avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită urgent executare silita! posibil abuz?
Discuție deschisă în Executare silită

urgent executare silita! posibil abuz?

Buna seara,
Am o intrebare si va rog sa ma ajutati.
Am facut un contract de credit cu ipoteca si am ajuns in imposibilitate de plata. La data de 02.02.2011 a fost inaintat dosarul la executor, creditul fiind declarat exigibil anticipat, in valoare de 40000 lei plus dobanzi si penalitati de 5000 lei. mentionez ca rata era de 1600 lei (din care 750 lei credit si 850 lei donada).
Am mers la sfarsitul lui mai sa le platesc toata suma, si surpriza.
In ciuada faptului ca creditul a fost declarat exigibil anticipat, ei imi pun in continuare din februarie pana acum acea dobanda de 850 lei lunar, adica 5luniX850 lei=4250 lei, plus penalitati,motivand ca pana la executare ratele merg in continuare.
Acest lucru nu este prevezut in contract.
Practic acum am 40000 lei (creditul exigibil anticipat), 5000 lei dobanzi si penalitati + acum 4250 aceste dobanzi la rate care merg in continuare??
Cum e posibil sa se intample asa ceva?
daca nu e prevazut in contract?
Ce art din codul civil reglementeaza asta??
Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc
Gata..ti-ajunge ca explodezi. Nu te mai infoia atata ca un curcan, caci tot atat debitezi. Declararea exigibilitatii duce la rezilierea contractului, iar suma......totalul calculat de creditor se pune in executare, nu titlul. In baza titlului, se......
Stiu bine ca se tine cu dintii de aceasta incertitudine de care profita bancile....hehe...Daca creditorii tin ca obligatia potrivit contractului sa fie executata de debitori, de ce nu executa suma restanta(ratele restante) cum fac bancile care se respecta, respecta clientii si legea? E una singura in Romaniada.(cu mici scapari si ea in privinta dobanzilor...deh e smantana acolo) Nu...majoritatea profita de necunostinta de cauza si au pretentia sa fie executata toata suma precum si clauzele contractuale sa ramana in picioare.
Hai ca n-am chef. M-am prins in discutii inutile cu persoane inutile. Iti datorez bani?:">. Eu cred ca risti cam mult....;), stai mai bine in bancuta ta.:yes:
Scuze pentru ceilalti care citesc postarea, am scris-o cam in sictir, tinta fiind ala care se joaca cu andi.
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2011
xadrianx, utilizator
Aici se va incheia efortul meu de a te/va destepta. Sunteti cauze pierdute.
Declararea exigibilitatii - duce sau nu la rezilierea contractului, asta depinde de clauzele contractuale, daca nu avem un pact comisoriu de rang IV - doar instanta poate constata o eventuala reziliere. Este insa o chestiune discutabila referitor la ce inseamna declararea exigibilitatii anticipate a intregii creante si nu comporta interes pentru speta noastra.
In executare se pune titlul executoriu. Executarea reprezinta utilizarea fortei publice pentru a-l obliga pe creditor sa-si execute obligatia, in speta noastra o obligatie de plata. Suntem de acord ca principalul este datorat, ei bine, in temeiul principiului accesorium sequitum principale este datorata si dobanda contractuala.
Toata lumea stie asta, exceptie vad anumiti executori bancari de la o anumita banca.
Asa cum spuneam mai devreme, as refinanta oricand toate creditele mele la acea banca pentru a beneficia de un credit gratuit.
Oy-gevalt! Sase pagini de lupta.
In drept, orice solutie corecta, trebuie sa fie simpla si eleganta. Solutiile incorecte sunt fie greu de inteles fie au aspectul unui costum fabricat in cea mai populata tara de pe planeta.
Asadar, indiferent de opiniile noastre mai mult ori mai putin exotice, indiferent de gusturile noastre in materia dreptului civil, indiferent daca ne place sau nu ... partea in culpa pentru ca nu si-a executat obligatiile asumate printr-un act juridic la care a consimtit liber nu poate:
a) sa profite de propria-i culpa pentru a obtine avantaj - nemo auditur propriam turpitudinem allegans, cu consecinta evidenta ca ...
b) n-are cum sa ajunga intr-o situatie mai buna DACA NU-SI executa obligatia decat daca si-ar fi executat-o
Banca acorda 100 lei credit cu 1 leu dobanda pe an in conditiile in care dobanda stabilita printr-o ordonanta pentru contractele care nu au stabilita dobanda este de numai 0,8 lei la 100 lei.
Mi se pare firesc ca orice debitor sa aleaga varianta cu optzeci de bani/an in locul leului/an dobanda. Mi se pare nefiresc sa se sustina ca desi contractul a incetat din culpa deditorului acesta are de profitat din aceasta reziliere pentru ca nu mai trebuie sa plateasca dobanda mai mare (daca nu mai vrea sa o plateasca sa returneze toti banii imediat!) ci o dobanda mai mica.
Se face astfel o grosolana confuzie intre rezilierea contractului si incetarea obligatiilor. Rezilierea este INTOTDEAUNA un mijloc de protectie al creditorului.
Ok. Aici se face marea "confuzie". Daca creditorul are pretentia de a se continua valabilitatea clauzelor contractuale, pune in executare rata datorata si nu intreaga suma de bani datorata. Nu se poate astepta ca debitorul sa respecte clauzele contractuale atata timp cat creditorul nu le mai respecta(plata in rate a sumei datorate, la dobanda stipulata in contract - pentru ca, nu-i asa? dobanda este justificata tocmai de intervalul de timp de plata a sumei datorate). Dar nu este mai bine asa: si cu slanina-n pod si cu buzele unse? La noi...ca la nimeni:closedtopic:
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
xadrianx, utilizator
Nu se continua nici un fel de clauze contractuale ci se pune in executare intreaga suma datorata iar pana la recuperarea ei curg dobanzile convenite initial pentru ca nu exista nici un motiv pentru care banca sa fie sanctionata cu dobanzi mai mici pentru ca debitorul nu mai vrea sa plateasca.
Debitorul nu mai vrea sa plateasca dobanzi? Sa dea toata suma inapoi imediat iar problema e rezolvata.
Iar ideea executarii silite a fiecarei rate ... :slap:

Alte discuții în legătură

Notificare de declarare scadenta credit ContSters277537 ContSters277537 Aveti idee, va rog, lipsa notificarii catre debitor de declarare scadenta a unui credit bancar ce poate atrage din punct de vedere legal? Daca acel credit a ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa obtin de la executor pentru a-mi debloca salariul ? stef_56 stef_56 1. am fost executat silit ( s-a dat o sentinta la judecatorie ) pentru un credit neachitat si s-a primit documentul intocmit de executor la locul de munca , ... (vezi toată discuția)
In cat timp trebuie sa declare creditul exigibil banca ? ContSters307900 ContSters307900 Buna ziua! Doresc sa stiu cand ar fi putut incepe sa curga un eventual termen de prescriptie. Contractul a fost incheiat in 09.2008 pe o perioada de 6 ani iar ... (vezi toată discuția)