avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Reguli de politete
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Reguli de politete

Silvana a scris

Regulile de politete de acum un secol erau foarte stricte: saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”. Salutul barbatilor tineri catre femei era intotdeauna foarte retinut si timid, evitand astfel ca domnisoara careia i se adresa sa se simta jignita.
La salut, barbatii isi ridicau palaria, iar in prezenta doamnelor si domnisoarelor acestia asteptau ca mana sa le fie oferita pentru a fi saruta. Daca femeia, de exemplu, se simtea ofensata de o discutie cu un domn care avea o reputatie indoielnica, putea, pur si simplu, sa refuze sa ii intinda mana sau sa ii adreseze un cuvant.


Sa va spun sincer ce m-a incantat in textul de mai sus:

saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”.

:hm:, da. Se leaga...cine nu stie sa vorbeasca clar, raspicat, nu prea stie nici sa se comporte...

Am cazut de comun acord sa deschidem un topic.Poate ca daca ne place atat de mult sa redescoperim limba romana, o sa ne placa si sa redescoperim miracolul de a fi "elegant" in societate. Nu costa mult.

Si ca sa nu fiu :offtopic:

Niciodata un barbat nu va saruta mana unei minore ...(desi in ziua de azi nu mai stii care e minora si care mama:D)

In cazul domnilor...

Cu ceva vreme in urma...politicos este ca salutul sa fie precedat de scoaterea palariei cu aproximativ doi metri inaintea intalnirii, dupa care sa fie asezata la loc. In cazul in care nu porti palarie, iti vei apleca putin capul. Este contraindicat sa fumezi sau sa iti tii mainile in buzunare in timp ce saluti.

In ziua de azi...Se sta in pozitia relaxat, cu un genunchi flexat, sprijinit bine in celalalt picior de care avem grija sa ne si tinem, mana fiind in buzunar. Burta trebuie scoasa bine in fata, astfel incat sa se vada ca avem bani de mici si bere.
Ne clatinam putin, doar putin, astfel incat sa sclipeasca lantul de la gat care cantareste cateva quintale. Zambetul trebuie sa fie ceva in gen neandertal, nedefinit, astfel incat sa tii in garda interlocutorul, sa nu-l lasi sa-ti cunoasca intentiile...Mai ales daca schimba valuta la tine.

In cazul doamnelor...

Ceva vreme in urma...salutul se face insotit de un usor suras si de o scurta inclinare din cap. Daca se intalnesc doua persoane de acelasi sex, cea tanara saluta pe cea mai in varsta.

In zi de azi...Cel mai frecvent salut este "fataa, ce faci fataaa" . Acest salut acopera toata gama de emotii: de la emotia de a te arata surprinsa de cine stie ce achizitie a interlocutoarei (pe care nu ai observat-o ), pana la cea de regret ca o intalnesti cand tocmai esti cu prietenul ei de mana...


Eiii, si cate ar mai fi de spus despre salut!
Va salutam bucuroase: Buna dimineata!

Va asteptam,

:coffee:


