avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei militare pentru stagiile de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei militare pentru stagiile de cotizare realizate dupa data iesirii la pensie

ESTE UN SUBIECT DE LARG INTERES PENTRU MILITARII DISPONIBILIZATI
Intrebari :
1. In baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art 107 , alin (4) si a Hotararii Guvernului nr. 257 / 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art. 134 alin. (2) si (3) se poate cere recalcularea pensiei prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie ?
2. Daca da , urmatoarele documente sunt indeajuns pentru demonstrarea stagiilor de cotizare : adeverinta eliberata de casa de pensii in baza declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat , în original şi copie; ( Legea 263 / 2010 , art. 159 , alin.3 ) ; Carte de identitate , în copie ?
3. Cui trebuie sa ne adresam pentru recalcularea pensiei ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:42, 9 Mai 2012
Am conceput un model de cerere de recalculare:

CERERE
de recalculare a pensiei pentru stagiile de cotizare realizate dupa data
inscrierii la pensie

Catre : Casa de Pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale

Subsemnatul ___________ , având codul numeric personal nr. _______________ ,domiciliat în localitatea _________ , Str._________ nr . __, Bl. __ , ap. ____, posesor al actului de identitate seria.__ nr. _______ , eliberat de _______ la data de ______, nascut la data de ______ in localitatea _____ , jud. _______ , fiul lui _______si al ______, cu dosar de pensie nr. ________ , telefon _________ , in baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art 107 , alin (4) si a Hotararii Guvernului nr. 257 / 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art. 134 alin. (2) si (3) coroborat cu art. 2 alin. (1) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor ,
solicit
recalcularea pensiei prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie.

În acest scop depun următoarele :
• adeverinta eliberata de casa de pensii a __________in baza declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat , __ pagini , în original şi copie; ( Legea 263 / 2010 , art. 159 , alin.3 )
• Carte de identitate seria.__ nr. ____ , eliberat de _____ , _ pagina , în copie;
• Ultimul talon de pensie ( pe luna ………………. ) , 1 pagina , în copie;
Mă oblig a anunţa, în termen de 15 zile, casei sectoriale de pensii orice schimbare ce va surveni în cele declarate mai sus.
În cazul în care nu îmi voi respecta declaraţia asumată prin prezenta cerere, mă oblig să restitui integral sumele încasate nelegal, suportând rigorile legii.
Am completat şi am citit cu atenţie conţinutul declaraţiei de mai sus, după care am semnat.


Data .................. Semnătura ………………..

Credeti ca ar trebui sa mai completez cu ceva ?
(...) in baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art 107 , alin (4) si a Hotararii Guvernului nr. 257 / 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art. 134 alin. (2) si (3) coroborat cu art. 2 alin. (1) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, (...)

Scrieti articolele in fata actului normativ: "in baza art. 107, alin. (4) din Legea nr. 263/2010 si art. 134 din HG nr. 257/2011, si avand in vedere ca, potrivit art. 2, alin. (1) din Legea nr. 119/2010, pensia mea de serviciu a devenit pensie pentru limita de varsta prin efectul legii si si-a pastrat acelasi regim, de pensie pentru limita de varsta, potrivit art. 171 din Legea nr. 263/2010, solicit..."

Succes! :)
Va transmit modelul de cerere pentru recalculare a pensiei pentru stagiile de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie.
Ce trebuie facut ?
1. Sa va duceti la Casa de pensii a municipiului Bucuresti ( Calea Vitan nr. 6, Sector 3, Bucuresti,mijloace de transport in comun: tramvaie: 15, 19, 23, 30, 50 , statia Posta Vitan , autobuze: 104, 123, 124 statia Vitan ) BIROUL ELIBERARE ADEVERINTE - STAGII DE COTIZARE , ETAJ 1, CAMERA 1 ( Program de lucru : luni-joi : 9.00 14.30 , vineri 9.00 11.30 ) . Din experienta va informez ca nu este coada !!!
2. La Casa de pensii , la biroul mentionat mai sus ( avand C.I. asupra dvs. ) se face o cerere , se plateste la casierie ( se afla tot la etajul 1 ) 15 lei si se obtine Adeverinţa de venituri in baza declaratiilor privind evidenţa nominală a asiguratilor si a obligatiilor de plată catre bugetul asigurarilor sociale de stat
3. Se face o copie la respectiva adeverinta
4. Se intocmeste cererea de recalculare a pensiei pentru stagiile de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie ( vezi modelul atasat )
5. Se anexeaza la respectiva cerere :
• Adeverinţă eliberată de Casa de pensii a Mun. Bucuresti in baza declaratiilor privind evidenţa nominală a asiguratilor si a obligatiilor de plată catre bugetul asigurarilor sociale de stat, în original şi copie
• Carte de identitate, în copie;
• Ultimul talon de pensie ( pe luna aprilie 2011) , în copie;
• Baza legală ( extras ) pentru recalcularea pensiei militare prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după data inscrierii la pensie, vezi documentul atasat )
6. Se introduc documentele intr-un plic , si se transmit prin C.N. „Poşta Română" S.A. ( ‘’ cu confirmare de primire ‘’ ) la Casa de pensii sectoriala a MApN ( str Drumul Taberei , nr. 7-9 , sector 6 ,Bucuresti
7. Dovada transmiterii documentelor ( chitanta ) si confirmarea de primire se ataseaza la copia documentelor ce au fost transmise la Casa de pensii sectoriala a MApN ( str Drumul Taberei , nr. 7-9 , sector 6 ,Bucuresti


