avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Interzicere Etnobotanice
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Interzicere Etnobotanice

Radio Zu da panica la etnobotanica. Iubim Viata!

Sub aceasta deviza, astazi 14 februarie 2011 ora 13 in Piata Victoriei va avea loc protestul impotriva comercializarii plantelor etnobotanice, in dorinta de a inchide odata pentru totdeauna "magazinele de vise."

In ultimul timp, din ce in ce mai multi tineri cu varste cuprinse intre 15-18 ani (ca medie), ajung sa consume astfel de plante inca "legale" din inconstienta si indiferenta Presedintiei, Parlamentului, Guvernului, Instantelor Judecatoresti...deznodamantul este tragic: toti acesti tineri se imbolnavesc, unii mor si majoritatea isi distrug familia.

Poate a venit timpul sa facem si noi ceva pentru copiii nostri, eu personal sustin acest proiect si am convingerea ca nu va fi in zadar!

Astept opinii, solutii...
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
Ofofof, face ce face u.b.i.k si iar si-a exprimat "suficient de mult" parerea. Pe care a si avut lipsa de eticheta de a o argumenta, cand aici trebuie sa apelam la argumente lacrimogene de genul "La copii nu va ganditi", "Sa le interzicem lucruri pentru binele lor" sau "Sa le interzicem tinerilor ceea ce-am facut cu totii". Domnule u.b.i.k., Eu "zic sa va mai ganditi"!!!

Serios vorbind acum, trope_doi a pus punctul pe i cand a spus ca nu poti proteja la infinit pe nimeni de el insusi. E vorba totusi de salvie , o planta ca toate plantele, daca o sa inceapa sa fumeze scoarta de copac (caci totul merge cu alcool - panta rei ), ce-o sa mai faceti?

Eu zic ca trebuie interzis tot ce se vinde sub denumirea de etnobotanice - asta daca ma intrebati pe mine personal.

Dvs v-ati argumentat foarte bine pozitia, pe mine m-ati convins ca comunitatea locala are dreptul sa interzica pe raza localitatii asemenea magazine. Dar este o diferenta intre asta si a interzice intregul Plafar la nivel central (de stat). Ma repet: orice poate fi fumat si cu alcool iti va da ameteala. Dati-ne eventual limita la care considerati ca daca vrea sa fumeze iarba uscata, are voie s-o faca?

