avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Interzicere Etnobotanice
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Interzicere Etnobotanice

Radio Zu da panica la etnobotanica. Iubim Viata!

Sub aceasta deviza, astazi 14 februarie 2011 ora 13 in Piata Victoriei va avea loc protestul impotriva comercializarii plantelor etnobotanice, in dorinta de a inchide odata pentru totdeauna "magazinele de vise."

In ultimul timp, din ce in ce mai multi tineri cu varste cuprinse intre 15-18 ani (ca medie), ajung sa consume astfel de plante inca "legale" din inconstienta si indiferenta Presedintiei, Parlamentului, Guvernului, Instantelor Judecatoresti...deznodamantul este tragic: toti acesti tineri se imbolnavesc, unii mor si majoritatea isi distrug familia.

Poate a venit timpul sa facem si noi ceva pentru copiii nostri, eu personal sustin acest proiect si am convingerea ca nu va fi in zadar!

Astept opinii, solutii...
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
Si-atunci de ce au aparut si de unde au aparut aceste pliculete, cutiute si magazinele de vanzare a etnobotanicelor? De ce nu se vinde in piata legatura de menta insotita de o hartiuta cu modul de preparare ca sa ai vise roz sau bleu?

O fi propaganda prin mass-media in favoarea unora, nu zic, dar si infiintarea acestor magazine cu pliculetele lor cu tot e o afacere pe spinarea adolescentilor prostiti de promotorii acestor etnobotanice.
N-or fi ele studiate stiintific sa se spuna ca sunt rele, dar nici ca sunt bune sau macar inofensive.
Si atunci nu-i mai bine sa interzici niste pliculete despre care nu se stie ce efect au in timp? De unde stiti dv. sau alti sustinatori ca maine-poimaine o asemenea planta luata sistematic nu-l face pe un copil sensibil la splina sa innebuneasca si sa se arunce in fata vreunei masini crezand ca e un val inspumat? La marar si usturoi e verificata treaba...nu da nici dependenta si nici nu te face sa vezi o pisica pe post de caine.

Or fi toate plantele din Romania etnobotanice, dar cine vrea vise roz sa se apuce sa adune laba-gastii de pe drum, nu s-o cumpere din magazin impachetata misterios la pachetel sau cutiuta sau sticluta. Si atunci putem discuta despre o fatalitate naturala....

Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
elga50, moderator
@ stan petru-radu
... iar d-voastra, am vaga banuiala ca nu v-ati exprimat suficient de clar parerea contra si mai aveti nevoie de cativa aplaudaci ... hehe ... cei care sunt de alta parere decat d-voastra sunt niste absurzi, mai ales ca au argumente care au ramas necombatute ... v-ati asteptat doar la aplauze si urale si am stricat peisajul ... nici o problema, ma retrag ... in lipsa de adversari cu argumente ce as putea sa fac? Sa ma combat singur?
@ albertokurtyan si eumarian =D> :bow:
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
elga50, erau interzise drogurile si asa-numitele plante etnobotanice si inainte de 1989. Se fuma in draci… hasis. Se picura rasina de cannabis (prelucrata, evident) pe tigarile obisnuite – nici macar mirosul nu se distingea. Nu incercati hasis cu “tarie” ca o luati razna. Asa cum unii o iau razna daca iau un antibiotic (ampicilina, ca exemplu) cu coniac – iar altii nu patesc nimic.
Existau – aduse “la negru” acele tigari numite “Ligeros” sau cele numite “Upman”… Apartineau clasei pe care azi o numim etnobotanice, dar erau… tigari cubaneze, foarte tari si cand trageai fumul in plamani ameteai… Se consuma – si azi – tutunul red bull… Si acesta te ameteste (si, zic unii, iti dau chef de viata) – doar ca trebuie sa-ti faci singur tigara… Toate aceste “plante de tutun” dau dependenta – pentru ca au in continut nicotina sau cine stie ce alta substanta care conduce la dependenta.
Si hasisul da dependenta.

Acum, pentru obiectivitate: si daca fumezi multe tigari “obisnuite” te poti intoxica si ajunge la spital. Imaginati-va o camera de bloc in care o gasca de pustani fumeaza – sudand tigarile si golind sticle de alcool – fumul gros care se produce (mai ales de la tigarile fara filtru: Camel si Lucky Strike sunt considerate cele mai “puternice” ) E logic ca unuia dintre ei i s-ar putea face rau la un moment dat: intoxicatie cu tutun – si e o intoxicatie extrem de afurisita.

Ce am incercat sa “ilustrez” cu cele de mai sus? Faptul ca nu prin interzicere se ajunge la un consum mai scazut… Cine vrea sa consume o va face oricum… Si tot in anturaj – mereu e cineva care cunoaste pe cineva care poate “face rost de”…

Legislativ se tinde a nu fi pedepsiti consumatorii… O fi vreo logica si in aceasta dar… nu stiu cat de cinstit este. Vreau sa consum, caut un furnizor… adica… ii cer unuia sa imi faca un “serviciu”… Nu am nici o vina ca cer sa mi se vanda droguri, chiar daca e “prima data” ? Ar trebui ca furnizorul sa-mi spuna ca e daunator?! Si “suplimentele alimentare” pot fi daunatoare – trebuie interzise si acestea (asa cum ar trebui interzise “pastilele de slabit” – care consumate aiurea produc “daune ireversibile” )

