avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... "Arme albe" - unde începe si unde se sfârseste ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

"Arme albe" - unde începe si unde se sfârseste portul ilegal...?

Buna ziua,

Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde "mâna omului nu prea pune piciorul". :P

În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un cutit de supravietuire ("survival knife"), de care ma folosesc mereu.

În plus, în portbagaj mai las de obicei un kukri nepalez, pe care îl folosesc în scop de topor sau machete (defrisarea unui loc de cort, taierea lemnelor de foc, etc.)

Pentru mine sunt niste simple unelte (se pot transforma în arme poate doar în cazul contactului fizic si direct cu un urs enervat, deci s'ar putea interpreta ca o legitima aparare :)) ).

Întrebarea mea ar fi: în ce masura pot avea probleme cu politia? Si daca da, de ce...?

Practic, orice obiect suficient de dur poate fi transformat în arma alba (cheile de la casa, cartea de credit, levierul de desfacut suruburile de la roata, lantul de la bicicleta, un ciob de pe jos, etc. etc. etc.)

Asadar - unde începe si unde se sfârseste clasificarea unui obiect în categoria armelor albe...?
Oare taietorii de lemne care merg cu toporul pe umar prin padure pot fi inculpati pentru port ilegal de arma alba...?

Multumesc anticipat pt. raspunsurile Dvs. pertinente.

Naganori
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2008
Naganori, utilizator
Eu sunt jurist, iar dilema mea este urmatoarea (si nu numai a mea): daca politia nu ma apara am dreptul de a ma apara? Nu am facut sporturi de contact (ar fi trebuit sa fac). Cine ma apara pe mine, pe sotia mea, pe copilul meu? Merg linistit pe strada si se leaga unii de noi. Ce fac stau sa ma casapeasca sau ma apar? Scot cutitu pistolu, sisu? ce fac? Asta e dilema mea. Politia prin cartier prin Berceni trece de doua ori pe an/ Sunt politisti care au facut cursuri online ca sa devina politisti. Nimeni nu vrea sa se mai faca politist. toti fug. gradul de criminalitate este alarmant de mare. Vad eu in cartier.
Daca noaptea faci greseala sa iesi din casa dupa tigari sau mai stiu eu ce iti trebuie pasaport. Fiecare se descurca cum poate, dar cel mai grav este ca toti intorc capul cand vad ceva rau. Se fac curse ilegale de masini la 2-3 noaptea pe lini lu 76 (aviv politiei dar degeaba!) Suni la 112 te tine de asteptare zice stai si stai ca prostu' 20 de minute pana iti face laegatura la un plictisit care te mai pune si ala sa astepti.
Nimeni din politia Bucuresti nu are curajul de a se pune ca gastile din cartier. E mai usor sa arestezi unu - doi dar 20-30 de oameni mai greu chiar imposibil.
Apoi sistemul judiciar nu prezinta suficiente garantii. Nici macar in SUA, darmite in Romania.
Sunt zeci de oameni in Berceni capatul lu 76 care fac orice numai munca legala nu.
Asa, ca, eu in concluzie sustin ca portul armelor este legala atata vreme cat nu se foloseste in scopul de a ataca, talhari jufui sau face alte acte de natura penala.
Scopul legii a fost acela de a descuraja portul armelor albe in locuri publice, care ar pune in primejdie viata multor oameni fara aparare.
In situatii particulare nu e ilegal sa poti arma alba mai ales atunci cand stii ca in cartierul respectiv zona respectiva gradul de criminalitate este foarte mare.
Nu neaparat faci ceva dar descurajezi un atac agresiv , material si injust asupra ta.
Inca o data spiritul legii a fost acela de a interzice definitiv portul armelor albe pe strazi dar practic e imposibil de controlat fenomenul.
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
Lucian Dumitrescu, Consilier juridic
As dori sa aflu si eu in ce regim intra folosirea spray-ului paralizant sau cu piper, cu ce-o fi... Mi s-a intamplat de 2 ori pana acum sa fiu urmarita si asaltata de 2 indivizi, chiar in blocul meu...ziua in amiaza mare...si din fericire am avut noroc si s-a terminat fara probleme....insa mie imi este in continuare frica de asemenea situatii...in ultimul timp tot mai multe cunostinte de ale mele - femei - patesc astfel de lucruri, sunt urmarite, atacate, talharite si poate printr-un noroc au scapt si de viol...Prin urmare, as dori sa achizitionez un astfel de spray. Vreau sa stiu ce mi se intampla mie daca il folosesc asupra individului care ma ataca.
Teoretic daca va ataca veti riposta normal. Idee e sa nu exagerati. Nu cred ca intra in vreo categorie anume acest tip de spray. Dar ca sa nu gresesc, promit cu revin cu un raspuns legal.
Lucian, fa o propunere de lege ferenda in vederea dezincriminarii faptei, dar pana la modificarea legislativa care nu va exista, respecta legea!!!!!!
Dura lex sed lex :P
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
prosecutor, utilizator
luciandumitrescu07 a scris:


Oricum in situatia in care este atacat cineva care are un cutit de cineva care nu are cutit, nu exista legitima aparare, deoarece in dreptul nostru legitima aparare presupune ca si atacatorul si victima sa aiba aceleasi arem sau aproximativ....


Am o curiozitate legata de acest fapt: daca o persoana de 1.50m si 50 de kg este atacata de cineva de 1.90m si o suta si ceva de kg....care din cativa pumni l-ar pune usor la pamant ....Este legitima aparare daca prima persoana ar folosi un cutit sa se apere - sa zicem ca a fost lovit deja - , in conditiile in care cel de-al doilea nu ar avea nici o arma?

Alte discuții în legătură

Achizitie baston telescopic ANONIMUL27 ANONIMUL27 Dupa ce am fost atacat de mai multe ori, am hotarat sa imi iau un baston telescopic pe care sa il port la mine ca sa nu mai fiu cu mainile goale in fata ... (vezi toată discuția)
Saltat de pe strada arma alba wizi wizi Salutare. Acum cateva zile un prieten a fost saltat de pe strada pentru ca avea la el un breloc cu briceag de 6 cm. Politistul respectiv la dus intai la sectia ... (vezi toată discuția)
Autoaparare antoneugen antoneugen este legal sa porti la tine un sprai lacrimogen si sal folosesti numai pentru autoaparare. (vezi toată discuția)