avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Reguli de politete
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Reguli de politete

Silvana a scris

Regulile de politete de acum un secol erau foarte stricte: saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”. Salutul barbatilor tineri catre femei era intotdeauna foarte retinut si timid, evitand astfel ca domnisoara careia i se adresa sa se simta jignita.
La salut, barbatii isi ridicau palaria, iar in prezenta doamnelor si domnisoarelor acestia asteptau ca mana sa le fie oferita pentru a fi saruta. Daca femeia, de exemplu, se simtea ofensata de o discutie cu un domn care avea o reputatie indoielnica, putea, pur si simplu, sa refuze sa ii intinda mana sau sa ii adreseze un cuvant.


Sa va spun sincer ce m-a incantat in textul de mai sus:

saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”.

:hm:, da. Se leaga...cine nu stie sa vorbeasca clar, raspicat, nu prea stie nici sa se comporte...

Am cazut de comun acord sa deschidem un topic.Poate ca daca ne place atat de mult sa redescoperim limba romana, o sa ne placa si sa redescoperim miracolul de a fi "elegant" in societate. Nu costa mult.

Si ca sa nu fiu :offtopic:

Niciodata un barbat nu va saruta mana unei minore ...(desi in ziua de azi nu mai stii care e minora si care mama:D)

In cazul domnilor...

Cu ceva vreme in urma...politicos este ca salutul sa fie precedat de scoaterea palariei cu aproximativ doi metri inaintea intalnirii, dupa care sa fie asezata la loc. In cazul in care nu porti palarie, iti vei apleca putin capul. Este contraindicat sa fumezi sau sa iti tii mainile in buzunare in timp ce saluti.

In ziua de azi...Se sta in pozitia relaxat, cu un genunchi flexat, sprijinit bine in celalalt picior de care avem grija sa ne si tinem, mana fiind in buzunar. Burta trebuie scoasa bine in fata, astfel incat sa se vada ca avem bani de mici si bere.
Ne clatinam putin, doar putin, astfel incat sa sclipeasca lantul de la gat care cantareste cateva quintale. Zambetul trebuie sa fie ceva in gen neandertal, nedefinit, astfel incat sa tii in garda interlocutorul, sa nu-l lasi sa-ti cunoasca intentiile...Mai ales daca schimba valuta la tine.

In cazul doamnelor...

Ceva vreme in urma...salutul se face insotit de un usor suras si de o scurta inclinare din cap. Daca se intalnesc doua persoane de acelasi sex, cea tanara saluta pe cea mai in varsta.

In zi de azi...Cel mai frecvent salut este "fataa, ce faci fataaa" . Acest salut acopera toata gama de emotii: de la emotia de a te arata surprinsa de cine stie ce achizitie a interlocutoarei (pe care nu ai observat-o ), pana la cea de regret ca o intalnesti cand tocmai esti cu prietenul ei de mana...


Eiii, si cate ar mai fi de spus despre salut!
Va salutam bucuroase: Buna dimineata!

Va asteptam,

:coffee:


Edit later: se pot descrie si reguli de politete de acum un secol ( :rolleyes:) (comparate sau nu cu regulile din ziua de azi ...practicate destul de frecvent, incat sa devina o regula...), cat si reguli de politete din alte tari (reguli pe care diplomatii trebuie sa le cunoasca foarte bine, altfel riscand sa....dar mai bine lasa)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator
@romania inedit...sincer? prefer sa ma abtin B-)
Acum cinstit ,un domn n-ar fi mai putin domn daca ar fi politicos , nu-i asa?
Apropos...stii si vreo cateva reguli de politete? :)
Multumesc pentru invitatie,
Lucruri frumoase si interesante spuse aici, demne de apreciat. e vorba de semne exterioare de politete, care bineinteles au importanta lor, dar nu trebuie sa ignoram nici semnele interioare, care le simte fiecare in sufletul lui. Eu cred ca este important ca atunci cand te intalnesti cu un prieten (prietena), cand il saluti sa-i zambesti si sa-l privesti cu drag, asa incat el sa simta ca te bucuri cu adevarat ca l-ai intalnit. E frumos sa spui omului o vorba buna, un sfat bun atunci cand sta la indoiala, o mangaiere, un ajutor, ca omul sa nu se simta singur, sa stie ca are pe cineva care il ajuta la nevoie.
Buna seara!
"Politetea este calitatea omului bine crescut." (proverb romanesc)

