avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz plata penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz plata penalizari


S-au aplicat penalizari unui restantier la cotele de intretinere. Acesta plateste restanta, dar refuza sa achite si penalizarile.
Cum ar trebui sa procedeze asociatia pentru a obtine si penalizarile, indiferent ca este o suma mica sau mare.
Persoana in cauza nu are venituri pana in 1000 lei.
Cu privire la notiunea de termen de plata, pe 19.03.2010 am facut un comentariu pe care il puteti lectura aici:www.avocatnet.ro/content/for...
Mai sunt comentarii, dar nu cautati. Daca vreti sa nu ramaneti in ceata, este bine sa intrebati, dar atentie la interpretari. Pai una se spune si alta intelege, adica "la libera alegere"... Da la libera alegere a com. executiv cu privire la nr. de zile pe care doreste sa il i-a in calcul, dar obligatoriu sa fie cuprins in intervalul 1-20. Deci orice numar de zile cuprins in acest interval este absolut legal.
Desi v-am dat link-ul, nu ma pot abtine sa nu comentez mai departe, deoarece observ ca faza aceasta cu calcularea penalizarilor devine o problema de olimpiada...
Deci, pentru a putea calcula corect penalizarile, lista de plata trebuie sa cuprinda, obligatoriu urmatoarele informatii:
- data afisarii;
- data termenului de plata care, functie de "libera alegere" a com. ex. - dar batuta in cuie in Sistemul propriu de penalizari are valoarea: data afisarii + (1....20);
- data scadentei, care asa cum prevede legea este: data termenului de plata + 30;
- procentul de penalizare aplicat;
.........................................................
Acum indiferent daca calculul penalizarilor se face manual sau prin mijloace de calcul, atat contabilul cat si dezvoltatorul programului trebuie sa-si produca algoritmul de calcul in asa fel incat cu datele de mai sus introduse sa calculeze si sa afiseze un document simplu si usor de inteles pentru oricine si mai ales de catre o instanta (eventual).
Am observat de-a lungul timpului mai multe metode de calcul, unele in Excel, altele simple abace, dar care in final trebuie sa ajute la aflarea numarului de zile care au trecut de la data scadenta a platii, pana la plata efectiva a debitului.
Personal am conceput o foaie de lucru in Excel in care sunt trecute toate aceste conditii, nu este chiar asa de comod de lucrat, mai ales in cazul platilor partiale cand trebuiesc "inserate" randuri si "trase" formulele de calcul si in plus daca sunteti mai pretentiosi mai trebuie umblat si pe la formatari. In sfarsit, pana acum acesta ne-a fost documentul de lucru si cum va spuneam ne-am achizitionat un program specializat (se gaseste pe internet), dar pentru ca as. noastra este relativ mare, necesita oarece timp pentru a fi implementat...
La modul general penalizarile se calculeaza incepand din a 31-a zi de la scadenta.
Termenul de scadenta, legal, trebuie sa fie mai mic de 20 zile. Poate fi si 1 zi sau 15 zile, pana la maxim 20 zile.
Modul cum o face fiecare administrator e treaba lui. Nu putem face aici pe forum cursuri de calculat penalizari.
S-a mai incercat si nu s-a reusit, asa ca fiecare isi face propriul algoritm, se straduieste, isi pune capul la contributie, pune mana pe taste, intra intr-un excel si incepe sa lucreze, respectand conditiile de baza:
- incepe calculul in a 31-a zi de la scadenta;
- sa nu depaseasca 0,2% / zi. In acest caz sa nu calculeze in plus penalizari pentru furnizor;
- sa nu se depaseasca cuantumul sumei penalizate si asta se atinge la 500 zile intarziere de plata intotdeauna.

@w.v.w.v.
Nu inteleg o chestie in ce va priveste si anume:
- dupa cum ati afirmat, la dv. in asociatie, administratorul nu incaseaza direct, ci oamenii platesc la banca cat vor ei si ce vor ei. Si atunci ma intreb: de ce va intereseaza asa de mult si sunteti incurcata de ce se scrie in chitante?

Multumim doamnei Elga ca a intervenit si dansa si si-a spus parerea proprie referitoare la numarul de zile.
Da doamna toti locatarii depun banii direct in contul asociatiei deschis la banca de la parterul blocului si nu ma intereseaza ce scriu pe chitanta atat timp cat apare numarul apartamentului sa pot identifica transferul.Administator nu exista si chiar daca ar exista acesta nu o sa faca incasari la adminisratie.
Deasemenea dupa cum bine stiti nici nu se percep penalizari.
Dar ma intereseaza sa cunosc aceste aspecte si desi la numarul de zile si modul de incasare era totul clar acum deodata mi se pare ca dl moderator Adriantot vine cu o schimbare totala.
Si la noi se pare ca trebuie introdus la un moment dat un sistem de penalizari.

Multumim ca v-ati spus parerea referitor la numarul de zile.
Pentru mine dupa cum v-am spus modul dv @Elga de calcul in cazul in unei plati care nu acopera intreaga suma datora mi se pare cel mai corect.La fel si parerea dv de socotire a zilelor dupa care se aplica.(minim 31).
Doamna Elga ne-a scris asa cum ne-a obisnuit asa o parere asa frumos ca un ghid care trebuie sa ramana undeva.O prezentare de nota 10.
Cu plecaciune o singura corectie daca nu va suparati.

@elga

sa nu se depaseasca cuantumul sumei penalizate si asta se atinge la 500 zile intarziere de plata intotdeauna.

Nu este chiar intotdeauna dublul sumei la 500zile. Depinde de procentul de penalizare si din moment ce este ca ghid insemna ca isi poate alege si automat se isi poate modifica si procentul de penalizare. Daca pui penalizare 0.1% se depaseste la 1000zile.

@Adam Grecu
Vedeti ca exista un excel care va ajuta in calcularea penalizarilor care arat aca un program si este facuta chiar de fotomodela w_v_w_v caruia ii multumim inca odata.(sper ca nu va suparati ca va spunem asa.Mai glumimn si noi.)

Si nu trebuie decat sa introduci suma de palta si data afisarii si optional data pana cand sa calculeze penalizarile .Daca nu introduceti data pana cand doriti sa se calculeze penalizarile va face automat pana la data curenta pe care si-o ia singur programul.
Deasemenea va ajuta si in cazul unor plati partiale de exemplu cind omul vine si da cu taraita dar aici respecta principiul doamnei ELGA adica ordinea cronologica mai precis intai cota si apoi penalizarea.
In cazul platilor partiale la fel nu introduceti decat suma ,data afisarii si optional si la fel optional data pana la care sa calculeze sau daca nu face automat pana la data de azi.
Si culmea nu treb sa tragi de nimic nicaieri.


Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
unlocatar, utilizator
In cazul in care se aplica procentul de 0.2% atunci se ajunge la acel 500 zile.

Alte discuții în legătură

Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Ordinea de plata a datoriilor fata de asociatie eufortune eufortune in ce ordine se inregistreaza platile datoriilor fata de asociatie, in conditiile in care restantierul accepta numai sume egale cu cheltuielile din luna ... (vezi toată discuția)