Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde "mâna omului nu prea pune piciorul". :P
În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un cutit de supravietuire ("survival knife"), de care ma folosesc mereu.
În plus, în portbagaj mai las de obicei un kukri nepalez, pe care îl folosesc în scop de topor sau machete (defrisarea unui loc de cort, taierea lemnelor de foc, etc.)
Pentru mine sunt niste simple unelte (se pot transforma în arme poate doar în cazul contactului fizic si direct cu un urs enervat, deci s'ar putea interpreta ca o legitima aparare :)) ).
Întrebarea mea ar fi: în ce masura pot avea probleme cu politia? Si daca da, de ce...?
Practic, orice obiect suficient de dur poate fi transformat în arma alba (cheile de la casa, cartea de credit, levierul de desfacut suruburile de la roata, lantul de la bicicleta, un ciob de pe jos, etc. etc. etc.)
Asadar - unde începe si unde se sfârseste clasificarea unui obiect în categoria armelor albe...?
Oare taietorii de lemne care merg cu toporul pe umar prin padure pot fi inculpati pentru port ilegal de arma alba...?
Multumesc anticipat pt. raspunsurile Dvs. pertinente.
Sunt (cel putin) 2 aspecte neclare in lege: "portul, fără drept" si "în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor". In practica, cum se interpreteaza acestea? Sunt interpretate de catre autoritati dupa voia lor in fiecare caz in parte sau exista niste interpretari deja stabilite?
Dreptul este ceva care se confera in mod expres prin lege sau care se considera ca deja existand si trebuie negat in mod expres?
Exista proceduri prin care un cetatean poate obtine acest drept?
In fine, "locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor" sunt stabilite la discretia autoritatilor? Daca da, atunci si pe munte ar putea fi ilegal portul unui cutit, daca mai sunt oameni in jur.
Legea este interpretabila si vad ca s-a mai discutat pe acest topic, dar va rog postati daca aveti informatii despre aplicarea acestei legi in cazuri reale.
P.S. Exista obiecte care pot fi folosite pentru "tăiere, împungere sau lovire" dar nu sunt "confecţionate anume" pentru asta (ex. un lant, o bucata de teava, o rozeta etc.) In practica, portul acestor obiecte poate fi sanctionat?
Ultima modificare: Duminică, 7 Septembrie 2008 Boa, utilizator
Am vazut ca armele albe au fost incluse in legea 295 / 2004 prin legea 417 / 2007:
2. La punctul I, după poziţia 2 se introduce o nouă poziţie,
poziţia 21, cu următorul cuprins:
„21. arma albă – acel obiect sau dispozitiv ce poate pune în
pericol sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor prin lovire,
tăiere, împungere, cum ar fi: baionete, săbii, spade, florete, pumnale,
cuţite, şişuri, boxuri, castete, arbalete, arcuri, bâte, măciuci şi bastoane
telescopice;”
3. La punctul IV, după poziţia 7 se introduce o nouă poziţie,
poziţia 8, cu următorul cuprins:
„8. arme albe cu lamă – armă care îndeplineşte următoarele
criterii:
a) lama este fie solidară cu mânerul, fie echipată cu un sistem ce
îi permite să facă corp comun cu mânerul său;
b) are tăiş dublu pe toată lungimea sa;
c) lungimea este mai mare de 15 cm;
d) lăţimea este mai mare sau egală cu 0,4 cm;
e) are un mâner prevăzut cu gardă.”
Care sunt efectele acestei modificari? Prin aceasta lege se introduce doar definitia, fara nici o alta prevedere in legatura cu ele. Au mai aparut alte legi in completare?
As dori sa stiu si eu care sunt conditiile legale in contextul in care doresc sa achizitionez o sabie de samurai pt paoplie si o sabie de samurai pt antrenament? (practic arte martiale care implica uilizarea unei sabii de samurai neascutite).
Mentinoez ca achizitia urmeaza sa o fac prin internet din SUA.