Este foarte important sa ai "cei 7 ani de acasa".
Eu ma simt bine cu mine,respectind oamenii,astfel consider eu ca si "impun"respect.Nu sunt o femeie deloc scortoasa,cred ca ati reusit sa ma cunoasteti intr-o anumita masura.Sunt vesela,imi place muzica,glumele,(dar nu cele care intrec regula bunului simt,si nu venind din partea unor persoane putin cunoscute ). Am fost invatata de mica, ca anumite reguli de politete sunt "obligatorii".Parintii mei imi spuneau ca trebuie sa stiu sa ma port in societate,pentru a nu fi "eliminata" din cercurile in care voi intra-voi fi in timp,si au avut dreptate.Stim cu totii ca "Prietenii ii putem alege",in functie de cum ne simtim in preajma lor,si nu numai...
Am vazut ca multe dintre regulile de politete au fost enumerate de dvs.
"Politetea nu te costa nimic, si totusi cu ea cumperi tot, uneori chiar lucruri pe care cu bani nu le-ai putea dobandi." (Lady Montagne)
Cit adevar!.Este o placere sa ajuti sau sa faci un serviciu unei persoane,care se adreseaza intr-un mod politicos,de fapt ti-e jena sa-l refuzi chiar daca tu pentru a-l ajuta cheltuiesti din timpul tau.
Reguli de politete:
-Atunci cind telefonam,trebuie sa salutam si sa ne spunem numele.
-Cind facem cumparaturi,este civilizat sa multumesti vinzatoarei.

Am sa revin cu placere alaturi de persoane placute ca dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters179589, utilizator
Bine ati venit: trope_2, romania inedit (desi cam ursuz...de o vreme esti cam suparacios...), Pilu, si SilvanaA90 (initiatoare).

Si acum, dupa ce am stabilit clar ca sarutatul mainii de cele mai multe ori ne streseaza:hm:, supun discutiei urmatoarea regula de politete:

Reactionati in vreun fel atunci cand o persoana stranuta?! Ii urati noroc?!

Eu nu...Ce ar fi sa-i urez noroc pentru toate sunetele involuntare pe care le emite.
Sau daca-i urez "sanatate" sa-mi raspunda "multumesc la fel":D

Parerea mea...


:coffee:
:))
Intamplator, sotul meu, inca de cand l-am cunoscut avea o problema (in urma unei operatii de sept) pe care o are si astazi: stranuta foarte des. La inceput, uram sanatate, noroc...dupa o perioada insa am obosit si am stabilit impreuna ca in mod tacit, fare a o spune la fiecare stranut, ii urez sanatate vesnica cu ocazia fiecarui stranut :)
In afara acestui fenomen din familie, da, consider ca e ok sa urezi sanatate sau noroc apropiatilor, cunostintelor. Nu indraznesc sa-i urez noroc sau sanatate unui pasager din acelasi autobuz cu care ma deplasez, asta e clar. Personal, daca sunt in public, imi suprim intentia de a stranuta apasand cu degetul un anumit punct situat intre nas si buza superioara.
In ceea ce priveste urarea, am citit cu ceva timp in urma (pe net cred) ca urarea corecta este "sa fii binecuvantat/a".
L.C.

Alte discuții în legătură

Avocatnet 2010: discutia la moda: tutuiala nucu$ nucu$ Pana Plesului adevar graieste [b]Andrei Plesu: \" Tutuiala \"[/b] Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna pentru dvs. prietenii in spatiul virtual? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Ma bate gandul sa va pun aceasta intrebare de mai multe zile. Si va intreb acum, pentru ca in noaptea aceasta m-a vizitat una dintre cele mai vechi prietene ... (vezi toată discuția)
Politeþea la ºefii de instituþii!!!! Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu O situaţie ipotetică...Dacă la prima oră te întâlneşti cu şeful instituţiei în faţa imobilului şi tu ai treabă la respectiva unitate şi mergi cu ... (vezi toată discuția)