intr-un contract de locatiune incheiat pe un an de zile se prevede
1 durata contractului se prelungeste in miod automat, pe perioade de timp egale, daca nici un dintre parti nu notifica celelilalte parti intentia de incetare cu cel putin 30 de zile calendaristice inaintea expirarii termenului stipulat.
2 locatorul are dreptul de a rezilia prezentul contract:
- in cazul in care locatarul intarzaie plata................
- unilateral pe baza unei notificari prealabile, transmise locatarului, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte ca incetarea contractului sa produca efecte
a. "inainte ca incetarea contr. sa prooduca efecte" nu se refera la sfarsitul perioioadei ontractuale de un an, nu?
b. in caz de reziliere unilaterala locatorul poate fi obligat la daune-interese?
Ai punctat corect, Veronica. :D
Dacă nu există o clauză contractuală ce prevede expres sancţiunea daunelor interese, acestea nu se pot solicita decât prin instanţă.;)
Daca intr-un contract mi-am rezervat un DREPT de denuntare unilaterala, atunci nu pot fi pasibil de plata daunelor interese pentru ca mi-am exercitat un DREPT in conditiile stipulate in contract. (adica nu abuziv).
Insa, intradevar, Veronica a punctat corect. O clauza dintr-un contract nu se interpreteaza rupta din context.
Conform Legii Locuintei rezilierea contractului de închiriere înainte de termenul stabilit se face în următoarele condiţii:
a) la cererea chiriaşului, cu condiţia notificării prealabile într-un termen de minimum 60 de zile.
In acest caz este vorba de o denuntare unilaterala ? sau se aplica numai daca locatorul nu-si indeplineste obligatiile contractuale si este o rezilire unilaterala, pact comisoriu de gradul 2?
969 Cod civil. "Conventiile ... se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege".
Exact asta e acolo: o cauza autorizata de lege (denuntarea unilaterala). Adica o exceptie de la principiul necesitatii consimtamantului partilor pentru incetarea contractului.
:-/ Legea nu are acum sa prevada "pacte comisorii", pentru bunul motiv ca pactele comisorii sunt clauze conventionale de rezilire. (adica prevazute de parti in contract).
Daca se citeaza din Legea Locuintelor, este clar ca in contract nu e prevazuta nici o clauza privind daunele-interese care se suporta in cazul neexecutarii culpabile a contractului. Iinsa doar in conditiile in care daunele-interese sunt prevazute in contractul care reprezinta vointa partilor din momentul incheierii acestuia.