Cu privire la notiunea de termen de plata, pe 19.03.2010 am facut un comentariu pe care il puteti lectura aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Mai sunt comentarii, dar nu cautati. Daca vreti sa nu ramaneti in ceata, este bine sa intrebati, dar atentie la interpretari. Pai una se spune si alta intelege, adica "la libera alegere"... Da la libera alegere a com. executiv cu privire la nr. de zile pe care doreste sa il i-a in calcul, dar obligatoriu sa fie cuprins in intervalul 1-20. Deci orice numar de zile cuprins in acest interval este absolut legal.
Desi v-am dat link-ul, nu ma pot abtine sa nu comentez mai departe, deoarece observ ca faza aceasta cu calcularea penalizarilor devine o problema de olimpiada...
Deci, pentru a putea calcula corect penalizarile, lista de plata trebuie sa cuprinda, obligatoriu urmatoarele informatii:
- data afisarii;
- data termenului de plata care, functie de "libera alegere" a com. ex. - dar batuta in cuie in Sistemul propriu de penalizari are valoarea: data afisarii + (1....20);
- data scadentei, care asa cum prevede legea este: data termenului de plata + 30;
- procentul de penalizare aplicat;
.........................................................
Acum indiferent daca calculul penalizarilor se face manual sau prin mijloace de calcul, atat contabilul cat si dezvoltatorul programului trebuie sa-si produca algoritmul de calcul in asa fel incat cu datele de mai sus introduse sa calculeze si sa afiseze un document simplu si usor de inteles pentru oricine si mai ales de catre o instanta (eventual).
Am observat de-a lungul timpului mai multe metode de calcul, unele in Excel, altele simple abace, dar care in final trebuie sa ajute la aflarea numarului de zile care au trecut de la data scadenta a platii, pana la plata efectiva a debitului.
Personal am conceput o foaie de lucru in Excel in care sunt trecute toate aceste conditii, nu este chiar asa de comod de lucrat, mai ales in cazul platilor partiale cand trebuiesc "inserate" randuri si "trase" formulele de calcul si in plus daca sunteti mai pretentiosi mai trebuie umblat si pe la formatari. In sfarsit, pana acum acesta ne-a fost documentul de lucru si cum va spuneam ne-am achizitionat un program specializat (se gaseste pe internet), dar pentru ca as. noastra este relativ mare, necesita oarece timp pentru a fi implementat...