avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie concediu de maternitate si CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie concediu de maternitate si CCC

in prezent nu lucrez-mai exact din decembrie 2009 dar in plan sa fac un copil. am dreptul la indemnizatia de maternitate daca imi platesc la casa de pensii toate cele-impozite cas etc....timp de 1 an. dupa acest an pot beneficia timp de 2 ani de plata indemnizatiei?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:31, 7 Noiembrie 2011
1. Iata ce spune Ordinul MMFPS nr.1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

2. Luati legatura cu AJPS care va va ajuta siguir sa rezolvati problea pentru ca se poate.

3. Sotul dvs. poate beneficia de stimulentul de insertie asa cum am aratat din Ordinul 1474/2011.
Va multumesc din suflet! La AJPS am fost prima oara unde mi s-a spus ca nu se poate. Dupa parerea dumnealor, singura solutie era sa suspend activitatea la PFA (cred ca era cea mai simpla ...). Tot la AJPS mi s-a spus ca sotul trebuie sa fie minim o luna in CCC pt a cere apoi supliment. O sa merg iarasi, de data asta cu textul din Ordinul MMFPS tiparit !
Inca odata va multumesc si numai bine!
Intre timp am mai inaintat un pic in demersurile mele, poate ajut pe cineva care are aceleasi nelamuriri. Asadar scriam eu:
butterfly_1976 a scris:

Sunt PFA (de fpt profesie libera) cu toate contributiile achitate la zi si insarcinata. intentionez sa solicit concediu de maternitate incepind cu sa;ptamana viitoare. am estimat o suma la ANAF care e mai mica decat cea realizata deci pt calculul sumei corespunzatoare platii concediilor de maternitate si a alocatiei in CIC m-ar aventaja regularizarea. Pentru asta ar trebui sa suspend actvitatea PFA la ANAF si sa solicit regularizarea.
Care ar fi ordinea pasilor?
1. Solicit medicului de familie concediul de maternitate
2. merg la ANAF si incep formalitatile de suspendare PFA si solicit regularizarea
3. Cu decizia ANAF merg la CASMB si duc formularul de concediu, noile cifre contabile si platesc la sanatate diferentele de rigoare. Ma mai primesc ei daca am suspendat activitatea profesionala?

Dupa emiterea ultimei facturi si punerea in ordine a situatiei contabile se merge la ANAF unde se completeaza
- o cerere de suspendare a activitatii (incepind cu ziua intrarii in medical adica prenatal atasind copie dupa fila eliberata de medicul de familie)
- declaratia 070 cu aceeasi data de incepere a suspendarii (d-na de la ghiseu m-a intrebat pe cat timp e suspendarea dar nefiind sigura am decis 31.12.2012 urmand oricum sa fac alte declaratii la reluarea activitatii).
- declaratia 220 (cea estimativa de la inceputul anului) dar cu noile cifre contabile, reale, pt ca nu se poate face regularizare inainte de incheierea anului fiscal dar se depune aceasta declaratie din nou iar pe baza ei se va emite o noua decizie de impunere.
Am apucat sa platesc doua transe din impozit anul acesta asa ca urmatoarele doua vor tine cont de noul impozit calculat prin noua declaratie.
Pare logic ce am scris mai sus dar la ghiseu mi s-a spus ca e "grav" ca exista diferente intre estimarea anterioara si aceasta am fost nevoita sa apelez la seful serviciului pt a afla ca totul e in ordine, conform legii.
La casa de sanatate nu am ajuns inca, tb mers pana pe data de 5 a lunii urmatoare si astept sa emita medicul de familie hartia pt iulie pt a nu face doua drumuri. Daca vi se par utile informatiile voi reveni cu detalii.
Nu am inteles de ce nu am platit taxa de suspendare a activitatii;)
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
butterfly_1976, utilizator
Ca sa inchei in CIM cu timp partial cu cate ore minime pe zi trebuie sa fiu incadrata pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? Multumesc.
Poate fi si cu o ora pe zi sau pe saptamana, nu conteaza timpul lucrat si cuantumul venitului.

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie copil anapacaluca anapacaluca Buna ziua,la primul copil am beneficiat de indemnizatia pt copil dupa terminarea perioadei de 2ani am incercat sa ma angajez dar nu am reusit sa o fac si intr ... (vezi toată discuția)
Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Poate soþul sã beneficieze de indemnizaþie pentru ccc? tina1990 tina1990 Eu tocmai mi-am terminat facultatea,si in timpul in timpul facultatii am primit pensie de urmas,si urmeaza sa primesc somaj ,in momentul de fata sunt ... (vezi toată discuția)