avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz plata penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz plata penalizari


S-au aplicat penalizari unui restantier la cotele de intretinere. Acesta plateste restanta, dar refuza sa achite si penalizarile.
Cum ar trebui sa procedeze asociatia pentru a obtine si penalizarile, indiferent ca este o suma mica sau mare.
Persoana in cauza nu are venituri pana in 1000 lei.
Unii furnizori nu procedeaza asa, dovada ca fiecare creditor isi face politica de incasari.
De exemplu la RADET se incaseaza datoriile mai vechi, daca nu specifici, sau daca specifici o anumita factura - in cazul ca ai mai multe facturi neachitate - iti incaseaza ce anume specifici in detaliile de plata si in cele din urma, dupa ce ai acoperit toate sumele de baza, ti se incaseaza penalizarile.
La restul nu stiu ca nu am fost in situatia de a intarzia platile.
w_v_w_v,
Aici nu se contrazice nimeni, incercam sa clarificam niste lucruri, pornind desigur de la discutia initiata de @LocatarB care spunea ca dansul are in asociatieun proprietar care refuza sa achite penalizarile. Deci in aceasta directie v-as invita sa ne spuneti parerea.
Din acest motiv o parte dintre cei care am facut postari am facut apel la prevederile Codului civil - ultima postare a lui @virgilc arata exact ce am mai spus si noi.
Apoi, daca @adriantot a sugerat efectuarea platilor proportional, s-a referit clar la plati din debitul de baza si plati din debitul la penalizari, nu cum gresit exemplifici mai sus... Eu asa am inteles. La noi in asociatie, chiar s-a venit cu propunerea ca proprietarii care au debite, mai mari sau mai mici, sa achite atat din debit, cat si din penalizari. Cat sa fie valoarea chitantei la penalizari? S-a adoptat valoarea de 20% din suma pe care este dispus sa o achite. Ma rog, nu lucram cu fractiuni asa cum sugerezi mai sus ca ne facem viata grea, si asa este cum este...
Deci problema era: vine omul, zice platesc debitul la intretinere, cu penalizarile mai pass, o veni ea o vreme cand le voi achita si pe acestea (aceasta in cel mai civilizat caz, dar sunt si altii care dupa ce-si face curaj cu'n drink, te face sa-ti iei lumea in cap). Nu mai spun de alte solutii propuse de cei aflati in aceasta situatie.

Solutia propusa de @elga50 a fost cam asa: are omul debit la intretinere+debit la penalizari, da! Tai chitanta cu valoarea prezentata, scriu ca achita din restanta (total cele doua debite), iar cand trec in Fisa, scad din fiecare debit. Pe lista de plata viitoare, la rubrica restante vor apare debite restante mai mici. Vrea omul sa stie ce si cum, i se explica cum s-a procedat, de unde vin debitele. Inca de la inceputul discutiei, nu mi-am exprimat dezacordul total cu aceasta metoda, ci am adus in discutie ca sunt prevederi ale Codului civil care explica cum sa procedam in asemenea situatii, in asa fel incat sa fiu si eu, cel care incasez, oarecum protejat de lege...
De, trai la comun cand distributia utilitatilor este pe verticala - cu astea am spus tot si ma opresc!
Adam Grecu
LocatarB care spunea ca dansul are in asociatieun proprietar care refuza sa achite penalizarile. Deci in aceasta directie v-as invita sa ne spuneti parerea.


I s-a raspuns de mult la acesta problema chiar din mesajul 2 de catre dl adriantot.
Omul vin si plateste o suma,dv ii dati chitanta si mai departe se muta problema la modul cum trebuie operata acesta suma in contabilitate.
Eu mi-am spus parerea si anume ca ordinea cronologica cum a spus doamna elga este cea mai corecta si v-am intrebat cum ati putea calcula in cazul in care sustineti ideea de proportional mai ales cand spuneti ca nu lucrati cu fractiuni.
Daca sustineati ideea ca da domnule trebuie luate intai penalizarea apoi suma initiala va intelegam dar la modul de incasare prortional chiar nu vad cum le calculati.
Ce anume e gresit in exemplul meu?