Inca o observatie: va concentrati gresit asupra termenului etnobotanice, nimeni nu le-a cumparat din dorinte multicultural-etnice. Daca interziceti acest nume, in 2 saptamani se va impune altul. E ca si cum ai interzice drogurile prin interzicea denumirilor lor, e ridicol.
Puteti sa ridiculizati grija "lacrimogena" a unui parinte pentru copiii sai, asezand problema intr-un minuscul plan local. Pe mine nu ma deranjeaza. Nu sunt atat de importanta pentru a trezi griji nationale, dar ca mine sunt parinti in toata tara, in multe localitati, care nu vor sa mai auda de aceste etnobotanice, precursoare posibile ale drogurilor.
N-o fi problema nationala no.1, dar e una dintre problemele noastre.
E mai bine asa?
Este o problema foarte grava,si poate ca ar trebui sa constietizam cu totii aceasta problema deosebita....In opinia mea ar trebui luate masuri radicale impotriva acestor fenomene,pentru ca tot inseamna ceva mai mult decat sa stam cu mainile in san ,asteptand...ce?Sa moara si alti copii,sa se intample alte drame?
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
andymaurul, utilizator
Frumos spus sa luam masuri.
Tind sa cred ca unele persoane care au postat chiar au dreptate in anumite privinte.
Ce putem face noi impotriva celor inconstienti care din teribilism sau prostie consuma tot felul de substante care le ofera pentru scurt timp acea stare de beatitudine urmand ca imediat ce isi dau seama de cosmarul in care traiesc sa reincerce acele substante halucinogene.
Statul ce poate face pentru acesti naivi care consuma astfel de susbtante cand chiar statul are cea mai mare parte de vina, apoi parintii si ulterior cei care consuma.
1) Statul nu are un nivel ridicat de protectie sociala, prefera sa schimbe bordurile de 2 ori decat sa plateasca un profesor sa tina ore in scoli despre unele lucruri cum ar fi moralitate, responsabilitate, sexologie, etc.
Nu ofera locuri de munca pentru acele persoane care au un copil si neavand de pune pe masa pleaca in Spania sa munceasca cu carca lasand copilul in tara nesupravegheat si totodata crescand in stilul de cartier pe care il stiti.
2) Parintii care cred ca daca au pus mana pe un post la o banca bine paltit , muncesc de la ora 9 pana la orele 22-23 , copilul crescand cu bona, bunici in cel mai fericit caz sau singuri.
Normal ca el creste fara afectiunea parintilor, este lesne de inteles ca niciodata nu o sa constientizeze cu adevarat ce este acela un camin o responsabilitate , etc.
Ce poate spune un parinte care nu -l vede decat cateva ore sambata sau duminica printre picaturi deoarece lucreaza pe laptop la un proiect de la serviciu si are deadline fiind imposibil sa se incadreze in orele de program. ( apoi ne intrebam de ce sunt atatia someri care nu au de munca ? Intreb si eu cei care muncesc pentru 2-3 insi primesc cumva 2 sau 3 salarii? )
3) Copiii care se impart in 2 categorii :
- de bani gata cei care consuma droguri si apar la televizor in N dosare si scapa basma curata indiferent ce necazuri produc.
- saraci cei care pentru cea mai mica prostie o platesc cu varf si indesat si care de multe ori incearca din inconstienta sa faca parte din cercurile celor bogati si consumand tot felul de produse ieftine ajung in scurt timp mai rau decat va imaginati.
Au fost exemple de dosare cu cocaina la televizor in care toti sunt nevinovati dar pozele si probele exista ....
Cand se va aplica legea ceva celor care inchid ochii si culmea obtin profituri uriase din asa ceva conducand totodata aceasta tara minunata nu rezolvam noi nimic cu niciun protest.
Parerea mea este ca-i ajutam chiar ca or sa spuna trebuie sa facem mai multe actiuni de depistare , filaje , etc. ( credeti ca ei nu stiu tot ce se intampla , cine aduce produse, cat si ce? ).
Pai cum credeti ca a cheltuit DNA-ul milioane de euro pe filaje si niciun traficant prins, desi droguri sun pe la toate colturile.
Singura sansa este sa avem mai multa grija de copiii nostri si sa constientizam ca ei au mare nevoie de noi cat sunt mici.

Sper sa trageti voi concluzia din acest exemplu care mi se pare destul de edificator.

Un om a venit de la munca tarziu, obosit si nervos, gasindu-si baiatul de 5 ani asteptand la usa.

Tati, pot sa te intreb ceva?

Da sigur, despre ce e vorba? a raspuns omul

Tati, cati bani castigi pe ora?

Asta nu e treaba ta. De ce ma intrebi astfel de lucruri. Spuse omul nervos.

Doar vreau sa stiu...Te rog spune-mi, cat castigi pe ora?
Daca trebuie sa stii, castig 50$ pe ora.

Ah, a raspuns micutul, cu capul plecat.

Tati, imi imprumuti te rog 25$?

Tatal s-a infuriat, "Daca singurul motiv pentru care m-ai intrebat asta este ca sa imi ceri niste bani sa iti cumperi o jucarie prosteasca sau alte porcarii, atunci du-te direct in camera ta la culcare. Gandeste-te de ce esti asa egoist. Nu lucrez din greu in fiecare zi pentru asa copilarii"

Micutul a mers in liniste in camera si a inchis usa.

Omul s-a enervat si mai tare pe intrebarile baiatului. Cum a putut sa puna asa intrebari doar pentru a cere niste bani.

Dupa o ora, omul s-a calmat si a inceput sa gandeasca:

Poate chiar era ceva de care chiar avea nevoie sa cumpere cu 25$ si chiar nu mi-a cerut bani des. Omul a mers la usa baiatului si a deschis-o

Dormi? a intrebat...

Nu tati, sunt treaz, a raspuns baiatul.

M-am gandit, poate am fost prea dur mai devreme, spuse tatal. A fost o zi lunga si m-am descarcat pe tine. Uite aici ai 25$

Micutul a sarit, zambind. Multumesc tati, a zbierat. Dupa aceea a scos un pumn de bani.

Omul a vazut ca baiatul avea deja bani si s-a enervat din nou.

Micutul si-a numarat incet banii si s-a uitat catre tatal sau.

De ce vrei mai multi bani daca deja ai? a spus tatal.

