avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Interzicere Etnobotanice
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Interzicere Etnobotanice

Radio Zu da panica la etnobotanica. Iubim Viata!

Sub aceasta deviza, astazi 14 februarie 2011 ora 13 in Piata Victoriei va avea loc protestul impotriva comercializarii plantelor etnobotanice, in dorinta de a inchide odata pentru totdeauna "magazinele de vise."

In ultimul timp, din ce in ce mai multi tineri cu varste cuprinse intre 15-18 ani (ca medie), ajung sa consume astfel de plante inca "legale" din inconstienta si indiferenta Presedintiei, Parlamentului, Guvernului, Instantelor Judecatoresti...deznodamantul este tragic: toti acesti tineri se imbolnavesc, unii mor si majoritatea isi distrug familia.

Poate a venit timpul sa facem si noi ceva pentru copiii nostri, eu personal sustin acest proiect si am convingerea ca nu va fi in zadar!

Astept opinii, solutii...
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
stan petru-radu a scris:

Poate a venit timpul sa facem si noi ceva pentru copiii nostri, eu personal sustin acest proiect si am convingerea ca nu va fi in zadar!


Si ce puteti face, doar n-o sa interziceti comercializarea miilor de plante din comert in tara asta? Imi amintesc cand eram copii in Bucuresti si pentru a imita fumatorii adulti, infasuram in spatele blocului ziar si-i dadeam foc. Era un obicei stupid si dupa doua fumuri de hartie arsa nu mai puteai respira, dar pentru noi era la dolce vita:P

De ce acest exemplu? Daca cineva sta si fumeaza iarba simpla de gazon (genul Poacee) , o sa-l apuce la un moment dat durerile de cap. Daca a baut si niste alcool inainte, o sa zica "Frate, ce tare e iarba asta" si o sa dea la prieteni, desi tot ce obtine e durere de cap.

Etnobotanicele sunt niste plante din mii de plante, nu dau dependenta si nu sunt droguri. Mai bine ii lasam sa fumeze ce vor si-si vor da seama ca durerile de cap de dupa sunt daunatoare si la scoala si la job.

Oricum, mi se pare un anume paternalism in atitudinea de a interzice tot ce le place tinerilor. S-a facut mare tam-tam cu cursele de masini, fast-foodurile langa scoli, desfigurarea prin piercinguri & tatuaje, acum urmeaza la rand etnobotanicele. In nici unul din cazuri interventia statului n-a rezolvat problema pentru ca e o moda, nu o problema... SI vorba lui u.b.i.k., in tot timpul asta alcoolul a fost vinovatul principal.
Nu ma declar contra sau pro dar cadru si formularea acestor propuneri, interzicerea droguri,etnobotanice,alcool ma face sa exprim: comunismul a trecut, asa ca nu mai cereti populatiei sa fie masa de manevra comunista.
Probleme:
1. fiecare mai poate adauga cate ceva la lista care lui ii se pare ca provoaca dependeta si are efecte negative asupra santatii ar trebui intezise: nu zice nimeni de cafea, fast-food, tv, internet, mersul cu masina sau daca le practici si nu gata, numai trebuie interzise
2. nu o sa dau a o mie parte dintr-un leu pentru a avea grija de cineva care ,,putini neuronii cu praf" , adica eu care platesc darile la stat pentru cresterea nivelului de trai sa traiesc prost pentru ca banii sunt cheltuiti pe uni care vai a pierdut aseara echipa lui de fotbal, la parasit prietena lui pitzi sau alte probleme existentiale pe care le au pe cand poate eu am probleme mult mai grave si totusi nu ma apuc de fumat,droguri,bautura ... dar daca incep sa se chetuie banii publici in scopuri de astea nobile si eu triesc mai prost iti garantez ca ma apuc de toate , macar sa chetuie bani si pe mine
3. in general, ei nu se drogheaza,beau alcool de destepti ce sunt ... si in mod normal voi incercati sa tratati simptomele si nu boala , se lasa de etnobotanice se apuca de alta prostie care o sa se inveteze sau crezi ca respectivul o sa se duca si o sa scrie enciclopedii?? toate acestea au un motiv, iar motivul este ca sunt prost ,,dotati intelectual" si acolo consider ca trebuie sa se intervina si sa se bage banii. Nimeni nu da atentie invatamantului desi toate probleme pornesc de acolo. Sunt sigur ca Plesu, Puric, Cartarescu ca sa zic exemplele mai mediatizate nu au avut mare dileme cu drogurile, alcoolul ... Si o populatie mai bine educata va fi si mai productiva economica, iar economia este ,dupa parerea mea, a doua cauza pentru aceste probleme
4. adevarul e mult mai complex, dupa cum am spus in general oameni cu neuroni neprafuiti nu consuma dar sunt si exceptii, si inca foarte multe. Eu cred ca drogurile alcoolul si altele le-au ajutat pe respectivii sa creeze operele lor, si din aceasta cauza sunt total de acord ca un om care imi demostreaza ca are un nivel de intelegere ridicat si inca doresc sa consume sa o faca . Eu prefer sa vad operele lui van Gogh, sa ascult Nirvana sau sa citesc poeziile lui Eminescu pentru ca sunt sigur ca fara ele nu ar fi creat cel putin o parte din operele lor. Dar respectivi le-au folosti pentru a-si stimula creatiile spre deosebire de autohtonii care fumeaza in timp ce asculta guta,completeaza un bilet la pariloto si vorbesc cu pritena buzata si imbracata in roz la telefonul furat si care are pe ecran o poza cu el si imbracat intr-un tricou pe care scrie smecher