Doua exemple de cazuri, pe care le cunosc personal:
1. Consumator de etnobotanice, varsta 17 ani, ajuns in “stare grava” la spital. A combinat plantele cu alcool… Dupa acel episod cu spitalul a renuntat sa mai consume plante – si nu a avut nici o problema sa se “lase”. Azi e student si isi vede de treaba.
2. Consumator de heroina, varsta 15 ani. Parintii au angajat un bodyguard sa-l duca si sa-l aduca de la scoala, sa stea langa usa clasei etc… N-a mai consumat? Aiurea! A facut rost de droguri, numai el stie cum… Abia la varsta de 20 de ani s-a gandit ca trebuie sa se “lase”… A reusit cu tratament? Nu. Se simt parintii vinovati? Da, mama, pentru ca nu a vazut “semnele” din timp… “Militeaza” aceasta femeie pentru interzicerea etnobotanicelor? Nu – stie ca nu asa s-ar rezolva “salvarea copiilor”, dar si ea “voteaza” pentru interzicere….
Am vazut, elga50 disperarea unor parinti – de aceea “votez” pentru interzicere, chiar daca e iluzorie “linistea lor sufleteasca” Gresesc facand aceasta impotriva convingerii pe care o am? Probabil ca da, dar… nu ma costa nimic si… comerciantii respectivi ar putea sa dezvolte un alt gen de comert, daca sunt “oameni de afaceri”.

u.b.i.k. a scris:
- care din plantele comercializate sunt toxice si/sau dau dependenta?
- care din aceste plante au potential letal si in ce cantitati


Oricare planta comercializata – fie in farmacie, fie in “magazine de vise” poate fi toxica pentru anumite persoane. Cate dau dependenta? Aici e cu dus-intors… E posibil sa se discute despre dependenta deoarece in pliculetele, tigarile etc care sunt comercializate sa existe anumite substante care provoaca dependenta – si se confunda dependenta de acea substanta cu dependenta de planta in sine. Aceasta substanta nici nu e trecuta in “prospect” – ca n-or fi prosti producatorii… Si e probabil ca acei comercianti nu au idee de asa ceva (ceea ce a condus la aceasta campanie).
Care are potential letal? In principiu, nici una… Dar in cantitati mari ar putea – insa numai in combinatie cu alcool sau in alte combinatii – dar poate intra un minor (si nu numai) in coma si de la consumul de alcool, sau de la consumul de alcool si / sau exces de tutun…

De aceea afirm: cu sau fara interzicere e cam tot aia. Depinde de fiecare in parte ce alege sa-i faca organismului; depinde de fiecare individ in parte ce alege sa faca in si cu viata lui…

Salvam viata unui singur om daca se va interzice comercializarea? Merita sa incercam, dar cred ca va fi salvata numai viata aceluia care vrea sa se salveze singur, altfel… mereu exista cineva care cunoaste pe cineva care…
Vom reusi in mod sigur – prin interzicere – sa ajutam la dezvoltarea “pietei negre” – care e si mai greu (spre deloc) de controlat.



Faptul ca se ironizeza disperarea unor parinti care chiar cred ca ar putea fi salvati copiii lor prin interzicerea acestor “etnobotanice” suna a “superioritate gratuita”. Se poate argumenta – sau convinge – si fara a se ridiculiza temerile unor parinti.
Cine poate mai mult poate si mai putin. Nu mai e valabil principiul?
Ar trebui interzis si usturoiul deoarece contine arsenic .
De ce oare in tara noastra toti incultii ajung in frunte....nu uitati ca draguta de EBA in campania ei electorala tocmai acest lucru il promova.....legalizarea comercializarii si consumului de "droguri usoare".As propune sa fie scoase in afara cadrului legal toate aceste magazine, iar vanzatorii si administratorii acestor magazine sa plateasca toate tratamanetele de dezintoxicare din tara - iar dezintoxicarea sa nu se mai faca din banii proveniti de la CAS sau alte fonduri (nici vanzatorii din aceste magazine nu sunt straini de efectele acestor "etnobotanice", eu nu cred ca un om normal in cautarea unui loc de munca ar alege asa ceva). Masura de a interzice functionarea acestor magazine la nu stiu ce distanta de scoli nu este cea potrivita (frectie la un picior de lemn), potrivita este interzicerea definitiva a lor, si pedepsirea severa a celor care culeg roadele distrugerii omenirii din umbra, nu credeti? Credeti oare ca tineretul in lipsa "etnobotanicelor" va cauta alt mijloc de autodistrugere (alcoolul)? eu unul nu cred. In lipsa unor modele umane demne de urmat si a unor activitati educative necesare dezvoltarii normale, tineretul gaseste rezolvarea problemelor in "vise".
Sunt pentru interzicerea definitiva a acestor substante in tara noastra si sanctionarea dura a celor care se ocupa cu comercializarea lor.

Alte discuții în legătură

Sunt sau nu etnobotanicele ilegale? cssr cssr Buna ziua. Am vazut in ultimele zile 2 cazuri cu tineri ajunsi la spital datorita consumului de etnobotanice. Eu nu cunosc legea si am unele ... (vezi toată discuția)
Plantele "vesele" Alexandru-Gabriel Alexandru-Gabriel Zilnic vad in ziarul local un enorm titlu si expresiv,urmat de un articol rupt din filmele de groaza. O noua victima a plantelor de \"vise\" - ... (vezi toată discuția)
Cumparare cu factura. luckian21 luckian21 Buna ziua.Am o firma si as dori sa cumpar anumite produse cu factura pentru a le revinde.Daca este vreo neregularitate cu acele produse,cine e vinovatul,eu sau ... (vezi toată discuția)