Pentru ca nu am avut destul, dar acum am, a replicat baiatul

Tati, am 50$. Pot sa cumpar o ora cu tine???? Te rog sa vii mai repede acasa maine. Vreau sa mananc cu tine.

Tatal a fost distrus. Si-a luat baiatul in brate si l-a implorat sa il ierte.

Este doar o reamintire pentru toti ce lucreaza din greu in viata. Nu ar trebui sa lasam timpul sa treaca printre degete fara sa petrecem timp cu cei care chiar conteaza pentru noi, aceia apropiati de inimile noastre. Sa ne amintim sa impartim cei 50$ din timpul nostru cu cineva pe care iubim.

Daca maine murim, compania pentru care lucram ne va inlocui foarte usor, in cateva ore. Dar familia si prietenii pe care ii lasam in urma o sa simta pierderea pentru tot restul vietilor lor.


Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
ContSters158230, utilizator
Interzicerea comercializarii ”etnobotanicelor” este o masura care nu are la baza nicio cercetare stiintifica, rezultate statistice, efect dovedit psihotropic, statistici privind fatalitatile... etc.

Toate afirmatiile la TV se fac fara absolut niciun temei stiintific sau dovedit in vreun fel. Sunt elucubratii.

Va fi o interdictie inutila din urmatoarele motive:

- nu se stie care plante sunt ”etnobotanice” - nu exista definitie legala.
- unele plante determinate se gasesc in mod natural, pe marginea strazii si este stupid sa interzici consumul plantelor care se gasesc in natura.

Frunza de plop, brad si fag are proprietati psihotropice.
Menta si usturoiul sunt droguri de categoria a 3-a si vor fi cumparate cu reteta de la farmacie sau cu aprobare de la Politie.

Deja interdictia Primariei capitalei a scos in afara legii locale toate magazinele tip plafar si toate produsele din tutun (toate sunt ”etnobotanice” conform definitiei date de HCL.

Dar... nu se va face nimic cu acestea, deoarece aceasta masura va genera doar coruptie in corpul de control al Primariei (unde este exact ca la vama).

Este o masura absolut aberanta, emotionala si bazata pe date false.

Medicul ala de la Iasi care apare la TV in fiecare zi este singurul care profita din campania asta cu ”etnobotanicele”.

Eu nici macar nu fumez si singurul ”drog” pe care l-am luat a fost un antinevralgic, dar toata campania asta miroase rau a politica de calitate proasta.

Oamenii fara minte nici macar nu isi dau seama ca ne intoarcem intr-o situatie in care statul reglementeaza pana si patrunjelul si mararul pe care il maninca oamenii... adica statul totalitar.

Daca nu le convine vanzarea catre minori... atunci ar putea institui aceasta interdictie, cum este la alcool si tutun.

Cineva intotdeauna profita din astfel de ”interdictii”.

Cati oameni au murit din cauza consumului de plante ”etnobotanice”? Zero.
Cati oameni au scris pe certificatul de deces intoxicatie/otravire cu ”etnobotanice”? Zero.
Cate persoane au diagnostic pe fisa medicala la urgenta ”intoxicatie cu etnobotanice”? Zero.

Atunci, de ce mai interzicem ”etnobotanicele”?
Ce sunt alea etnobotanice? O definitie clară.
Ce înseamnă psihotropic? Cât de stupid trebuie să fii ca să interzici menta și usturoiul ca fiind ”psihotropice”?

Până nu se răspunde clar la aceste întrebări... discutăm despre lucruri care nu sunt clare.

Toate plantele din România sunt ”etnobotanice” iar unele plante decorative de apartament sunt letale, dacă sunt consumate, infuzate sau chiar mirosite.
[ link extern ]

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Sunt sau nu etnobotanicele ilegale? cssr cssr Buna ziua. Am vazut in ultimele zile 2 cazuri cu tineri ajunsi la spital datorita consumului de etnobotanice. Eu nu cunosc legea si am unele ... (vezi toată discuția)
Plantele "vesele" Alexandru-Gabriel Alexandru-Gabriel Zilnic vad in ziarul local un enorm titlu si expresiv,urmat de un articol rupt din filmele de groaza. O noua victima a plantelor de \"vise\" - ... (vezi toată discuția)
Cumparare cu factura. luckian21 luckian21 Buna ziua.Am o firma si as dori sa cumpar anumite produse cu factura pentru a le revinde.Daca este vreo neregularitate cu acele produse,cine e vinovatul,eu sau ... (vezi toată discuția)