Edit later: se pot descrie si reguli de politete de acum un secol ( :rolleyes:) (comparate sau nu cu regulile din ziua de azi ...practicate destul de frecvent, incat sa devina o regula...), cat si reguli de politete din alte tari (reguli pe care diplomatii trebuie sa le cunoasca foarte bine, altfel riscand sa....dar mai bine lasa)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator
Am gasit ceva interesant
"Reguli de politete pentru aventurile de-o noapte
Soarele straluceste pe cer si tu te trezesti alaturi de prietenul unei prietene pe care l-ai intalnit la petrecerea de seara trecuta. Care este modalitatea corecta de a actiona in aceasta situatie?
Pentru toti cei care s-au trezit vreodata in aceasta situatie delicata sau isi imagineaza ca s-ar putea trezi, publicatia online Your Tangou a intocmit un "ghid de maniere" numai bun in astfel de momente:
Fii cinstita
Daca reusesti sa iti aduci aminte evenimentele din seara trecuta, mai stii daca vreunul dintre voi si-a exprimat in clar intentiile? Oricat de bauta ai fi tu sau "prietenul" tau, unul dintre voi ar trebui sa preia initiativa si sa spuna ca isi doreste doar o aventura de-o noapte.
Nu vrei ca el sa se gandeasca a doua zi cum sa se imprumute de bani sa te duce la vara in Grecia, in timp ce tu vei sti sigur ca nu vrei sa-l mai vezi niciodata.
Fii pregatita
Daca lucrurile se "incing" intre voi, o sa va doriti sa mergeti intr-un loc mai "intim". In acest caz, spune-i cuiva unde mergi (pentru orice eventualitate) si tine-ti telefonul la indemana.
Daca ai uitat sa iti iei un prezervativ in poseta inainte sa pleci de acasa, acum e momentul sa gasesti unul, probabil la prieteni, pentru ca atunci cand vei fi dezbracata in patul lui va fi prea tarziu.
Nu sta mai mult decat e cazul
O data ce s-a consumat aventura, retrage-te. E foarte periculos sa va treziti impreuna a doua zi dimineata, intrucat astfel se formeaza o intimitate de cuplu pe care probabil nu ti-o doresti.
Asta nu inseamna sa dai fuga afara de indata ce ati terminat partida- sau sa il dai pe el afara. Cateva minute de conversatie, urmate de "Multumesc ca ai venit pe la mine" sau "Ar trebui sa ajung acasa" ar trebui sa transmita mesajul potrivit.
Cateodata insa este inevitabil somnul "de dupa", asa cel mai bine a doua zi dimineata e bine sa dai semnalul de despartire cu fraza "A fost amuzant. Ai grija de tine".
Nu poti sa te strecori afara
Daca ai suficient curaj sa mergi la un necunoscut acasa in mijlocul noptii, ar trebui sa ai si suficient curaj sa-l anunti ca pleci. Daca se intampla sa va treziti de dimineata la tine acasa, e ceva mai delicat.
Poti sa incepi sa te imbraci, insa daca trantitul usilor de la dulap nu il trezeste, este in regula sa-l bati usor pe umar si sa-i spui "Hei, scuze, dar eu trebuie sa-mi incep ziua".
Strange dupa tine
Daca trebuie sa pleci, fii prietenoasa, nu amana momentul si mai ales nu lasa in urma "amintiri"- ceas, sutien, mobil. Este un gest enervant, evident si disperat.
Multumeste-i gazdei
Este posibil ca tu sa te fi simtit bine si sa crezi ca si el s-a simtit bine. Nuantele sunt insa importante: e o linie intre a fi interesat si a fi politicos, intre a fi politicos dar jenat si a fugi pe usa fara o vorba.
Poti sa fii directa si sa spui "Stii, m-am simtit bine in compania ta. Mi-ar face placere sa ne mai vedem". Daca si el simte la fel, iti va cere numarul de telefon. Daca se foieste in asternut si pare jenat, nu are rost sa mai insisti.
Daca in schimb tu esti cea care nu vrea sa-l mai vada, poti sa-i raspunzi cu urmatoarea fraza: "M-am simtit foarte bine, dar in acest moment nu sunt in cautarea unui partener". Cand esti politicoasa si respectuaosa, toata lumea pleaca cu demnitatea intacta.

Sursa: Iarina Dumitrescu

Da-da… Politete si reguli de politete…
Sa cedezi unui batran locul in autobuz nici n-ar trebui numita regula: tine de bun simt…
Intamplari:
1. Un tanar se ridica si ofera locul unei doamne varstnice. Doamna ii spune (in autobuzul destul de aglomerat) : Multumesc, stai acolo; cand vei ajunge la varsta mea vei sta destul in picioare (e un banc – probabil ca dna stia bancul)
2. Autobuz aglomerat. O tanara sta linistita pe bancheta si priveste pe geam, tinand o sacosa in brate. O baba se rasteste la ea: Poti sa te ridici, ca ma vezi batrana si cu bagaje. Tanara o priveste zambind apoi priveste pe geam. Unele personaje aflate in apropiere incep sa vocifereze despre politete si altele. Tanara cu privirea pe geam… Dupa doua statii tanara se ridica, sa coboare, si atunci vad toti politicosii ca fata avea burta destul de mare: era gravida.
P.S. Numesc baba / bosorog pe toti acei oameni varstnici care se straduiesc sa strice ziua altora. Sunt nepoliticoasa?! Fie! Putini sunt oamenii care stiu sa imbatraneasca frumos.

**
Soferul de taxi sa deschida portiera femeilor client (care nu sunt insotite de un barbat)… Nu stiu cum e pe la altii dar pe la noi unul din cinci soferi de taxi o fac… Si nu stiu cat poate fi o regula – ma simt aiurea, mai ales cand ploua… De ce sa iasa omul acela in ploaie? De ce sa piarda timp cand poate “zbura” sa onoreze in timp cat mai scurt o alta comanda?

Barbatul deschide portiera pentru insotitoarea sa… O fi o chestie de politete… Barbatul sa intinda mana catre insotitoarea sa atunci cand coboara dintr-un mijloc de transport in comun… Tot o regula de politete… :giggle: Cei mai multi barbati procedeaza asa la primele 3-4 intalniri – apoi le trece.

