avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã ...
Discuție deschisă în Traduceri

Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - Pot sã dau în judecatã profesorul care îmi impune activitãþi ce nu sunt cuprinse în atribuþiile studentului?

BUNA ZIUA, AM O DILEMA MARE! STUSIEZ LA O FACULTATE TEHNICA DIN IASI, MASTERAND IN ANUL 2, PROFESORUL DE LA O ANUME DISCIPLINA MI-A IMPUS CA PENTRU A PROMOVA DISCIPLINA SA TRADUC DIN LIMBA ENGLEZA IN LIMBA ROMANA CARTI INTREGI CU NUMAR DE PAGINI CUPRINSE INTRE 200 SI 400. PENTRU MINE ESTE IMPOSIBIL ACEST LUCRU DEOARECE SUNT CARTI TEHNICE, ENGLEZA TEHNICA ESTE DEOSEBIT DE GREA SI IN PRIMUL RAND NU SUNT TRADUCATOR. CUNOSTINTELE DE LIMBA ENGLEZA SUNT MINIME IN CONDITIILE IN CARE AM AVUT CURSURI DE ENLGEZA PE PARCURSUL ANILOR DE STUDII DAR AU FOST PENTRU INCEPATORI SI INTERMEDIARI. MIE IMI ESTE IMPOSIBIL SA FAC ACELE TRADUCERI, E FOARTE GREU, NU SUNT TRADUCATOR DE SPECIALITATE, AM SI ALTE CURSURI DE PARCURS, SI PLUS DE ASTA TREBUIE SA SI LUCREZ PENTRU A MA INTRETINE. DACA AVETI PARERI VA ROG SA RASPUNDETI. MULTUMESC MULT! PROFESORUL DACA VREA SA SCOATA CARTI DIN TRADUCERI SA NU O FACA PE SPINAREA STUDENTILOR!!! ASTEPT PARERI.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:31, 7 Martie 2011
Savater - scriu doar pentru tine - In calul care trage se da cu biciul - proverb romanesc. Eu te sfatuiesc sa gasesti o modalitate de a sta de vorba cu profesorul si sa-ti spui punctul tau de vedere referitor la relatiile tale cu el. Pentru unii studenti profesorul este un fel de Dumnezeu, mentalitate care face mult rau studentului. Voi sunteti intr-o relatie de interdependenta - adica tu ai nevoie de nota buna el are nevoie sa-si traduca niste cursuri. El stie ca tu sau voi stati rau la capitolul limbi straine si incearca o metoda favorabila lui, sa va faca sa invatati printr-o metoda care sa il favoriseze si pe el. Personal cred ca foloseste o metoda foarte mult utilizata in domeniul cercetarii - cere mult si da cat poate - si asa masori capacitatile subiectului. Aceeasi metoda se foloseste si in sport - se pleaca de la record si se cere depasirea lui. Fara frica, in termeni civilizati, mergi la el si spunei cu argumente cat poti sa traduci. Din cele spuse de tine inteleg ca te sperie cantitatea nu si activitatea in sine. Motiv de judecata nu cred ca este si nici de reclamatie inainte de a sta de vorba face to face cu el. Sigur nu stie ca tu lucrezi in timp ce faci si master!
indiferent de modalitatea aleasa sa te plangi, risti sa nu mai termini facultatea
Buna!
Si eu am fost student si am invatat ca fiecare profesor are pretul sau!!!!!!!!!
Trebuie sa inveti sa negociezi cu fiecare fiindca se pare ca mai ai si alti profesori. Daca fiecare te-ar pune sa faci ceva extracuricular atunci ai o problema mare.Asa ca invata materia cat mai bine( invata de 10 sa poti lua 5 la examen) si spune-i profului in cauza ca ceea ce ti-a cerut este mult prea mult. Traduci si tu un capitol de exemplu( sau cateva pagini cat iti permite timpul) nu-l refuza categoric.Argumenteaza-i ca asta iti ia din timpul de studiu pentru materia lui si poate el va considera aceata traducere ca un examen si atunci poti sa-l iei cu brio.Si totodata vei invata ceva din cartea tradusa( sper ca are legatura cu materia studiata)
O, Doamne!! Si ne mai miram de unde se invata abuzurile.....
"Fiecare profesor are pretul sau"#-o
Profesorii isi fac legea singuri, nu ati aflat pana acum? Nu te poti atinge de ei, ca altfel nu te trec... Trec idioti care vin cu buzunarul plin, dar pe tine nu te trec oricat ai invata.
Atata timp ca mentalitatea asta persista in scoli, nu va asteptati la progres. Din pacate, suntem condamnati sa ramanem la periferie tocmai de catre cei care ar trebui sa ne invete copiii sa cucereasca lumea. Rusine!!
gabriel teodorescu a scris:

...plangere penala? ... pentru... nestiinta studentului... oricum absurdul si ridicolul este deja la cote alarmante in Ro...


Intr-adevar, stimate domn. daca nestiinta la o materie tehnica se masoara prin indeminarea la tradus carti sau indeminarea de a plati traducerea unor carti, intr-adevar este alarmant.
nu va suparati, dar aceasta "nestiinta" in ceea ce priveste cunostintele de limba engleza ale studentului, ce anume relevanta are pentru examenul pe care il sustine la materia tehnica ? niciuna !

pe de alta parte, un profesor care nu ar fi avut ca scop obtinerea unor traduceri gratuite ale unor carti dintr-o limba pe care el insusi nu o cunoaste suficient, ar fi cerut studentului o lucrare bazata pe acele carti, nicidecum traduceri complete pe care sa si le poate insusi profesorul.
Intre a cunoaste o limba straina si a avea indeminarea traducerii este o cale foarte lunga. Nici inceputul si nici sfirsitul acestei cai nu au vreo legatura cu cunostintele studentului in ceea ce priveste o materie tehnica.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
hector2010, utilizator

Alte discuții în legătură

Este legal ca un elev sa fie obligat sa invete la scoala dupa o carte care nu e avizata de minister? ziarediverse ziarediverse E legal sa fi obligat sa inveti la scoala o limba straina ( franceza , engleza , germana ) dupa o carte care nu e avizata de minister , fara vreo traducere ... (vezi toată discuția)
Sfat legat de masterat amitza amitza as dori si eu un sfat, va roooooooooooog!!!!!!!!!! sunt proaspat absolventa de drept, si as dori sa urmez unul sau doua programe de master , dar nu ma ... (vezi toată discuția)
Masterat in drept la universitatea titu maiorescu vella85 vella85 Buna ziua.Sunt si eu o proaspat absolventa a facultatii de Drept, si intentionez sa urmez un master.Problema e k dupa ce am cantarit toate optiunile oferite de ... (vezi toată discuția)