w_v_w_v a scris:
Daca sustineati ideea ca da domnule trebuie luate intai penalizarea apoi suma initiala va intelegam dar la modul de incasare prortional chiar nu vad cum le calculati.
Sa ne lamurim, deoarece este numai vina mea, daca nu s-a inteles cu proportionalul.
Pe lista de plata avem o coloana intretinerea curenta (ultima luna), inca o coloana cu intretinerea restanta (suma tuturor restantelor la intretinere, fara a fi incluse aici fondurile de vreun fel), apoi inca o coloana "penalizari". In aceasta coloana sunt penalizarile calculate pe ultima luna (de fapt pentru restantele avute pe lista de acum doua luni trecute atunci la cheltuieli curente si-acum mai vechi de 50 de zile) plus penalizarile ce erau pe lista de luna trecuta (presupun ca nu a mai platit nimic in ultima luna), ca doar discutam de un restantier, nu?
Sa presupunem ca vine restantierul si plateste 500 lei, ca atat are in buzunar. I se taie chitanta de 500 lei din care 300 lei la intretinere (are restanta la intretinere 1000 lei) si 200 lei la penalizari (pe lista are la penalizari 600 lei). Intretinerea pe ultima luna afisata este de 170 lei si ramane neachitata.
Aceasta se poate face cu intelegere sau fara intelegere, asa cum am discutat.
Acum sa va raspund la nedumerirea fereritoare la cum calculam penalizarile luna urmatoare, deoarece cred ca nu se stie.
Pai luna urmatoare restantierul va avea la restante suma de 170 lei din penultima luna plus 700 lei (din restantele de 1000 a achitat 300 daca va amintiti).
I se calculeaza penalizari de 0,2% pe zi de intarziere, conform sistemului de penalizari adoptat pentru fiecare zi scursa de la ultimul calcul. Penalizarea se aplica la cei 700 lei (cu siguranta mai vechi de 50 de zile pentru ca au ramas de mult din cei 1000) si asupra sumei de acum 2 luni sau a lunii trecute in functie de cum a ajuns la scadenta sau la termenul de plata stabilit prin sistemul propriu de penalizari. Amintesc aici faptul ca prin acest sistem se pot penaliza sumele restante mai vechi de 30 de zile de la data scadentei dar data scadentei poate fi de maxim 20 de zile, deci si 1,2, 3.. zile. Apoi prin sistemul de penalizari se poate stabili ca penalizare sa se aplice dupa 50 de zile, dar sa se calculeze din a 51-a zi sau din a 21-a zi, de exemplu.
Acum s-a inteles cum se calculeaza sau v-am incurcat si mai mult?
Asadar nu trebuie sa tinem minte de cand este restanta sau penalizarea pentru ca in fiecare luna calculam penalizarile doar pentru intervalul cuprins intre data calcularii de luna trecuta si data de astazi. Tinem cont sigur de platile facute in acest interval dar si de sumele devenite restante in acest interval. Nu ne intoarcem in istorie.