avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... delapidarea in noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

delapidarea in noul cod penal

Buna ziua!
Credeti ca, pana la aplicarea noului cod penal, exista posibilitatea revenirii, in cazul delapidarii, la notiunea de functionar?
Daca ramane forma actuala, cu functionar public, inseamna ca toti cei care au condamnari pe codul actual si care nu sunt functionari publici vor fi achitati?
Va multumesc!
Da, functionarul din domeniul privat este subiect activ al infractiunii de delapidare atat in Codul penal in vigoare cat si in viitorul Cod penal.
Aveti amabilitatea de a-mi explica de ce? Asa ca pentru un nejurist dar cunoscator al limbii romane si al logicii?
Va multumesc!
Delapidarea consta in "insusirea, folosirea sau traficarea de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza."
Deci textul de lege ne spune ca delapidarea poate fi savarsita numai de catre un functionar ca autor al infractiunii, iar printr-o interpretare a legii notiunea de funtionar include si pe cea de functionar public. Art 145 C.pen. explica aceste doua notiuni.
Nelamurirea dumneavoastra este de ce sunt trasi la raspundere functionarii publici pt delapidare?
Puteti spune exact care este situatia dumneavoastra si veti primi raspunsuri mai concrete fara sa ne ametim in chestiuni generale.
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
ContSters178374, utilizator
Nu, problema mea nu este de ce sunt trasi la raspundere functionarii publici, pentru ca este evident, conform textului de lege, ca acestia vor raspunde in continuare pentru delapidare. Intrebarea mea era daca un functionar, altul decat functionarul public, va mai raspunde pentru aceasta fapta si ce se intampla cu condamnarile existente ale acestor functionari, altii decat functionarii publici.
In Noul Cod Penal nu se mai vorbeste de functionari, ci doar de functionari publici, desi se da acestora o definitie mai larga decat cea data de Codul Penal actual. Intr-adevar, pentru angajatii unor persoane juridice fara scop public (deci nu banci, asigurari samd) nu ar mai exista posibilitatea delapidarii.

Vedeti art 295 din proiectul noului cod penal. Eu unul nu cred ca o sa ramana asa.

Alte discuții în legătură

Functionar public, sau nu - administratorii de asociatii de proprietari elenamarta elenamarta In Codul penal, la art.175 (c), este prevazut, citez: (2) - De asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care ... (vezi toată discuția)
Delapidarea in noul cod penal (2014) 2-7 ani sau 6luni - 7 ani ? danutz585 danutz585 Buna ziua, De curand am primit o notificare de la firma unde am lucrat pana acum o luna ca voi fi acuzat de delapidare pentru un prejudiciu de aprox. 18 mii ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - delapidarea ceferistul10 ceferistul10 Buna seara in noul cod penal sa modificat ceva la infractiunea de delapidare dosarul este de 3 ani in cercetare firma fraudata a intrat in insolventia (vezi toată discuția)