avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... delapidarea in noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

delapidarea in noul cod penal

Buna ziua!
Credeti ca, pana la aplicarea noului cod penal, exista posibilitatea revenirii, in cazul delapidarii, la notiunea de functionar?
Daca ramane forma actuala, cu functionar public, inseamna ca toti cei care au condamnari pe codul actual si care nu sunt functionari publici vor fi achitati?
Va multumesc!
In plus, in forma aparuta in Monitorul Oficial, asa cum se gaseste el pe siteul Ministerului Justitiei, este scris "functionar public" si nu "functionar".
eumarian a scris:

In Noul Cod Penal nu se mai vorbeste de functionari, ci doar de functionari publici, desi se da acestora o definitie mai larga decat cea data de Codul Penal actual. Intr-adevar, pentru angajatii unor persoane juridice fara scop public (deci nu banci, asigurari samd) nu ar mai exista posibilitatea delapidarii.

Vedeti art 295 din proiectul noului cod penal. Eu unul nu cred ca o sa ramana asa.

In Noul cod penal pe care il am la delapidare scrie asa :-/:
Art. 295 Delapidarea
(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Tentativa se pedepseşte.

deci este acelasi text de lege ca in codul actual diferenta fiind doar in privinta sanctiunii si interzicerea dr de a ocupa o functie publica in cazul functionarului public ce a savarsit aceasta infractiune.

Chiar daca s-ar vorbi numai despre "functionarii publici" interpretarea textului s-ar extinde si la functionarii din domeniul privat, in acest sens putem lua exemplul infractiunilor de abuz pt care textul de lege face referire la functionarii publici, dar in practica judiciara s-a aratat ca textul se extinde pt toti funtionarii.

@baghera77: delapidarea se va referi in continuare la ambele categorii de funtionari si vor raspunde in continuare ca si pana acum, nimeni nu va fi achitat si nimeni nu va fi exonerat de raspunderea penala.
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
ContSters178374, utilizator
Despre ce versiune e vorba? N-am acum acces la MO, dar vedeti de ex aici avocatnet.ro/UserFiles/artic...
Deci se va merge in continuare pe practica adaugarii la lege si nicidecum pe respectarea ei ... pacat ca asa ceva se invata de pe bancile facultatii ... nu ma mir de deciziile instantelor ...
Pacat ... daca si medicii si arhitectii si-ar face la fel treaba
baghera77 a scris:

Deci se va merge in continuare pe practica adaugarii la lege si nicidecum pe respectarea ei ... pacat ca asa ceva se invata de pe bancile facultatii ... nu ma mir de deciziile instantelor ...
Pacat ... daca si medicii si arhitectii si-ar face la fel treaba

Nu este vorba despre nicio adaugare. De pe bancile facultatii se invata formele si metodele de interpretare a textelor de lege, tocmai pt a se putea acoperi toate situatiile si a nu se aplica legea doar pt anumite persoane restul putand sa "mearga" pe langa lege.
Asadar, pt a se putea restabili ordinea de drept penal in cazul in care aceasta a fost incalcata prin savarsirea infractiunilor, organele abilitate cu infaptuirea justitiei sunt obligate sa aplice legea fata de cei care o incalca.
In lege exista lacune, obscuritati si contraziceri, din cauza acestor cauze legea trebuie interpretata pt a se arata in mod clar adevaratul inteles al unui text de lege.
Este absolut normal ca subiectii activi ai delapidarii sa fie si functionarii publici si cei din domeniul privat.
De ce sa ii pedepsim numai pe cei publici si pe cei din domeniul privat sa ii lasam sau viceversa? Ar fi absurda o astfel de interpretare restrictiva a legii.

@eumarian: aveam versiunea din 25 februarie, de aceea nu gaseam acelasi text de lege.
Da, am observat sa scrie "functionari publici" la absolut toate infractiunile de coruprie si de serviciu, nu cred ca va ramne asa si chiar daca va ramane sub aceasta forma se va aplica cu siguranta rationamentul "a fortiori" al intepretarii logice deoarece nu putem aplica astfel legea numai functionarilor publici, mai ales daca ne gandim la infractiunile de coruptie.
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2011
ContSters178374, utilizator

Alte discuții în legătură

Functionar public, sau nu - administratorii de asociatii de proprietari elenamarta elenamarta In Codul penal, la art.175 (c), este prevazut, citez: (2) - De asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care ... (vezi toată discuția)
Delapidarea in noul cod penal (2014) 2-7 ani sau 6luni - 7 ani ? danutz585 danutz585 Buna ziua, De curand am primit o notificare de la firma unde am lucrat pana acum o luna ca voi fi acuzat de delapidare pentru un prejudiciu de aprox. 18 mii ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - delapidarea ceferistul10 ceferistul10 Buna seara in noul cod penal sa modificat ceva la infractiunea de delapidare dosarul este de 3 ani in cercetare firma fraudata a intrat in insolventia (vezi toată discuția)