avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei militare pentru stagiile de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei militare pentru stagiile de cotizare realizate dupa data iesirii la pensie

ESTE UN SUBIECT DE LARG INTERES PENTRU MILITARII DISPONIBILIZATI
Intrebari :
1. In baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art 107 , alin (4) si a Hotararii Guvernului nr. 257 / 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art. 134 alin. (2) si (3) se poate cere recalcularea pensiei prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie ?
2. Daca da , urmatoarele documente sunt indeajuns pentru demonstrarea stagiilor de cotizare : adeverinta eliberata de casa de pensii in baza declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat , în original şi copie; ( Legea 263 / 2010 , art. 159 , alin.3 ) ; Carte de identitate , în copie ?
3. Cui trebuie sa ne adresam pentru recalcularea pensiei ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:42, 9 Mai 2012
ctm a scris:
Asadar, ma puteti ajuta cu o sugestie, astfel incat, legal, sa pot obliga M.Ap.N. sau Casa de Pensii Sectoriala a M.Ap.N. sa-mi trimita aceste adeverinte?

Ati scris tot "adeverinte". :)

Trebuie sa ii dati in judecata, alta solutie nu aveti la indemana. Instanta competenta este tribunalul unde domiciliati iar temeiul legal este art. 153, lit. g) din Legea nr. 263/2010 - modul de plata a pensiei. Sigur ca, daca doriti, puteti trimite, in prealabil, o notificare casei de pensii sectoriale, si o puteti face prin intermediul unui avocat.
Uff!!! Imi cer scuze pentru balbaiala cu "adeverintele"...Ati inteles corect - e vorba de DECIZII. Oricum, am vrut sa scriu: "sa-mi trimita banii, conform acelor decizii" de pensie...Notificarea prealabila poate fi trimisa doar prin avocat? As dori sa o trimit in nume personal, cu confirmare de primire pentru ca, sincer, nu-mi permit un avocat...Va multumesc, din nou, pentru amabilitatea, promptitudinea si concizia raspunsului!
Toate cele bune!
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
ctm, utilizator
Eu am inteles ce ati vrut sa spuneti si nu am vrut sa va necajesc. :)

Notificarea o puteti trimite si dvs., numai ca suna altfel atunci cand are antetul unui cabinet de avocatura. Este foarte important sa aiba efect si sa ii determine pe cei de la casa de pensii sectoriala sa va trimita diferentele de pensie. Ideal este ca, in cuprinsul ei, sa le comunicati celor de la pensii ca, daca nu isi indeplinesc obligatiile, o sa ii dati in judecata.
mi s-a intamplat ceva anormal- normal !? am trimis documentele in copie in luna mai 2011 si cererea corespunzatoare . citind comentariile pe acest subiect nu m-am grabit si am trimis originalele in luna ianuarie 2012. in aprilie 2012 am primit decizia . se aplica incepand cu februarie 2012 !?!? greseala mea ?
tulceanul a scris:
citind comentariile pe acest subiect nu m-am grabit si am trimis originalele in luna ianuarie 2012.

Am recitit cele trei pagini ale topicului si nu am reusit sa imi dau seama la care comentarii va referiti. Nu rezulta de nicaieri ca documentele, adica adeverinta CAS caci despre asta s-a discutat acum mai bine de un an, trebuie trimise in copie.

tulceanul a scris:
in aprilie 2012 am primit decizia . se aplica incepand cu februarie 2012 !?!?

Da. Sumele rezultate din recalculare se acorda cu data de 1 a lunii urmatoare depunerii solicitarii la casa de pensii, solicitare care trebuie sa fie insotita de documente in original si in copie, de regula. Va rog sa nu imi spuneti ca art. 107, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 prevede ca sumele se acorda cu data inregistrarii cererii la casa de pensii. Cererea trebuie sa fie insotita si de actele care fac dovada stagiilor si veniturilor realizate.

Alte discuții în legătură

Pensie militara - adaugarea stagiilor lucrate dupa pensionare ref ref Am iesit la pensie la varsta de 40 de ani,in 30.11.2005,din cadrul Ministerului Apararii Nationale.In prima decizie de pensionare din anul 2005 scria ca este ... (vezi toată discuția)
Adaugarea stagiilor realizate dupa pensionarea din sistemul militar mvbl mvbl Sunt pensionar militar cu vechime de 28 de ani din care am cotizat 24 Dupa iesirea la pensie din structura MApN am mai lucrat inca 6 ani. Conform legii ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei militare ContSters149028 ContSters149028 Prevederi - [i] Hotararea nr. 257 din 20 martie 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de ... (vezi toată discuția)