, o anumita casa, dar nu pricepe conceptul de "casa".
In vremea lui Toma D’Aquino unii teologi considerau animalele... responsabile moralmente de faptele lor.

Michel Pastoureau, istoric francez, enumera in cartea sa O istorie simbolica a Evului Mediu occidental, cateva dintre intrebarile care ii framantau pe teologii medievali in legatura cu sufletul animalelor, cu drepturile acestora si cu insusirile lor morale. Legat de viata viitoare a animalelor: Vor invia si ele dupa moarte? Vor urca la cer intr-un loc care le este rezervat special? Toate sau doar cate un reprezentant al fiecarei specii? Cu privire la viata lor terestra: Au voie sa lucreze duminica? Urmeaza sa li se impuna zile de post? si, mai ales, trebuie sa le tratam, in aceasta lume a noastra, ca fiinte responsabile moral?

Jeremy Bentham, filosof britanic, fondator al utilitarismului: Nu capacitatea de a rationa, spune el, nu cea de a vorbi trebuie sa fie criteriile, ci capacitatea de a suferi. Daca ne bazam pe darul ratiunii si al vorbirii, ar insemna sa tratam ca pe niste lucruri si anumite categorii de fiinte umane, ca nou-nascutii ori cei cu intarzieri mintale grave.

Prima asociatie pentru protectia animalelor a fost intemeiata in Marea Britanie, in 1824: Societatea pentru Prevenirea Cruzimii fatza de Animale, iar in 1866, o societate similara este infiintata in SUA, in statul New York.
(sursa: descopera.ro)


Un fel de rezumat: animalele sa nu fi chinuite; trebuie sa fie ingrijite cu atentie, sa fie hranite etc si alea-alea – numai la acest aspect, cred, se refera sintagma ”drepturile animalelor” (adica, toate acestea sunt... obligatii ale oamenilor).
Animalele sunt capabile de suferinta – la fel ca si oamenii. O piatra aruncata in capul unui caine – ca exemplu – doare la fel de tare ca o piatra aruncata in capul unui om. Lantul prins de piciorul unui animal raneste la fel de tare ca si lantul prins de glezna unui om; focul arde la fel de tare si un animal si un om...

Animalul nu va avea niciodata dreptul de a calatori fara... pasaport si fara ”analize la zi” in tari straine :D
Da, sintagma ”drepturile animalelor” e cam aiuristic aleasa... Ar fi fost mai potrivit... ”Obligatiile oamenilor fatza de animale” dar... ”impactul” e mai mic.

Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor a fost proclamata in mod solemn la Paris in 15 Octombrie 1978 la sediul UNESCO.
In preambul s-a scris:
- Considerand ca Viata este unica, toate fiintele avand origine comuna, diferentiindu-se in decursul evolutiei speciilor,
- Considerand ca orice fiinta vie are drepturi naturale, orice animal dotat cu sistem nervos are drepturile sale specifice,
- Considerand ca dispreturirea sau simpla nerecunoastere a acestor drepturi naturale provoaca grave prejudicii Naturii si conduc omul la crime impotriva animalelor,
- Considerand ca o coexistenta a speciilor in lume implica recunoasterea de catre specia umana a drepturilui la existenta a celorlalte specii,
- Considerand ca respectul omului fata de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor,
Se proclama urmatoarele...
(urmeaza 10 articole)
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
trope_doi, utilizator
trope_doi a scris:
Da, sintagma ”drepturile animalelor” e cam aiuristic aleasa... Ar fi fost mai potrivit... ”Obligatiile oamenilor fatza de animale” dar... ”impactul” e mai mic.


Diana, pot sa am obligatii NUMAI fata de un subiect de drept care este titularul dreptului corelativ obligatiei mele.
Drepturile animalelor ca si vegetarianismul sunt mofturi, ma cherie . Ambele pornesc de la o biologie grosolan falsificata.
Suntem singurele primate carnivore nu pentru ca cimpanzeii ar refuza carnea - manaca si ei carne ori de cate ori au ocazia - ci pentru ca suntem singurele primate care au invatat sa procure usor carne.
Esenta tuturor institutiilor umane sta in grupul de vanatori initial, care au inceput sa coopereze ca sa poata vana. Ca sa culegi banane si alte fructe nu e nevoie sa cooperezi, insa nu vad cum poti ucide un urs sau un mastodont daca nu COOPEREZI. Sutem fiintele cu cel mai inalt grad de cooperare de pe planeta pentru ca odata, demult, am inceput sa cooperam ca sa ne hranim altfel decat restul primatelor. Suntem maimute-lup si asa vom ramane probabil in urmatoarea suta de mii de ani.
Hrana vegetala a (re)aparut odata cu "revolutia agrara" din neolitic si este o achizitie relativ noua iar cooperarea in agricultura nu e atat de importanta ca in vanatoare. Norocul nostru este ca agricultura a fost descoperita foarte tarziu, mult dupa ce deveniseram atat de cooperanti incat aveam deja cuvantul "cooperare" in dictionarul genetic.
....
Intre primele 10 animale preferate de om ca animale de companie cele mai antropomofre sunt cele mai apreciate. Cimpanzeii, cu toate ca sunt rudele noastre cele mai apropiate - avem cam 98% din codul genetic in comun, chiar daca cei 2% inseamna vreo ... 30.000 de diferente - NU sunt deloc in topul preferintelor pentru ca isi expun organele genitale intr-un mod care-i face pe adultii umani sa se jeneze.
In top avem numai animale care seamana cu CEEA CE DORIM NOI SA CREDEM CA AR FI OMUL. Toate animalele din top trebuie sa semene cu o imagine a noastra idealizata sau, eventual caricaturizata, insa in acest caz numai daca caricatura e facuta intr-un mod dragalas.
Cainele, patruped prin excelenta a fost dresat sa stea pe doua labe ca sa para uman cand "cerseste" ... le taiem uneori cozile pentru ca noi n-avem coada, am facut rase cu botul atat de scurt incat au probleme de respiratie, etc.
Oamenii nu iubesc animalele, indiferent de ceea ce afirma, oamenii se iubesc pe ei intr-atat incat vor sa vada peste tot animale care le seamana
sursa: Desmond Morris - Maimuta goala

Alte discuții în legătură

Eutanasierea cainilor fara stapan si dreptul la viata al acestora. Filip Alexandru Filip Alexandru In dimineata aceasta am vazut ca probabil multi dintre voi stirea foarte tragica despre copilul ucis de maidanezi si totodata si propunea eutanasierii ... (vezi toată discuția)
Animale fara stapan Morea4u Morea4u Buna ziua. Am urmatoarea problema. In curtea complexului unde locuiesc sunt mai multe pisici si ocazional si caini maidanezi. Asociatiile nu au cum sa le ia ... (vezi toată discuția)
Protectie animale fara stapan! irastoica irastoica Buna ziua! In primul rand va doresc un nou an plin de liniste si tot ceea ce va doriti,cu imbelsugare fara risipa inutila si cu sanatate,tot fara risipa,cu ... (vezi toată discuția)