avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reziliere unilaterala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reziliere unilaterala

intr-un contract de locatiune incheiat pe un an de zile se prevede
1 durata contractului se prelungeste in miod automat, pe perioade de timp egale, daca nici un dintre parti nu notifica celelilalte parti intentia de incetare cu cel putin 30 de zile calendaristice inaintea expirarii termenului stipulat.
2 locatorul are dreptul de a rezilia prezentul contract:
- in cazul in care locatarul intarzaie plata................
- unilateral pe baza unei notificari prealabile, transmise locatarului, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte ca incetarea contractului sa produca efecte

a. "inainte ca incetarea contr. sa prooduca efecte" nu se refera la sfarsitul perioioadei ontractuale de un an, nu?
b. in caz de reziliere unilaterala locatorul poate fi obligat la daune-interese?
Ultima modificare: Duminică, 15 Iunie 2008
mihai440, utilizator
Gavril, cred că Veronica s-a referit la ipoteza rezilierii contractului în timpul derulării acestuia, caz în care operează clauza privitoare la daunele interese.
Dacă una dintre părţile contractante notifică celeilalte părţi intenţia de reziliere a contractului anterior expirării duratei acestuia, şi cealaltă parte este de acord, rezilierea poate avea loc astfel şi înainte de ajungerea la termen, pentru că orice contract este legea părţilor...;)
mutuum consensus mutuus dissensus. regula generala si universal valabila. spune-mi ceva ce nu stiu.
oricum ... nu este corect sa folosim termenul de reziliere atunci cand partile cad de comun acord sa desfiinteze un contract.

repet .. inainte de termen ... nu poate rezilia contractul (bineinteles prezumand ca ... cealalta parte isi executa cu buna-credinta obligatiile contractuale).
mihai440 a scris:

2 locatorul are dreptul de a rezilia prezentul contract:
- unilateral pe baza unei notificari prealabile, transmise locatarului, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte ca incetarea contractului sa produca efecte

a. "inainte ca incetarea contr. sa prooduca efecte" nu se refera la sfarsitul perioioadei ontractuale de un an, nu?


Eu tind sa-i dau dreptate Veronicai.
Desi nu e fericit formulata, eu "traduc" aceasta clauza astfel: anunt astazi 17.06 ca locatiunea va inceta sa produca efecte la 20.07.
Altfel spus, singura conditie pe care eu o vad in acesta clauza este aceea de a avea un interval mai mare de 30 de zile intre data comunicarii notificarii de denuntare unilaterala si data incetarii efective a contractului, ca afect al dreptului de denuntare pe care mi l-am rezervat prin contract.

Acolo nu scrie "inainte de expirarea termenului contractual", ci "inainte ca incetarea sa produca efecte".
Care incetare? Aceea pe care am anuntat-o eu, locatorul, prin notificarea de denuntare unilaterala.

De altfel tocmai diferenta de formulare intre clauza redata de @mihai 440 la pct 1 si cea de la pct 2 ne da cheia de citire.
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2008
romascanu, moderator
va multumesc pt raspunsurile pe care mi le-ati dat

legat de interpretarea pe care ati dat-o fiecare trebuie sa mai fac o precizare, pentru ca din modul in care am prezentat eu clauzele una sub alta si termenul de 30 de zile unul dupa altul, fiind si acelasi numar de zile poate se face o confuzie, asa ca ma simt nevoit sa precizez urmatoarele:

punctul 1 ( durata contractului se prelungeste in miod automat, pe perioade de timp egale, daca nici un dintre parti nu notifica celelilalte parti intentia de incetare cu cel putin 30 de zile calendaristice inaintea expirarii termenului stipulat) se afla la sectiunea DURATA CONTRACTULUI

punctul 2 (locatorul are dreptul de a rezilia prezentul contract:
- in cazul in care locatarul intarzaie plata................
- unilateral pe baza unei notificari prealabile, transmise locatarului, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte ca incetarea contractului sa produca efecte ) se afla la sectiunea DREPTURILE SI OBLIGATIILE LOCATORULUI

iar un al treilea punct, pentru care imi cer scuze ca nu l-am prezentat de prima data, aflat la sectiunea INCETAREA CONTRACTULUI prevede urmatoarele:
Prezentul contract inceteaza la momentul expirarii duratei pentru care a fost incheiat daca intentia de incetare a fost notificata celeilalte parti in termenul prevazut la puntul 1.
Partile au dreptul de a denunta contractul de locatiune pe baza unei notificari tranzmise pe cel putin 30 de zile calendaristice inainte ca incetarea contractului sa produca efecte.

in cazul in care sunteti de acord ca denuntarea poate fi facuta oricand, considerati ca partea ce denunta contractul va fi obligata la daune-interese?
Totusi, unde scrie in contract despre daune-interese? La alt punct, despre care "ai uitat" sa amintesti?

Alte discuții în legătură

Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Chiriașul nu mi-a plătit chiria, și o să-i fac o notificare de reziliere prin executor judecătoresc. care e preavizul pe care trebuie să i-l acord? shomescu shomescu Sunt proprietar si am incheiat un contract de inchierere. Chiriasul nu si-a platit chiria. Am sa ii fac o notificare de reziliere prin executor judecatoresc. ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de inchiriere inainte de termen- proprietar plecat din tara utilizator86 utilizator86 Buna seara! Am incheiat un contract de inchiriere pt o locuinta pentru o perioada de 1 an. La mai putin de o luna am obtinut transferul in orasul meu de ... (vezi toată discuția)