avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz plata penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz plata penalizari


S-au aplicat penalizari unui restantier la cotele de intretinere. Acesta plateste restanta, dar refuza sa achite si penalizarile.
Cum ar trebui sa procedeze asociatia pentru a obtine si penalizarile, indiferent ca este o suma mica sau mare.
Persoana in cauza nu are venituri pana in 1000 lei.
Eu mai am "bunul" obicei de a ma trata din cand in cand cu oarece produse, dar astazi chiar ca nu.
In ultimul post dvs. ne comunicati ca eu sustin plata proportionala a debitelor, ceea ce nu este chiar asa. Uitati-va mai bine la tot ce-am scris pana acum ref. la acest topic.
Mai sustineti ca lui@LocatarB i s-a raspuns inca din a doua postare de catre @adriantot, ba chiar si de altii si ca acum discutia este in alta parte. Sa zicem ca este asa, cu toate ca este cam acelasi drac, adica ce facem cu un proprietar care nu vrea sa-si achite sub nici-o forma penalizarile comparativ cu un altul care de bine de rau mai achita din cand in cand cate ceva...
Pe de alta parte, nu stiu ce experienta aveti in domeniu. Ca si la alte topic-uri, daca am de zis ceva, zic din propria experienta, care cu aproximatie " nu ai d-ta ani de cand ma ocup eu de treburile acestea" - observati ca este citat, nu de alta sa nu-mi iasa vorbe.
Bun, ideea este ca cu rau-platnicii este mai greu de lucrat - asta in general, tot timpul trebuie sa lucrezi fisa cu atentie, sa le calculezi tot timpul soldul, in specia;l la penalizari.
Cand cineva spunea ca lucram cu debitele la gramada, avea oarece dreptate, nu am vrut sa intind pelteaua mai tare si nici dansul nu a continuat pentru ca de fapt ce facem, despicam firul in patru si nu are sens.
Deci daca ma confrunt cu o asemenea situatie, politica as. noastre buna-rea este incasarea debitelor pentru cheltuiala directa si daca il determin cumva, incasez si o suma, chiar minora din debitul la penalizari in chitanta scriu clar ca suma reprezinta: "plata partiala penalizari, sold. LP.02.2011" , deci omul achita, asa cum va spuneam ca mi s-a reprosat, din gramada soldului la penalizari. Unde este greseala daca el achita 5,00 lei din soldul de 2454,00 lei? Din sfaturile primite, trebuia sa rascolesc 2-3 fise care stau undeva la arhiva sa fac scaderea din soldul lunii 02. 2009 de exemplu? La ce bun?
Vedeti undeva vre-un iz de proportionalitate in exemplul dat?
Care este avantajul platilor partiale:
- desi debitul este afisat pe lista de plata, deci voles-noles proprietarul trebuie sa i-a cunostinta de valoarea acestuia, prin plata unei sume chiar si mai mici decat cea din exemplu, acesta, da recunoaste valoarea debitului, se observa ca incearca sa-l achite (deci nu este rea-vointa) si in plus demonstreaza (unde trebuie) ca asociatia a intreprins demersurile necesare in vederea recuperarii, nemaivorbind ca prin aceasta se mareste intervalul de prescriere a datoriei...
Repet ca sa se inteleaga, nu sunt adeptul proportionalitatii, dar depinde si ce dispozitii primesti de la conducerea as. prop. si apoi mai depinde si cu cine ai de-aface cand tre' sa incasezi o anumita suma...
.....................................
Cu toate ca m-ati citat, nu ati raspuns la intrebare: cum ai procedat pana acum sau cum vei proceda cand ai un caz ca cel expus de @LocatarB?
Adriantot
Asadar nu trebuie sa tinem minte de cand este restanta sau penalizarea pentru ca in fiecare luna calculam penalizarile doar pentru intervalul cuprins intre data calcularii de luna trecuta si data de astazi. Tinem cont sigur de platile facute in acest interval dar si de sumele devenite restante in acest interval. Nu ne intoarcem in istorie.