Adica pe scurt eu sunt de acord ca fiecare sa faca ce vrea cu trupul lui atat timp cat nu e un *^&$^*&$^ (autocenzurat )
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
adrian_t87, utilizator
eumarian & adrian_t87 =D>

gabescu a scris:

Dependenta, respectiv adicțiile sunt boli cronice, tratabile, NU VINDECABILE, in cea mai mare parte.


Va rog insa sa reflectati: nimeni nu doreste nu poate fi condamnat pentru ca s-a imbolnavit(dependent)


1. Dependenta de alcool sau droguri este boala in aceeasi masura cu dependenta de adrenalina, sex, sau bani. Procesul acesta prin care un comportament social (consumul de alcool, droguri, fumat, etc) este transformat miraculos in boala se numeste medicalizare si este unul din cele mai reusite trucuri folosite de vanzatorii de vise care se ocupa de asa zisa medicina a sufletului (daca si psihiatria este medicina atunci eu ma declar elefant roz cu picatele verzi). Tactica lor este simpla si tine de absorbtia fondurilor. Sunt total impotriva finantarii unor vrajitori voodoo moderni (psihologi, psihiatri, consilieri de comportament, etc.) pentru ca sa faca o munca total ineficienta si inutila (cinic). Daca unul vrea sa fie alcoolic sau drogat nimeni (afara de doamna cu coasa) nu-l va impiedica sa fie. Iar daca doreste sa se lase nu are nevoie de sfatul altora ci doar de vointa. Alcoolicii si drogatii au probleme de socializare si de aceea majoritatea sunt incantati daca stau de vorba cu o domnisoara psiholog/psihiatru sau cu un domn cu aceeasi ocupatie "atat de cumsecade si intelegator".
2. Revenind la oile noastre care pasc plante etnobotanice (denumirea asta e complet idioata, ati remarcat? ce naiba e etnobotanismul?) cred ca ar trebui sa se constituie o comisie de ancheta care sa analizeze nu povestile de la TV ci daca
a) unul din produsele vandute sub aceasta eticheta produce dependenta (il interzicem pe acela nu toate etnobotanicele, in bloc, ca altfel nu o sa-mi mai pot cumpara nici macar ceaiul de crusin).
b) daca unul din produsele vandute sub aceasta eticheta produce tulburari de comportament sau o atenuare a discernamantului comparabila sau mai mare decat cea produsa de alcool.
c) daca unul din produsele vandute sub aceasta eticheta este daunator pentru sanatate sau daca poate cauza moartea si in ce conditii.
Exista vreun studiu in acest sens? NU. Exista doar stirile de la TV si din presa scrisa care toate vorbesc de ceva de genul:
un tanar din ....care a fumat plante etnobotanice (se omite faptul ca era vorba de 30 de jointuri trase in acelsi timp cu 2 pachete de tigari din tutun insotite de 10 beri si 1 litru de votca) al lesinat dupa ce se asezase doar de 58 de ore in fata calculatorului ca sa joace un MMORPG. Apoi apare medicul care declara ca "prognosticul este rezervat" iar pe urma sunt intervievati prietenii si familia care toti declara ca dupa ce a inceput sa fumeze etnobotanice tanarul Georgel s-a schimbat profund