IMPORTANT : Conform art. 134 alin. (7) din Hotărârea Guvernului nr. 257 / 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice drepturile recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea. Deci , cu cat faceti mai repede cererea cu atat aveti mai mult de castigat
CERERE
de recalculare a pensiei pentru stagiile de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie




Catre : Casa de Pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale


Subsemnatul col. ( r ) ________________ , având codul numeric personal nr. ______________ ,domiciliat în localitatea _____________ , Str. ____________ nr . ___, Bl. __ , ap. ___, sect. __, posesor al actului de identitate seria.___ nr. _______ , eliberat de ________ la data de __________, nascut la data de ________ in localitatea ______ , jud. ________ , fiul lui ______ si al ________ , cu dosar de pensie nr. _________ , telefon _________ , in baza art. 107 , alin (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art. 134 alin. (2) si (3) din Hotărârea Guvernului nr. 257 / 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice si având in vedere că, potrivit art. 2, alin. (1) din Legea nr. 119 / 2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, pensia mea de serviciu a devenit pensie pentru limită de varstă prin efectul legii si şi-a păstrat acelaşi regim, de pensie pentru limită de varstă, potrivit art. 171 din Legea nr. 263 / 2010
solicit
recalcularea pensiei prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după data inscrierii la pensie.

În acest scop depun următoarele :
• Adeverinţă eliberată de Casa de pensii a Mun. Bucuresti in baza declaratiilor privind evidenţa nominală a asiguratilor si a obligatiilor de plată catre bugetul asigurarilor sociale de stat , __ pagini , în original şi copie; ( Legea 263 / 2010 , art. 159 , alin.3 )
• Carte de identitate seria.__ nr. ______ , eliberat de ________ , 1 pagină , în copie;
• Ultimul talon de pensie ( pe luna aprilie 2011) , 1 pagină , în copie;
• Baza legală ( extras ) pentru recalcularea pensiei militare prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după data inscrierii la pensie, 1 pagină
Mă oblig a anunţa, în termen de 15 zile, casei sectoriale de pensii orice schimbare ce va surveni în cele declarate mai sus.
În cazul în care nu îmi voi respecta declaraţia asumată prin prezenta cerere, mă oblig să restitui integral sumele încasate nelegal, suportând rigorile legii.
Am completat şi am citit cu atenţie conţinutul declaraţiei de mai sus, după care am semnat.
Documentul contine : - __ pagini ( cererea )
- ___ pagini ( 4 anexe )

Data ………………. Semnătura ……………………
BAZA LEGALA ( EXTRAS )
PENTRU RECALCULAREA PENSIEI MILITARE PRIN ADAUGAREA STAGIILOR DE COTIZARE REALIZATE DUPA DATA INSCRIERII LA PENSIE

• art. 107 , alin (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de
pensii publice :
Art. 107………………………………………………………………………
‘’(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii ‘’

• art. 134 alin. (2) si (3) din Hotararea Guvernului nr. 257 / 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :
Art. 134 ……………………………………………………………………………………………………… ‘’(2) Pensia pentru limita de varsta poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie.
(3) La recalcularea pensiilor pentru limita de varsta, stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei. ‘’

• art. 2, alin. (1) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor :
Art. 2. ‘’- (1) Pensiile de serviciu anticipate şi anticipate parţiale dintre cele prevăzute la art. 1 devin pensii pentru limită de vârstă în înţelesul Legii nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.’’

• art. 171 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :
Art. 171 – ‘’La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înţelesul prezentei legi.’’

Alte discuții în legătură

Pensie militara - adaugarea stagiilor lucrate dupa pensionare ref ref Am iesit la pensie la varsta de 40 de ani,in 30.11.2005,din cadrul Ministerului Apararii Nationale.In prima decizie de pensionare din anul 2005 scria ca este ... (vezi toată discuția)
Adaugarea stagiilor realizate dupa pensionarea din sistemul militar mvbl mvbl Sunt pensionar militar cu vechime de 28 de ani din care am cotizat 24 Dupa iesirea la pensie din structura MApN am mai lucrat inca 6 ani. Conform legii ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei militare ContSters149028 ContSters149028 Prevederi - [i] Hotararea nr. 257 din 20 martie 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de ... (vezi toată discuția)