:O
Sincer mi se pare uimitor ceea ce spuneti.Pai in felul asta daca nu te intorci in istorie si nu tratezi fiecare suma in parte si nu tineti minte de cand e restanta sau penalizarea puteti depasi suma aplicata si nici macar nu o sa stiti niciodata .
Adica pana la urma mai pe romaneste aplicati penalizari la penalizari.

Nu scrie in lege ca nu aveti suma penalizarilor nu poate depasi suma la care a fost aplicata?
Daca le calculati asa de la luna la luna fara sa va intereseze de cand e cumm stiti cind ajungeti la dublu sumei aplicate?
Asa ati calculat si pana acum?

Apoi prin sistemul de penalizari se poate stabili ca penalizare sa se aplice dupa 50 de zile, dar sa se calculeze din a 51-a zi sau din a 21-a zi, de exemplu.

Cred ca ati vrut sa spuneti din a 31 in loc de a 21.
Mai devreme de 31 zile de la afisare nu se pot aplica penalizari.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
w_v_w_v, utilizator
Ma asteptam sa intelegeti, dar se vede ca nu intotdeauna pot explica pe intelesul cuiva. Spuneti ca:
"Adica pana la urma mai pe romaneste aplicati penalizari la penalizari."
Intotdeauna aplicam procentul de penalizare (maxim 0,2%) numai asupra cheltuielilor, cotelor restante, acelea care sunt trecute distinct in coloana cotelor restante si nu asupra coloanei in care sunt scrise penalizarile (uitati-va pe listele de plata). Asa ca nu am cum sa calculez penalizari la penalizari, atat timp cat baza de calcul este cota devenita restanta.
Apoi:
"Daca le calculati asa de la luna la luna fara sa va intereseze de cand e cumm stiti cind ajungeti la dublu sumei aplicate?"
Ne uitam la cele doua coloane, la cele doua sume si le comparam. Este greu?
Iar dupa 90 de zile deschidem actiune in instanta. Suma penalizarilor poate deveni egala cu cota restanta doar dupa minim 500 zile de neplata. Avem timp suficient sa incercam a recupera restantele si penalizarile. Putem, cu ocazia introducerii dosarului in instanta sa verificam inca odata, prin alta metoda de calcul, fiecare restanta si penalizare aferenta...
Apoi spuneti:
"Cred ca ati vrut sa spuneti din a 31 in loc de a 21.
Mai devreme de 31 zile de la afisare nu se pot aplica penalizari."
Am spus exact ce trebuia sa spun. Legea spune ca putem calcula penalizari de intarziere dupa 30 de zile de la data scadentei. Dar data scadentei este maxim 20 de zile, conform legii. Asa ca data scadentei, poate fi afisata pe lista, dupa un interval mai mic de 20 de zile, oricat sub 20 de zile.
Apoi calculul in sine o sa-l facem dupa 30 de zile de la data scadentei , dar putem aplica penalizarea de 0,2%/zi incepand din prima zi dupa data scadentei care poate fi a 21-a zi daca am fixat scadenta la 20 de zile, sau a 16-a zi daca am fixat scadenta dupa 15 zile .

Ca sa intelegeti, va sugerez sa va uitati pe facturile si contractele cu furnizorii dumneavoastra si cu siguranta, la unii, o sa gasiti acest sistem de penalizari. Furnizorul emite factura pe data de 01 cu sacadenta pe 15. Daca o achitam in termen de 30 de zile dupa data de 15 , nu platim penalizari. Daca o achitam cu o intarziere de 5 zile dupa cele 30 de zile de la data scadentei suntem penalizati pentru fiecare zi de intarziere calculata de la data de 16 ale lunii in care s-a facuturat (aduca 15+1).
Daca ati inteles ma bucur.
Daca nu ati inteles, ma retrag din aceasta discutie cu parere de rau ca nu am putut fi cu nimic de folos.
Acum aflam ca aplicati penalizarile ca firmele.
Pai de unde dupa 20 zile.
www.avocatnet.ro/content/for...

Cand am intrebat aici am stabilit ca un minim de 31 zile.

Data scadenta intre 1 zi maxim 20 si apoi 30 zile.