Avand in vedere si luand in considerare “egalitatea in drepturi”, “egalitatea de sanse” si altele de gen de ce sa mai tinem cont de aceste “reguli”? Conteaza ca-mi deschide cineva portiera? Adica, nu-s capabila? Nu-mi place ca oamenii sa se forteze sa fie ceea ce nu sunt de fapt. Ori esti politicos cu toate femeile din jurul tau ori nu esti! Cine e politicos numai cu insotitoarea “directa” e doar un prefacut. Constatari personale.

**
Sarutatul mainii… Wow! Nu-mi place, si m-am prins cum pot evita aceasta: intind mana dar… incordez incheietura cand simt ca cineva are tendinta de a-mi saruta mana. E clar ca omul nu va executa un dublu Nelson doar pentru a dovedi ca e politicos.
Si, sa nu uitam – ca tot vorbim de reguli: femeia este cea care intinde mana prima, atunci cand i se face cunostinta cu un barbat. Asa se zvoneste…

Cand femeile sunt asezate nu se ridica atunci cand fac cunostinta cu un barbat sau cand saluta. Cica trebuie sa se ridice numai daca tipul e vreo… personalitate (si nu femeile varstnice, doar tinerele – adica, ce vor sa spuna cu aceasta? :D Pe de alta parte, e o regula pe care nu o inteleg: “personalitatea” respectiva e mai intai “personalitate” sau barbat? Sa astepte “personalitatea” sa ma ridic pentru a saluta. Haida-de!

**
Barbatul intra inaintea femeii si in lift, daca el sta la etajul 8 si ea sta la etajul 1. In cutiile cu cablu n-are sens sa te freci de celalalt pentru a cobori… Cand liftul e spatios poate fi si altfel ordinea intrarii.
La faze de genul “cine intra / iese primul” ma distrez spunandu-mi in gand: “Asa, sigur, in ordinea inmormantarii”

**
In usa unui magazin - de regula mic. Cica, cei care intra – indiferent de varsta sau sex – trebuie sa cedeze trecerea celor care ies. Desi e considerata o chestiune de politete e mai mult o chestiune practica: sa fie loc pentru cei nou-intrati… Dar indrazniti sa nu cedati dreptul la intaietatea intrarii unora care nu cunosc “regula”.

**
Radu Alexandru! :tooth: Reguli de politete pentru aventurile de-o noapte! Total nepoliticos cel care a “inventat” acele reguli – conform “standardelor de politete” Unde sunt regulile pe care trebuie sa le respecte el? Adica: sa-i cheme – daca nu sa si plateasca – un taxi care sa o duca acasa.
Dar nici nu trebuie sa comentam! E o totala lipsa de… politete ca cineva sa se trezeasca in pat cu prietenul unei prietene! Cand se intampla aceasta nu mai e valabila vreo regula: e nesimtire de la inceput pana la sfarsit! Cum vor fi cei doi “politicosi” cu persoana careia i-au inselat increderea?
Excluzand varianta “prietenul prietenei” putem discuta si putem adauga unele reguli…
P.S. Sau e vorba de prieten-prieten, nu de iubit?

**
Unii spun ca a-ti cere scuze e semn de slabiciune. Altii spun ca e semn de putere. Oricum ar fi, idealul este sa traim fara a trebui sa ne cerem scuze! Oooo…! Vrabia Mihai Viteazul!

**
Regulile de “politete” in diplomatie cred ca au fost inventate pentru ca multi sa aiba un loc de munca bun sau… sa nu se plictiseasca diplomatii. Ce-ar avea de facut daca n-ar trebui sa invete “protocoale”? Obositor… “Tu stai la stanga; tu calci al doilea pe covorul rosu; tu te inclini din talie, dar nu mai mult de 45 de grade – la mai mult esti, deja, servil…”

**
De ce atatea reguli?! Pentru a avea ce sa ne reprosam? Pentru a nu ne plictisi?

**
io_ha_na_c a scris:
Intr-adevar, mana unei doamne se ofera spre a fi sarutata numai in locuri selecte.

Ha?! Adica, o doamna nu mai e doamna daca o intalnesti la locul de munca sau pe strada, ca exemple?
Apoi... Cum definim ”doamna”?
Si mai apoi: femeile nu-si "ofera" mana pentru a fi sarutata! Cum ar fi sa intind mana astfel incat sa-i dau de inteles ca vreau sa-mi sarute mana? :O O face daca vrea el!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
trope_doi, utilizator
Multumesc pentru invitatie, Corina! Felicitari pentru subiect!