Ca sa numai fie discutii eu am sugerat unui domn dupa forum @unlocatar sa includa in sistemul de penalizari si modul de incasare a datoriilor.
Adica la sistemul domnului adriantot postat aici sa adauge si ordinea de incasare a sumelor .
Mai exact sa zicem ca omul nu a platit de 1 an de zile:
Ian apoi februarie apoi restanta pt ianuarie apoi martie apoi restanta pentru februarie apoi aprilie urmata de restanta pentru martie si tot asa.
Cum v-a spus si dl grandanat si doamna fiecare suma trebuie tratata separat.

Cei mai rai referitor la modul de incasare a debitelor sunt cei de la Directia taxe si impozita care incaseaza intai majorari apoi penalizari si apoi suma initiala .
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
w_v_w_v, utilizator
Ar mai fi si o alta varianta: il lasi sa plateasca ce vrea, dar inainte sa se implineasca 3 ani de la cea mai veche penalizare, il actionezi in judecata pentru toata suma reprezentand penalizari.
Aceasta varianta se poate aplica numai daca nu sunt penalizari de plata catre furnizori (in acest caz nu poate sa mai spuna ca ai ceva cu el, "si-o face cu mana lui")
w_v_w_v a scris:
Daca sustineati ideea ca da domnule trebuie luate intai penalizarea apoi suma initiala va intelegam dar la modul de incasare prortional chiar nu vad cum le calculati.


Sa ne lamurim, deoarece este numai vina mea, daca nu s-a inteles cu proportionalul.
Pe lista de plata avem o coloana intretinerea curenta (ultima luna), inca o coloana cu intretinerea restanta (suma tuturor restantelor la intretinere, fara a fi incluse aici fondurile de vreun fel), apoi inca o coloana "penalizari". In aceasta coloana sunt penalizarile calculate pe ultima luna (de fapt pentru restantele avute pe lista de acum doua luni trecute atunci la cheltuieli curente si-acum mai vechi de 50 de zile) plus penalizarile ce erau pe lista de luna trecuta (presupun ca nu a mai platit nimic in ultima luna), ca doar discutam de un restantier, nu?
Sa presupunem ca vine restantierul si plateste 500 lei, ca atat are in buzunar. I se taie chitanta de 500 lei din care 300 lei la intretinere (are restanta la intretinere 1000 lei) si 200 lei la penalizari (pe lista are la penalizari 600 lei). Intretinerea pe ultima luna afisata este de 170 lei si ramane neachitata.
Aceasta se poate face cu intelegere sau fara intelegere, asa cum am discutat.
Acum sa va raspund la nedumerirea fereritoare la cum calculam penalizarile luna urmatoare, deoarece cred ca nu se stie.
Pai luna urmatoare restantierul va avea la restante suma de 170 lei din penultima luna plus 700 lei (din restantele de 1000 a achitat 300 daca va amintiti).
I se calculeaza penalizari de 0,2% pe zi de intarziere, conform sistemului de penalizari adoptat pentru fiecare zi scursa de la ultimul calcul. Penalizarea se aplica la cei 700 lei (cu siguranta mai vechi de 50 de zile pentru ca au ramas de mult din cei 1000) si asupra sumei de acum 2 luni sau a lunii trecute in functie de cum a ajuns la scadenta sau la termenul de plata stabilit prin sistemul propriu de penalizari. Amintesc aici faptul ca prin acest sistem se pot penaliza sumele restante mai vechi de 30 de zile de la data scadentei dar data scadentei poate fi de maxim 20 de zile, deci si 1,2, 3.. zile. Apoi prin sistemul de penalizari se poate stabili ca penalizare sa se aplice dupa 50 de zile, dar sa se calculeze din a 51-a zi sau din a 21-a zi, de exemplu.
Acum s-a inteles cum se calculeaza sau v-am incurcat si mai mult?
Asadar nu trebuie sa tinem minte de cand este restanta sau penalizarea pentru ca in fiecare luna calculam penalizarile doar pentru intervalul cuprins intre data calcularii de luna trecuta si data de astazi. Tinem cont sigur de platile facute in acest interval dar si de sumele devenite restante in acest interval. Nu ne intoarcem in istorie.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Ordinea de plata a datoriilor fata de asociatie eufortune eufortune in ce ordine se inregistreaza platile datoriilor fata de asociatie, in conditiile in care restantierul accepta numai sume egale cu cheltuielile din luna ... (vezi toată discuția)