avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Procuror
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Procuror

Cam cat castiga in medie un procuror?
neagugeorge a scris:

Totul se intampla la o resedinta de judet stimate auditor de justitie,si va asigur ca este o practica destul de frecventa.Nu erau nici reprosuri nici frustrari.erau doar adevaruri,adevaruri care izvorasc din lipsa acuta de personal si din tonele de dosare pe care le au de rezolvat domnii procurori.Noi impreuna cu dansii facem o echipa ,de cele mai multe ori,o echipa pentru combaterea jigodiilor de pe strazi,o echipa in care fiecare are rolul lui,iar domnii procurori au rolul de a supraveghea ceea ce facem noi,nu este nicio suparare sunt mult mai bine pregatiti ca noi asta e clar,au un cuvant mult mai greu de spus,eu nu am lasat sa se inteleaga nimic nu stiu de unde ati tras dvs concluziile acelea.


Aluziile pe care le faceti reies atat direct, prin acuze de genul ca majoritatea procurorilor ar utiliza practica stick-ului, dar transpar si in mod indirect, din tonul autocompatimitor, lasand sa se inteleaga cumva ca soarta ofiterilor/subofiterilor de politie judiciara ar fi nedreapta in raport cu a colegilor procurori, care vreti dvs sa sugerati, deloc subtil, ca "ii cam folosesc pe politisti". In parchet majoritar sunt acum "doamne procuror", nu domni procuror, iar femeile sunt in general extrem de constiincioase. Dumneavoastra vorbiti de UN caz, de la UN singur parchet, in cazul unuia sau mai multor procurori de la acea unitate, ceea ce cu siguranta nu inseamna o "practica". Procurorii nu au "un cuvant mai greu de spus", cum iarasi lasati sa se inteleaga ca si cum ar fi posibila vrea comparatie intre competentele celor doua profesii (simalara cu relatia arhitect - constructor). Procurorii iau decizia in faza de urmarire penala si isi asuma raspunderea pe acea decizie, cu toate consecintele de rigoare, la propunerea organului de urmarire penala. Deci nu e vorba de cuvinte "mai grele sau usoare", sau de oameni mai bine sau mai slab pregatiti. Nu asta e ceea ce diferentiaza profesiile. E vorba de competentele legale diferite in solutionarea dosarelor care apartin institutiei procurorului pentru ca asa a vrut legiuitorul codului. Ca unii procurori sunt mai bine sau mai putin bine pregatiti decat colegii lor politisti judiciaristi, asta e o discutie separata, care tine de recrutarea magistratilor, dar si a politistilor. Atat magistratii cat si politistii fac parte din societatea romana si reprezinta imagini reduse la scara ale acesteia, fiind intalnite toate tipologiile umane in ambele profesii. Dezirabil ar fi ca in aceste meserii sa fie recrutati cei mai buni, morali, seriosi si bine pregatiti profesionisti. Faptul ca acest lucru nu se intampla intotdeauna nu inseamna ca ingaduie unora sa considere, chiar si subinteles, ca procurorii, in majoritatea lor, ar fi lenesi sau slab pregatiti, cum nu e permis sa se generalizeze ca politistii ar fi corupti. Generalizarea reprezinta, deopotriva, atat un "pacat" profesional dar si o prejudecata. Trebuie sa fiti de acord cu mine ca un profesionist adevarat nu ar "pacatui" niciodata generalizand, nu?
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2011
libercugetator, utilizator
si-n capitala, domnilor!
n-are rost sa detaliem. cert e ca se intampla si nu inventam gogoshi in necunostinta de cauza.
si n-ar fi asta tragedia, ci faptul ca atunci cand ar trebui sa existe sprijin si cooperare pentru a se indeparta de pe strazi niste nemernici fara scrupule, in virtutea faptului ca parchetele si politia reprezinta statul, deci se afla de aceeasi parte a baricadei, in realitate apar surprize, de parca politistii ar lucra pentru interesul lor propriu in momentul in care il prezinta pe infractor la parchet pentru propunerea de arestare preventiva.
si la astea se adauga uneori mistourile nemascate ale vreunui procuror referitoare la "militieni",fara nici o jena sau vreun motiv solid.
haideti, totusi, sa incheiem discutiile aici, inainte sa creem probleme cu chestiile astea altor capete incoronate :D
Faptul ca dvs sunteti auditor de justitie si dezbateti cu atata aplomb subiectul nu poate decat sa ma bucure,avem nevoie de oameni cu gandire sanatoasa, printre altele de care mai avem nevoie pentru a face cu adevarat ceva care sa conteze.Atata timp cat procurorul poate sa delege organul de cercetare penala prin ordonanta sa efectueze anumite acte de procedurale,chiar si in cauzele in care Up este de competenta sa,insemna ca nu este ceva ilegal sau imoral nu??Chestia cu stickul si rechizitoriul nu este tocmai in regula,dar se intampla fie ca vreti dvs,fie ca nu.eu vorbesc din practica si nu din carti,am colegi prin mai multe judete si se intampla, de altfel exista o postare similara si pe aici pe forum,asta m-a surpins si pe mine initial.
Din pacate in Parchete sunt mai multe doamne procuror adevarat......ar fi nevoie de oameni care sa nu se intimideze in fata tatuatilor cu ceafa groasa si sa dea cu ei de pamant....dar dansele sunt mai constiincioase cum ati spus........
Subiectul e vast,si cu regret va anunt ca va inselati in anumite privinte,eu nu fac comparatii intre unii si altii,eu nu sunt revoltat contra unora sau altora,nu imi plang de mila si nu blamez procurorii pentru situatia in care suntem,unii dintre ei merita tot respectul tuturor,altele nu prea:).
Doar expuneam unele stari de fapt,deranjante sau nu ele sunt cat se poate de reale.
@allyssa- am evitat sa abordez problema arestarilor preventive aici este cel mai dureros punct, aici se vede ca de fapt aceasta echipa nu este nici pe departe asa, aici se vede aerele de superioritate uneori fara fond, aici are cetateanul care ne plateste de suferit
Vedeti-va de treaba, ca au si procurorii petardele lor.....ohoho!!! Sunt si absolventi de INM...ceea ce e rusinos, mai ales ca "supravegheaza" activitatea organelor judiciare...

Alte discuții în legătură

Admitere la imn ANDREI NICOLAE ANDREI NICOLAE sunt politist din anul 1996, in anul 2003 am terminat fac drept si in sesiunea iunie 2003 am luat examenul de licenta , din decembrie 2005 sunt in corpul ... (vezi toată discuția)
Admitere magistratura martie-aprilie 2008 Costinescu2003 Costinescu2003 Salut fratilor!Am auzit din diverse surse ca s-ar organiza examen de admitere pentru ocuparea posturilor vacante de procuror, avand in vedere deficitul foarte ... (vezi toată discuția)
Rechizitoriul lorilori43 lorilori43 Se poate afla daca sa inceput rechizitoriul la un dosar penal,sau sa solutionat cauza daca invinuitul nu este prezent? (vezi toată discuția)