avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie concediu de maternitate si CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie concediu de maternitate si CCC

in prezent nu lucrez-mai exact din decembrie 2009 dar in plan sa fac un copil. am dreptul la indemnizatia de maternitate daca imi platesc la casa de pensii toate cele-impozite cas etc....timp de 1 an. dupa acest an pot beneficia timp de 2 ani de plata indemnizatiei?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:31, 7 Noiembrie 2011
1. Daca aveti platite contributiile la sanatate veti beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate.
2. Veti beneficia si de indemnizatie pentru CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii ati avut venituri profesionale impozabile.
buna seara,

pt.ralukalina : Printr-un contract de munca de 1 ora pe saptamana nu va asigurati dreptul la CIC. A se vedea anexa 2 din Normele metodologice (adeverinta pe care o elibereaza angajatorul) si art. 4 , alin.2 din OUG 111/2010 :
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

pt.piciul: De indemnizatie pt.concediu de maternitate (pre/postnatal) beneficiati doar daca achitati la Casa de Sanatate contributia privind fondul de concedii si indemnizatii, adica 0.85 % pe venit (conf.art.4 alin.2 din OUG 158/2005 actualizata).
Contributia pt.fd.de concedii si indemnizatii nu este aceeasi cu contributia pt.asigurarile sociale de sanatate....

din pacate interpretati gresit textul citat. daca o persoana lucreaza macar 1 ora zilnic si plateste impozite pe acest venit profesional, poate beneficia de ICC. am avut un dosar de la o persoana care a avut un contract de 2 ore si realiza sub 100 ron/luna( distribuia pliante pt. kaufland ) si a beneficiat de ICC. nu conteaza timpul de lucru, important este sa realizeze venituri profesionale. pentru mai multe lamuriri vedeti si ordinul 1474/06.05.2011 al Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Nu am interpretat gresit :)
"Printr-un contract de munca de 1 ora pe saptamana nu va asigurati dreptul la CIC" ... daca are o ora/zi, e ok.

Am nascut in luna mai si am avut concediu medical, iar in iunie si si partial iulie voi avea concediu de sarcina si lauzie. In cat timp pot sa-mi depun dosarul pentru concediu de crestere copil (exista vreo limitare de timp)?Mentionez ca nu am avut inainte de a naste concediu medical (cele 126 zile potrivit legii).
Iar a doua intrebare este despre timpul de munca pe zi. Eu am un contract de munca de 8 ore si mai am 5 contracte de munca cu timp partial de cate o ora, deci in total 13 ore pe zi? Pot sa-mi depun adeverinte pentru calcul indemnizatie crestere copil pentru toate cele 13 ore pe zi? Sau exista limitare pentru timpul pe care poti sa-l lucrezi intr-o zi?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie copil anapacaluca anapacaluca Buna ziua,la primul copil am beneficiat de indemnizatia pt copil dupa terminarea perioadei de 2ani am incercat sa ma angajez dar nu am reusit sa o fac si intr ... (vezi toată discuția)
Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Poate soþul sã beneficieze de indemnizaþie pentru ccc? tina1990 tina1990 Eu tocmai mi-am terminat facultatea,si in timpul in timpul facultatii am primit pensie de urmas,si urmeaza sa primesc somaj ,in momentul de fata sunt ... (vezi toată discuția)