avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz plata penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz plata penalizari

S-au aplicat penalizari unui restantier la cotele de intretinere. Acesta plateste restanta, dar refuza sa achite si penalizarile.
Cum ar trebui sa procedeze asociatia pentru a obtine si penalizarile, indiferent ca este o suma mica sau mare.
Persoana in cauza nu are venituri pana in 1000 lei.
In cazul de fata, am raspuns ce am stiut si consider ca de fapt nu sunt "bibileli" ci un mod de lucru car mai apropiat intelegerii de catre proprietari a fenomenului, dar sa am si acoperire in legislatie.
Inca de f. multa vreme, cond. as. + com. cenzori au impus adm.-casier intocmirea de chitante separate pentru debit si penalizari, iar aceasta prevedere ma obliga cumva sa procedez cum am spus mai sus. Faza este ca nu ma deranjeaza de fel si nici nu intru in oarece conflict cu proprietarii, chiar daca mai sunt comentarii, ca de, nimanui nu-i convine sa achite penalizari, sa fim cinstiti!
Maniera de lucru a @elga50 este si ea buna daca pe total se ajunge la acelasi rezultat desi procedeaza la "bibileli" cand proprietarul cere explicatii,etc. si este cam la fel cum fac eu, dar in faze diferite...
Apoi, ca sa fiu sincer, tota discutia era pentru autorul topic-ului, aratandu-i cum procedez eu. Ati aratat si dvs. o metoda, poate mai vin si altele, s-a aratat aici si ce spune legea despre cum se rezolva aceste chestiuni - si nu vad cum de s-a ajuns la concluzia ca am complicat lucrurile de la inceput. Nu stiu cum este situatia prin alte parti, dar la noi majoritatea oamenilor pricep aceste lucruri siinca foarte bine, iar situatia pe care o primeste - daca o solicita, este atat de bine intocmita, incat nu mai necesita nici-o explicatie in plus. Mai greu este cu cei f. scoliti - am mai povestit pe-aici ce-am patit cu un dublu licentiat care in final s-a recunoscut invins si a achitat absolut tot (dupa 5 ani de procese).
Adam Grecu a scris:

Intretinere de xxx lei + yyy lei penalizari; sigur ca omul ar vrea sa achite mai repede debitul xxx pentru a limita oarecum cresterea debitului pe yyy, dar dorinta lui nu coincide cu prev. legale si in plus cu regulile stabilite in AG cu privire la aceste aspecte, iar daca nici nu vrea sa le achite e si mai grav...

Ca sa nu va incurcati pe viitor nu mai tratati situatia in acest mod. Nu se poate vorbi la "gramada" de o datorie xxx si penalitati yyy pentru ca acel debit de care vorbiti xxx este format din multiple datorii fiecare cu data de aparitie proprie, penalitati proprii si posibil, chiar si mod de calcul al penalitator diferit (daca tot se schimba legislatia atat de des).
Deci fiecare datorie trebuie privita individual. Iar regurile de stingere sunt simple. Mai in de toate conteaza ordinea cronologica apoi primeaza principalul)obligatiile de baza) in fata accesoriilor(penalitati, dobanzi).
Nici platitorul(restantierul) si nici asociatia nu poate sa faca cum ii duce capul si trebuie sa respecte aceste prevederi ale codului civil cu privire la stingerea datoriilor.

