avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare pentru limita de varsta - functionar public
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare pentru limita de varsta - functionar public

Am indeplinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta,am depus dosarul de pensionare,pot sa lucrez in continuare pana la primirea deciziei de pensionare?Mentionez ca sunt functionar public. Multumesc .
se poate depune dupa indeplinirea conditiilor de pensionare, dar cel in cauza pierde, zilele scurse intre data de desfacere a contractului de munca si pana la data cand se depune dosarul, raman neplatite, prima pensie in cazul pensiei la limita de varsta fiind primita de la data depunerii dosarului de PLV.
Doar in cazul pensiei anticipate si anticipate partiale!
In cazul pensiei de limita de varsta se desface contractul individual de munca cu data indeplinirii conditiilor de PLV, conf.art.56"d"/Codul Muncii actual (inca)
@ylys

Incetarea de drept si prin eliberare din functia publica sunt doua ipoteze distincte de incetare a raporturilor de serviciu, reglementate distinct, prin art. 98 si art. 99 din Legea nr. 188/1999. Preaviz se acorda numai in cazul eliberarii din functie, nu si in cazul incetarii de drept a raporturilor de serviciu.

Ganditi-va ca raportul de serviciu inceteaza de drept si la data decesului functionarului public. Nu poate nimeni sa acorde preaviz cu 30 de zile inainte de data decesului, pentru ca nu stie care va fi aceasta data. :)

camilpetrescu a scris:
In cazul pensiei de limita de varsta se desface contractul individual de munca cu data indeplinirii conditiilor de PLV, conf.art.56"d"/Codul Muncii actual (inca)

Dispozitiile Codului muncii nu sunt aplicabile in speta. Un functionar public nu are raporturi de munca ci raporturi de serviciu, si este numit in functie prin act admninistrativ, nu semneaza un contract de munca.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea a scris:

@ylys

Incetarea de drept si prin eliberare din functia publica sunt doua ipoteze distincte de incetare a raporturilor de serviciu, reglementate distinct prin art. 98 si art. 99 din Legea nr. 199/1988. Preaviz se acorda numai in cazul eliberarii din functie, nu si in cazul incetarii de drept a raporturilor de serviciu.

Ganditi-va ca raportul de serviciu inceteaza de drept si la data decesului functionarului public. Nu poate nimeni sa acorde preaviz cu 30 de zile inainte de data decesului, pentru ca nu stie care va fi aceasta data. :)

De acord cu dumneavoastra.
Numai ca, acum vreo 4 ani am avut un caz similar in institutie:
O persoana cu contract de munca individual, angajat pe perioada determinata, a actionat in instanta institutia pentru ca nu i-a dat preaviz pentru incetarea de drept a raporturilor de munca, la termenul prevazut in contract !
Instanta i-a dat castig de cauza. :(

Stiti proverbul... cand te arzi cu ciorba, suflii si in iaurt....

Este mai bine sa iti iei toate masurile de precautie, intrucat, in instantele noastre, te poti astepta la orice.
:((
ylys a scris:

Numai ca, acum vreo 4 ani am avut un caz similar in institutie:
O persoana cu contract de munca individual, angajat pe perioada determinata, a actionat in instanta institutia pentru ca nu i-a dat preaviz pentru incetarea de drept a raporturilor de munca, la termenul prevazut in contract !
Instanta i-a dat castig de cauza.

1. Nu exista asa ceva!
2. Un CIM pe perioada determinata inceteaza, de drept, la data expirarii sale, conform art.56, lit.j) din Codul muncii.
3. Pentru expirarea de drept nu se da preaviz, nu este prevazut asa ceva in nici o lege.
4. Este posibil sa nu fi avut dvs. toate informatiile legate de aceasta speta.

Alte discuții în legătură

Incetare raport de serviciu tina_d tina_d Este legal ca unui functionar public sa-i inceteze raportul de serviciu inainte de aparitia deciziei de pensionare? Dosarul de pensionare a fost depus cu o ... (vezi toată discuția)
Exista vreun act in care se specifica ca esti obligat sa parasesti sistemul la data implinirii varstei pt pensionare la limita de varsta, fara a avea o decizie de la casa locala de pensii? stef100 stef100 Am fost functionar public. Data cand am indeplinit varsta de a iesi la pensie a fost 08.04.2014. Am depus dosarul pt pensie pe 05.11.2013 si nici pana la ... (vezi toată discuția)
Pensionarea functionarului public meszrozalia meszrozalia Sunt functionar public, am cerut pensionarea de varsta de la data 28.06.prin cerere la Casa de pensiidin data de 2.06.2010.Inca nu am primit raspuns.Am ... (vezi toată discuția)