Ce facem ca furnizorii? acum daca trec alea 30 zile luam de fapt de la ultima scadenta?
Unde scrie asa ceva?

Adriantot
Apoi:
"Daca le calculati asa de la luna la luna fara sa va intereseze de cand e cumm stiti cind ajungeti la dublu sumei aplicate?"
Ne uitam la cele doua coloane, la cele doua sume si le comparam. Este greu?
Ne uitam la cele doua coloane, la cele doua sume si le comparam. Este greu?
Iar dupa 90 de zile deschidem actiune in instanta. Suma penalizarilor poate deveni egala cu cota restanta doar dupa minim 500 zile de neplata.


Pai deci modul dv de calcul este eronat si se bazeaza pe simpla speranta ca nu se ajunge la 500 zile.Nu spuneati dv ca nu se rezolva procesele asa repede?
Daca noi am aplica modul dv de calcul le-am tripla sumele ca avem restantieri de aproape 3 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
unlocatar, utilizator
Adriantot
Apoi prin sistemul de penalizari se poate stabili ca penalizare sa se aplice dupa 50 de zile, dar sa se calculeze din a 51-a zi sau din a 21-a zi, de exemplu.
Acum s-a inteles cum se calculeaza sau v-am incurcat si mai mult?


Daca nu e gresit 21 zile si nu e gresit nici 51 zile insemna ca dv sugerati ca e la libera alegere .
Adica intre 1 si 20 data scadenta.Apoi 30 zile cum zice legea.
Si alege comitetul cum vrea sa ia in calcul numarul de zile:
- ori dupa data scadenta minim
-ori dupa cele 30 zile care trec dupa data scadenta.

Daca stabilim data scadenta la 1 zi si omul nu vine nici in urmatoarele 30 zile sa platesca insemna ca ne apucam sa calcul penalizari din a 2 zi doar ca trebuie sa asteptam 30 zile.E conform principiului dv.Vi se pare corect.
Sau daca tot stabilim ca furnizorii atunci stabilim minim 15 desi legea zice pana la 20??

La furnizori e normal conform legii 51/2006 Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice dupa cum spune doamna Elga aici.
www.avocatnet.ro/content/for...

Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data primirii facturii.
(10) Neachitarea facturii de către utilizator în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage penalităţi de întârziere stabilite conform reglementărilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei.


Dar unde scrie in legea 230 sau 1588 asa ceva?

Articolul 49 din 230
Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.


Eu inteleg prin care depaseste ca dupa 30 zile de la data scadenta de atunci incolo calculezi.

In ceea ce priveste faptul ca va bazati pe compararea celor 2 coloane a penalizarilor si a cotei restante si in felul asta o sa aplicati legea si nu o sa depasiti suma la care se aplica este valabil numai conditionata de faptul ca in 500 zile recuperati ceva de la el.
Dar daca asa cum spune domnul de mai sus aveti unul cu care nu ajungeti nicaieri in 500 zile nici dupa proces?
Deci solutia dv nu este o chestie generala sa poata deveni algoritm.

In ceea ce prveste exemplul ca are de plata 1000 lei cota si penalizari de 600 lei
si vine cu 500lei in mana si ii luati 300lei pentru cota si 200 pentru restanta nu inteleg unde e proportia si cum ati stabilit ca sa ii luati 300 pentru acoperirea cotei si 200 pentru restanta ca gasesc regula care o aplicati si nu inteleg atat timp cat nu tineti minte sumele care erau de plata cum ati facut.
Daca e sa calculez proportional cum spuneti dv mie imi da ca trebuia sa ii luati 312.5 pentru cota cu 187.5 pentru restanta.

Asa ca ne-ati bagat in ceata rau cu 3 chestii .
1 Modul de incasare cand vine cu o parte din bani cind are citeva luni de plata si restante (adica plata partiala)
2 Modul de calculare a restantelor.
3 timpul dupa care trebuie calculate restantele.

:(
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Ordinea de plata a datoriilor fata de asociatie eufortune eufortune in ce ordine se inregistreaza platile datoriilor fata de asociatie, in conditiile in care restantierul accepta numai sume egale cu cheltuielile din luna ... (vezi toată discuția)