Iar cand un restantier vine si plateste o suma de bani in contul acelor datorii, trebuie sa fie specificat clar pe chitanta ce a platit cu acei bani: X intretinere lunile a,b,c si Y penalitati aferente! Nu e greu de loc de calculat
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2011
grandanat, utilizator
Stimate domn, nu va contrazic absolut de loc pentru ca si eu am spus exact acelasi lucru. Vorba cuiva de pe forum, daca ati inteles altceva, este doar vina mea ca nu am avut o exprimare mai clara.
Sigur ca XXX este o suma de debite lunare la intretinere si YYY o suma de debite lunare la penalitati, altfel cum sa le identificam? Am cazut de acord ca nu la gramada! Eu, pe langa evidenta pe calculator folosesc si Fise personale in care, astazi sa zicem stiu exact care este debitul XXX. Mai greu este cu debitul la YYY pentru ca in cel mai bun caz acesta este cel calculat pana in ziua afisarii listei de plata curente (de obicei mai ramanem in urma cu aceste calcule...).
Pe chitanta scriem exact cum ati specificat dvs. inafara cazurilor cand situatia soldului este mai complicata, nu este timp de "bibileli" si atunci se specifica ca plateste o suma partiala la intretinere/penalizare din soldul listei de plata a,b...
Pana la urma iar ajungeti sa va contraziceti.

Dl Adriantot zice ca proportional
Din suma incasata repartizati si scadeti o parte din restanta la intretinere, o parte din restanta la repartaii, o parte la alte fonduri legal stabilite si o parte le scadeti din penalizarile datorate.

Dna Elga in ordinea vechimii
Pe chitanta ii scrieti numai restanta, iar in evidentele contabile ii scadeti suma in ordinea vechimii si in urmatoarea ordine: suma de baza (cote, fond de rulment, fond de reparatii etc) si penalizari.

Imi amintesc ca la un moment dat s-a vorbit aici de ordinea de incasare la plati partiale si un program de calcul.
Cind m-am apucat sa fac programul inainte sa dea doamna elga exemplul am scris mesaj pe privat si am intrebat aceeasi chestie ordinea de incasare.

Dupa parerea mea avem
Codul de Procedura Fiscala care zice sa le incasem in ordinea vechimii cum zice doamna elga.

si

Codul civil cum zice dl adriantot din care reiese ca treb luate intai penalizarile si dobanda apoi suma initiala.Dacă datoriile sunt în toate egale, imputaţia se face proporţional asupra tuturora

Dupa parerea mea e clar ca doamna Elga are dreptate.Este foarte clar decat exemplul de calcul al doamnei din linkul de mai jos :
www.avocatnet.ro/content/for...

Diferenta intre cele 2 metode de calcul este foarte mare si cea a domnului Adriantot este in defavoarea restantierului in timp ce metoda doamnei elga il mai ajuta.

Presupunand ca bubuit blocul si restantierul nostru mai are ultima luna.
Avand la moment cind vrea sa vina sa plateasca 300de plata din care 200 suma initiala si 150 restanta.
Daca el vine cu 200 lei la doamna elga ii mai ramane de platit doar 150 lei restanta, suma la care se si opreste ca nu ii mai poate aplica penalizari la penalizari .

Daca vine cu 200lei la dl Adriantot i se scad proportional
adica 114.28 din suma initiala 200 si mai ramane cu 85.71 din suma initiala
si ii se mai scad si 85.71 din 150 restanta si mai ramne cu 64.28 din restanta
Asadar ramaneti cu 85.71lei suma initiala si 64.28 restanta
La cei 85.71 ii aplicatii in continuare penalizari deci clar plateste mai mult.

Intrebare : De unde stiti pana cand(pana le ce suma) puteti sa-i mai aplicati penalizari? Tineti minte de la ce suma ati plecat?
Sau aplicati iar maxim dublul sumei ramase?In cazul Doamnei este simplu.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
w_v_w_v, utilizator
Datoriile se platesc in ordinea vechimii, Conform art.1111 si 1113 Cod Civil, ordinea normala de incasare este :
1. penalitati de intirziere
2. datorii mai vechi
3. datorii neajunse inca la scadenta.
Asa procedeaza si furnizorii la incasari

Alte discuții în legătură

Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Ordinea de plata a datoriilor fata de asociatie eufortune eufortune in ce ordine se inregistreaza platile datoriilor fata de asociatie, in conditiile in care restantierul accepta numai sume egale cu cheltuielile din luna ... (vezi toată discuția)