Pana la urma iar ajungeti sa va contraziceti.
Dl Adriantot zice ca proportional
Din suma incasata repartizati si scadeti o parte din restanta la intretinere, o parte din restanta la repartaii, o parte la alte fonduri legal stabilite si o parte le scadeti din penalizarile datorate.
Dna Elga in ordinea vechimii
Pe chitanta ii scrieti numai restanta, iar in evidentele contabile ii scadeti suma in ordinea vechimii si in urmatoarea ordine: suma de baza (cote, fond de rulment, fond de reparatii etc) si penalizari.
Imi amintesc ca la un moment dat s-a vorbit aici de ordinea de incasare la plati partiale si un program de calcul.
Cind m-am apucat sa fac programul inainte sa dea doamna elga exemplul am scris mesaj pe privat si am intrebat aceeasi chestie ordinea de incasare.
Dupa parerea mea avem
Codul de Procedura Fiscala care zice sa le incasem in ordinea vechimii cum zice doamna elga.
si
Codul civil cum zice dl adriantot din care reiese ca treb luate intai penalizarile si dobanda apoi suma initiala.Dacă datoriile sunt în toate egale, imputaţia se face proporţional asupra tuturora
Dupa parerea mea e clar ca doamna Elga are dreptate.Este foarte clar decat exemplul de calcul al doamnei din linkul de mai jos :
www.avocatnet.ro/content/for...
Diferenta intre cele 2 metode de calcul este foarte mare si cea a domnului Adriantot este in defavoarea restantierului in timp ce metoda doamnei elga il mai ajuta.
Presupunand ca bubuit blocul si restantierul nostru mai are ultima luna.
Avand la moment cind vrea sa vina sa plateasca 300de plata din care 200 suma initiala si 150 restanta.
Daca el vine cu 200 lei la doamna elga ii mai ramane de platit doar 150 lei restanta, suma la care se si opreste ca nu ii mai poate aplica penalizari la penalizari .
Daca vine cu 200lei la dl Adriantot i se scad proportional
adica 114.28 din suma initiala 200 si mai ramane cu 85.71 din suma initiala
si ii se mai scad si 85.71 din 150 restanta si mai ramne cu 64.28 din restanta
Asadar ramaneti cu 85.71lei suma initiala si 64.28 restanta
La cei 85.71 ii aplicatii in continuare penalizari deci clar plateste mai mult.
Intrebare : De unde stiti pana cand(pana le ce suma) puteti sa-i mai aplicati penalizari? Tineti minte de la ce suma ati plecat?
Sau aplicati iar maxim dublul sumei ramase?In cazul Doamnei este simplu.