Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!
Se depune la ambele SPCLEPuri.Totusi vorbim de un cetatean roman.Cel care primeste cererea are obligatia sa verifice solicitantul in BDC.Se fac verificari prin biroul de evidenta ,se stabilesc datele de identitate a persoanei si i se elibereaza certificatul si cu pasaportul expirat sau a titlului de calatorie.Pana la schimbarea metodologiei de stare civila trebuia sa se prezinte si cu o adeverinta de la ultimul domiciliu avut in tara.Acum se pare ca nu mai trebuie sau cel putin nu mai scrie niciunde.
In privinta certificatului: cererea in original nu ramane la starea civila?
Dvs.puneti la dosarul de solicitare a actului de identitate doar copia ,nu?Sau nu am inteles eu?Noi inca nu am avut cazuri de acest gen,dar eram curios de procedura,adica preluam cererea ,o trimitem la stare civila,acestia ne trimit certificatul ,eliberam certificatul titularului dupa care facem corespondenta din nou cu starea civila pentru a le comunica seria si nr.buletinului pentru a fii trecuta pe cotor.Eu asa am inteles.Nu scrie de copii dupa cereri pe care sa le anexam la dosarul de solicitare a actului de identitate si eram curios cum procedeaza alte SPCLEPuri.
Din moment ce cererea pentru certificat se depune la evidenta persoanei mi se pare normal ca aceasta sa ramana la evidenta. Cei de la starea civila raspund unei adrese de solicitare certificat. La eliberarea certificatului de stare civila solicitantul semneaza pe cererea de eliberare a certificatului la rubrica existenta pt. semnatura. Pe cererea in original. Fiind cerere depusa la evidenta persoanelor e normal ca ea sa fie clasata tot la evidenta. Noi pur si simplu o clasam la dosarul de emitere a actului de identitate.
Metodologia noua pe stare civila are ceva lipsuri, si la aceasta vor trebui cei de la DEPABD sa vina cu completari... Am intrebat de solicitarea certificatului in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate care au pasaport expirat deoarece am avut senzatia ca in aceasta situatie certificatul de stare civila poate fi solicitat doar la SPCLEP-ul care are in pastrare actul de stare civila. Recunosc ca nu am avut timp sa citesc articol cu articol toata metodologia noua ci am citi doar ce m-a interesat pe moment.
Ati primit informatiile cu privire la modul de actualizare a Registrului National de Evidenta a Persoanelor pt. persoanele care au 2 sau mai multe nume/prenume? De cand cu metodologia noua de stare civila ma asteptam sa vina clarificari in teritoriu cu privire la acest lucru pentru a actualiza toti, in mod unitar, RNEP. Deci de acum gata cu cratima...
Da am primit radiograma si asa este de acum gata cu cratima.
sunt de acord cu parerea dvs.conform careia CRDSistii sa solicite certificatul numai la primaria care are in pastrare actul de nastere.art.147 alin 4 coroborat cu art.152.
in privinta pastrarii cererii de eliberare a certif.de nastere la evidenta consultati art.156 alin 2 scrie,,cererea ...va fi transmisa structurii de stare civila,,Nu face referire la nici o solicitare de eliberare de certificat din partea evidentei catre st.civ.E putin interpretabil,nu credeti?
Am si eu o speta si va rog sa ma ajutati.
Un domn se prezinta la ghiseu pentru eliberarea unui nou act de identitate,pe motivul pierdere.Prezinta toate actele adica un act cu poza,chitanta de 11 lei,certif,de nastere ,contractul pe casa-fiind titular-cartea de alegator pe care o pastrase si sentinta de divort.Din sentinta rezulta ca are un copil dar care este incredintat spre crestere si educare mamei.In cerere la rubrica copii minori,omul isi trece copilul,ca fiind al sau.Lucratorul ii cere certificatul de nastere in original.Omul raspunde ca nu are de unde sa-l prezinte intrucat minorul se afla la mama,dar are doar o copie.Cum procedati-ii eliberati solicitantului act de identitate sau ii completati un CIP si il trimiteti sa ridice un nou certificat de nastere pentru copil,desii din discutiile cu cei de la starea civila rezulta ca nu i se elibereaza un alt certificat intrucat exista unul ,nu este pierdut,furat,deteriorat si mai mult minorul nu se afla in graja respectivului parinte.Cum procedati ?
Copilul o fi al lui dar in urma divortului a fost incredintat mamei. Deci nu are ce cauta pe cererea de eliberare a actului de identitate completata de tata. Starea civila va elibera un nou certificat pentru copil doar daca este solicitat de mama(copil). Tatalui nu-i mai trebuie din moment ce copilul nu este in grija lui. Emiteti carte de identitate cu documentele depuse de solicitant fara a mai cere certificatul de nastere al minorului sub 14 ani. In aceasta situatie nu trebuie la dosar certificatul copilului. Nu aveti nici un motiv sa eliberati carte de identitate provizorie...Ce motiv treceti acolo? Lipsa certificat de nastere minor? Nu exista asa ceva... La un copil care implineste 14 ani, este incredintat in urma divortului mamei si solicita act de identitate, mai cereti ceva de la tata? Ii faceti legatura cu tatal in calculator? Asta este, a fost incredintat mamei, nu mai are treaba cu tatal(in aceasta speta). Lucratorul de evidenta sa nu ceara certificatul copilului pentru ca tatal nu mai este in drept sa solicite si sa detina acest certificat si daca tatal totusi scrie copilul pe cerere il taiati pur si simplu pe copil de pe cerere. Sau il lasati acolo ca nu patiti nimic la un control daca din sentinta de divort reiese ca minorul a fost incredintat mamei.
In privinta certificatului solicitat la evidenta... Noi cererea pentru eliberarea certificatului o inaintam biroului de stare civila(pe cerere consemnam rezultatul verificarilor) insotita de o adresa de solicitare certificat, dar, cand ne trimit certificatul, cei de la starea civila ne restituie si cererea. Omul trebuie sa semneze undeva ca a primit un certificat... Cum pe cotor nu poate sa semneze, in Registrul de eliberari certificate nici atat, singurul loc in care poate semna este cererea pentru eliberarea certificatului. Eu spun ca respectam legea, alta solutie mai buna nu am gasit.
DACA TOT FACE CERERE LA EVIDENTA SI TOT EVIDENTA FACE VERIFICARILE ATUNCI PENTRU CE SA MAI TRIMITA EVIDENTA SI CEREREA LA STAREA CIVILA?IN ACEST CAZ SA TRIMITEM DOAR SOLICITAREA SI ATAT.ORICUM RASPUNDEM PENTRU SOLICITARE LA FEL CA SI CEI CARE FAC SOLICITARI DIN ALTE ORASE .
Daca imi permiteti mai am o intrebare.
O colega a refuzat sa-i faca unui cetatean resedinta pe motivul ca nu are certificatul de nastere in original.Cetateanul are domiciliul stabil in Moldova si locuieste la o persoana din orasul nostru fara forme legale,persoana care doreste sa-l ia in spatiu.Degeaba am insistat ca in 1375 la stabilirea resedintei scrie ca nu este necesar certificatul de nastere ci doar cartea de identitate ,actul de spatiu si chitanta+propritarul cu buletinul , ca dama nu a vrut sub nici o forma sa-l serveasca pe cetatean.Cine a avut dreptate?