Cum s-au atins deja punctele pe care le-as fi expus si nu mai am ce sa scriu,(vorba Cristinei, daca-mi amintesc ceva, revin) am intrat (cu riscul de a fi off topic) si din politete pentru a raspunde invitatiei.

Sa "auzim" de bine!

Mihaela
Mi-am mai amintit cate ceva.
Cica atunci cand o doamna vine incarcata cu bagaje, sacose, sau ce or fi ele si se intalneste cu vreun domn( sau nu, poate cu un vecin, unb cunoscut), el ar trebui sa-i preia macar o parte din bagaje( daca nu pe toate( ai, aici emit cam multe pretentii)B-)
Totul e insa sa ai nocorcul sa intalnesti pe cineva si mai ales , ca el, chiar vazandu-te asa de ,,impovarata" , sa nu dea o replica de genul: te-as ajuta pana acasa, dar tocmai m-am operat la coloana :D sau , ,,te-as ajuta, dar ma grabesc foarte tare".Dar nu conteaza , important e ca omul cunoaste regulile de politete.
Ti-a scapat din mana un obiect , iar un domn era pe faza? bine ar fi sa se aplece si sa-l ia( evident, sa ti-l si dea inapoi).Sau, ti s-a rupt sacosa cu ...nu stiu ce chestii rotunde care s-au rostogolit si s-au imprastiat pana in mijlocul strazii? Firesc ar fi ca domnii sa alerge repejor sa le recupereze :D
Mergeai pe strada , si erai foarte preocupata de ceva, si din pricina asta n-ai observat bordura, drept pentru care era gata sa cazi in nas.Bineinteles ca in clipa urmatoare ti-ai dori sa nu te fi observat nimeni, dar...putin probabil .Insa ideea aici e sa nu pufnesti in ras , daca li se intampla altora , si desigur , nici ei sa nu o faca daca ti se intampla tie :">
Cica , daca se intampla ca brusc, dintr-o vreme caniculara sa vina o apriga furtuna, iar o doamna( care se afla in compania unui domn) nu are la ea o jacheta(si cel mai probabil nici nu are) , el ar trebui sa-si ofere hainuta lui..palaria sau ce-o mai avea la el , pentru pe ea sa n-o ploua..hmm.
Deocamdata nu mai stiu, dar poate mai revin.Ideea e ca din cate se poate observa, noi, doamnele, nu trebuie sa facem mai nimic :) insa bietii domni...:bow:
emma_woodhouse a scris:

Mi-am mai amintit cate ceva.
Cica atunci cand o doamna vine incarcata cu bagaje, sacose, sau ce or fi ele si se intalneste cu vreun domn( sau nu, poate cu un vecin, unb cunoscut), el ar trebui sa-i preia macar o parte din bagaje( daca nu pe toate( ai, aici emit cam multe pretentii)B-)
Totul e insa sa ai nocorcul sa intalnesti pe cineva si mai ales , ca el, chiar vazandu-te asa de ,,impovarata" , sa nu dea o replica de genul: te-as ajuta pana acasa, dar tocmai m-am operat la coloana :D sau , ,,te-as ajuta, dar ma grabesc foarte tare".Dar nu conteaza , important e ca omul cunoaste regulile de politete.
Ti-a scapat din mana un obiect , iar un domn era pe faza? bine ar fi sa se aplece si sa-l ia( evident, sa ti-l si dea inapoi).Sau, ti s-a rupt sacosa cu ...nu stiu ce chestii rotunde care s-au rostogolit si s-au imprastiat pana in mijlocul strazii? Firesc ar fi ca domnii sa alerge repejor sa le recupereze :D
................................................................................................................................


Cand doamnele si domnisoarele pleaca de acasa, pleaca in nadejdea domnilor care o sa le ajute la bagaje ?! :O

Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
Costinel Burca, Contabil

Alte discuții în legătură

Avocatnet 2010: discutia la moda: tutuiala nucu$ nucu$ Pana Plesului adevar graieste [b]Andrei Plesu: \" Tutuiala \"[/b] Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna pentru dvs. prietenii in spatiul virtual? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Ma bate gandul sa va pun aceasta intrebare de mai multe zile. Si va intreb acum, pentru ca in noaptea aceasta m-a vizitat una dintre cele mai vechi prietene ... (vezi toată discuția)
Politeþea la ºefii de instituþii!!!! Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu O situaţie ipotetică...Dacă la prima oră te întâlneşti cu şeful instituţiei în faţa imobilului şi tu ai treabă la respectiva unitate şi mergi cu ... (vezi toată discuția)