in prezent nu lucrez-mai exact din decembrie 2009 dar in plan sa fac un copil. am dreptul la indemnizatia de maternitate daca imi platesc la casa de pensii toate cele-impozite cas etc....timp de 1 an. dupa acest an pot beneficia timp de 2 ani de plata indemnizatiei?
1. Perioada de concediu de maternitate (sarcina si lauzie) este luata in calculul celor 12 luni in vederea acordarii indemnizatiei pentru CCC.
2. Ce a relatat preopinentul meu este data la care a primit prin posta (sau in cont) indemnizatia. Asta nu inseamna ca la toata lumea este la fel.
Daca pana in momentul nasterii unui copil (al doilea), am 2 luni in care sunt in concediu de crestere copil (pentru primul copil), apoi muncesc inca 7 luni, sunt eligibila a mai primi indemnizatie de crestere copil pentru cel de-al doilea, daca nu am 12 luni lucrate efectiv?
Buna ziua!
Am si eu o "dilema": daca cele 12 luni premergatoare nasterii propriu-zise, sunt formate din primele 3 luni lucrate pe baza CIM si urmatoarele 9 luni de somaj, se mai poate obtine indemnizatia pentru cresterea copilului? In cazul in care in timpul somajului o sa am nevoie de concedii medicale , se considera intrerupere si nu voi mai putea obtine CCC? Mentionez ca inainte de cele 3 luni lucrate cu CIM, am o intrerupere de 8 luni pe cartea de munca.
Va multumesc anticipat, indiferent de raspunsul ce-mi veti da!
gheorghiu.laura:
1. Daca veti naste al doilea copil in timp ce sunteti in CCC1 veti intra din CCC1 in CCC2 pana ce al doilea copil va implini 1 an sau 2 ani, depinde ce varianta alegeti.
2. Cand veti naste al doilea copil faceti o cerere catre angajator (anexati si copie dupa certificatul de nastere al celui de al doilea copil) prin care solicitati prelungirea suspendarii CIM pana ce al doilea copil implineste 1 an sau 2 ani.
3. La fel procedati si la Primarie unde ati depus dosarul pentru CCC1.
4. Pentru CCC2 veti primi aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1.
5. Daca veti naste dupa ce se termina CCC1 atunci cele 12luni pot fi formate di perioade in care ati foct in CCC si perioade in care ati lucrat cu CIM. Pentru indemnizatie se iau in calcul valoarea indemnizatiei din CCC1 si salariile pentru celelalte luni.
Stefitza:
1. Da, cele 12 luni premergatoare nasterii pot fi formate din luni in care ati lucrat si luni in care ati fost in somaj indemnizat, in concediu medical sau in concediu de maternitate.
2. In somaj fiind puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate si apoi de CCC.
3. Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea lor. In acest fel se prelungeste perioada de somaj.
4. Tineti cont insa de ce spune Legea 76/2002: Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
5. Iata ce spune si Norma de aplicare a Legii 76/2002: Art. 20.1.
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.
(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.
(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
6. Daca nu anuntati la timp agentia de Somaj ca sunteti in medical nu se va mai prelungi perioada de somaj cu perioada de medical.