Aceasta e stiinta? Asa se fac studiile privind substantele care trebuie interzise pentru ca sunt daunatoare si/sau dau dependenta? Oy-gevalt!
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
@u.b.i.k.

Lasand la o parte faptul ca din punctul dvs. de vedere nu este nicio problema ca aceste plante sunt legale si ca nu are vreo importanta daca vor fi sau nu incriminate intr-un text de lege, nu pot fi de acord nici cu teza dvs. privitoare la psihologi si/sau psihiatri dintr-un numar foarte mare de motive pe care nu are vreun rost sa le insirui acum...poate ar trebui sa mai reflectati!

In ce priveste alcoolul este o problema, insa nu despre asta era vorba aici si acum...puteti deschide oricand un topic in care sa tratati acest aspect.
stan petru-radu a scris:

nu pot fi de acord nici cu teza dvs. privitoare la psihologi si/sau psihiatri dintr-un numar foarte mare de motive pe care nu are vreun rost sa le insirui acum...

Atunci ce rost are sa ma ziceti ca nu sunteti de acord? Eu am explicat ce e cu medicalizarea comportamentelor sociale, am scris de ce asa-zisa medicina care se ocupa de psihe=suflet este orice doriti d-voastra afara de medicina pentru ca medicina se ocupa de o parte a corpului sau de o functie a acestuia nu de ceva imaterial Va scriu acum ca psihiatrii si psihologii nu vor sa fie declarati filosofi pentru ca fondurile alocate filosofiei sunt mititele in schimb cele pentru medicina sunt grasute (de aici ideea imposturii).
V-am intrebat insa daca EXISTA un studiu stiintific efectuat (adica dublu orb) privind plantele vandute sub eticheta etnobotanic si daca este dovedit stiintific ca acestea produc dependenta, afecteaza discernamantul si sanatatea intr-o masura comparabila sau mai mare decat alcoolul sau tutunul.
Daca nu exista asa ceva eu, ca avocat si ca fiinta rationala o sa fiu reticent cu stirile de la TV dupa cum sunt si cu cei care se declara medici ... dar se ocupa de suflet.

Alte discuții în legătură

Sunt sau nu etnobotanicele ilegale? cssr cssr Buna ziua. Am vazut in ultimele zile 2 cazuri cu tineri ajunsi la spital datorita consumului de etnobotanice. Eu nu cunosc legea si am unele ... (vezi toată discuția)
Plantele "vesele" Alexandru-Gabriel Alexandru-Gabriel Zilnic vad in ziarul local un enorm titlu si expresiv,urmat de un articol rupt din filmele de groaza. O noua victima a plantelor de \"vise\" - ... (vezi toată discuția)
Cumparare cu factura. luckian21 luckian21 Buna ziua.Am o firma si as dori sa cumpar anumite produse cu factura pentru a le revinde.Daca este vreo neregularitate cu acele produse,cine e vinovatul,eu sau ... (vezi toată discuția)