avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie concediu de maternitate si CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie concediu de maternitate si CCC

in prezent nu lucrez-mai exact din decembrie 2009 dar in plan sa fac un copil. am dreptul la indemnizatia de maternitate daca imi platesc la casa de pensii toate cele-impozite cas etc....timp de 1 an. dupa acest an pot beneficia timp de 2 ani de plata indemnizatiei?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:31, 7 Noiembrie 2011
Buna ziua. De pa 1 aprilie pana la 1 oct. 2011 am intrat in somaj. In ptrezent sunt insarcinata in sapt a 9-a. Cum pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?
Locuiesc in bucuresti, dar sunt din provincie (si in C.I.), copilul sa va naste in capitala, pot sa depun dosarul de indemnizatie aici? Multumesc.
tana a scris:

Nu am interpretat gresit :)
"Printr-un contract de munca de 1 ora pe saptamana nu va asigurati dreptul la CIC" ... daca are o ora/zi, e ok.

1. Aceasta este interpretarea dvs. dar nu corespunde cu prevederile legale.
2. In cazul in care are o ora pe saptamana persoana in cauza are un CIM si pentru zilele din saptamana in care nu lucreaza. Asa ca nu se aplica aici art.4 din OUG 111/2010.Acest articol se refera la perioada din luna in care persoana nu are CIM.
3. Daca vreti sa va convingeti intrebati la orice Agentie de Prestatii Sociale.

lumib78:
1. Dosarul il depuneti in termen de 60 de zile de la data de la care vreti sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC (cel mai repede din a 43-a zi de la nasterea copilului).
2. Pentru indemnizatia pentru CCC se iau in calcul toate veniturile profesionale impozabile. Asa ca duceti adeverinte tip de la toti angajatorii dvs.

adrianapopa:
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concediu medical, concediu de maternitate etc.).
2. Daca somajul se termina pe 1 octombrie trebuie ca dupa aceea sa incercati sa incheiati un CIM cu timp partial, altfel nu veti beneficia de concediu de maternitate si de CCC.
3. Daca aveti resedinta stabilita in Bucuresti puteti sa depuneti actele la Primaria de sector.
Buna seara! As avea nevoie si eu de un sfat. Sunt PFA (de fpt profesie libera) cu toate contributiile achitate la zi si insarcinata. intentionez sa solicit concediu de maternitate incepind cu sa;ptamana viitoare. am estimat o suma la ANAF care e mai mica decat cea realizata deci pt calculul sumei corespunzatoare platii concediilor de maternitate si a alocatiei in CIC m-ar aventaja regularizarea. Pentru asta ar trebui sa suspend actvitatea PFA la ANAF si sa solicit regularizarea.
Care ar fi ordinea pasilor?
1. Solicit medicului de familie concediul de maternitate
2. merg la ANAF si incep formalitatile de suspendare PFA si solicit regularizarea
3. Cu decizia ANAF merg la CASMB si duc formularul de concediu, noile cifre contabile si platesc la sanatate diferentele de rigoare. Ma mai primesc ei daca am suspendat activitatea profesionala?
Care ar fi alternativa? Nu suspend PFA, iau concediu medical, primesc suma conform estimarii facute la inceputul anului si fac suspendarea abia la inceperea CIC? Se fac regularizari ulterior?
Eu nu prea inteleg cum ar trebui procedat.... sper sa ma lamuriti dvs.
Multumesc.
Buna seara
Si noi eram in situatie asemanatore nevasta a avut I.I. ca statut apropiat P.F.
Pasi de urmat.
1.Nasterea copilului.
2.Eliberare certificat de nastere.
3.Suspendarea activitatii la registrul comertului.(doar dupa nastere altfel no sa avet cele 12 luni in continu) la dosar se depune rezolutia
4.Achitarea tuturor creantelor catre finante (si cele anticipate)
5.Scoatere certificat fiscal ca nu datorati nimic catre finante.
6.Scoatere certificat ca P.F. nu datoreaza nimic catre stat.
7.Adeverinta de la csa ca nati beneficiat de concediu prenatal.
8.Multa rabdare la noi a durat din 15.02.2010 pina 10.06.2011 cand am primit bani pe 2 luni si ceva in total vreo 1500 ron.
din cate am inteles cele 43 de zile de concediu natal se scad din plata.
Cu stima
Vai de mine, e mai rau decat credeam... pai as vrea pre si postnatal si stiam ca acest concediu medical nu intrerupe continuitatea celor 12 luni anteriore nasterii copilului. A durat mai mult de 1 an sa obtineti banii pt postnatal?X-(
Poate mai are cineva si solutii mai optimiste, cu prenatal inclus...

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie copil anapacaluca anapacaluca Buna ziua,la primul copil am beneficiat de indemnizatia pt copil dupa terminarea perioadei de 2ani am incercat sa ma angajez dar nu am reusit sa o fac si intr ... (vezi toată discuția)
Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Poate soþul sã beneficieze de indemnizaþie pentru ccc? tina1990 tina1990 Eu tocmai mi-am terminat facultatea,si in timpul in timpul facultatii am primit pensie de urmas,si urmeaza sa primesc somaj ,in momentul de fata sunt ... (vezi toată discuția)