avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... "Arme albe" - unde începe si unde se sfârseste ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

"Arme albe" - unde începe si unde se sfârseste portul ilegal...?

Buna ziua,

Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde "mâna omului nu prea pune piciorul". :P

În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un cutit de supravietuire ("survival knife"), de care ma folosesc mereu.

În plus, în portbagaj mai las de obicei un kukri nepalez, pe care îl folosesc în scop de topor sau machete (defrisarea unui loc de cort, taierea lemnelor de foc, etc.)

Pentru mine sunt niste simple unelte (se pot transforma în arme poate doar în cazul contactului fizic si direct cu un urs enervat, deci s'ar putea interpreta ca o legitima aparare :)) ).

Întrebarea mea ar fi: în ce masura pot avea probleme cu politia? Si daca da, de ce...?

Practic, orice obiect suficient de dur poate fi transformat în arma alba (cheile de la casa, cartea de credit, levierul de desfacut suruburile de la roata, lantul de la bicicleta, un ciob de pe jos, etc. etc. etc.)

Asadar - unde începe si unde se sfârseste clasificarea unui obiect în categoria armelor albe...?
Oare taietorii de lemne care merg cu toporul pe umar prin padure pot fi inculpati pentru port ilegal de arma alba...?

Multumesc anticipat pt. raspunsurile Dvs. pertinente.

Naganori
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2008
Naganori, utilizator
Salut,

Trebuia sa aduca de la politie o hartie care sa ateste ca are voie sa cumpere sau sa posede o arma alba.

Merci.
adimsr a scris:

Salut,

Trebuia sa aduca de la politie o hartie care sa ateste ca are voie sa cumpere sau sa posede o arma alba.

Merci.

Salut adimsr,

Am râs copios citind asta. =D>
Ala e un clasic exemplu de Garcea la puterea a 10-a.
Daca ar fi sa luam în considerare ce zicea individul de la vama, ar însemna sa trecem mereu pe la politie sa obtinem autorizatie pentru a ne cumpara cutite de bucatarie, furculite, lame de ras, frigarui metalice, si asa mai departe... Continuând pe linia absurdului, ar însemna, de exemplu, ca de fiecare data când spargem din greseala o sticla, sa mergem sa cerem de la politie o autorizatie de detinere sau de distrugere/aruncare a gâtului de sticla spart! :))... Sa fim seriosi.
Mi se pare stupid.

Nu conteaza de unde cumperi o arma alba (RO/US/EU etc.). Si cine se exprima asa cum ai spus, la vama, trebuie sa justifice afirmatiile sale cu legea si articolul respectiv. Si sa se legitimeze.
Probabil ca mai exista niste accize/taxe suplimentare de platit, nu sunt sigur (sa se pronunte expertii), dar nu e nevoie de permis sau de hârtie de la Politie.

Eventual sa ai si un reportofon sau un MP3 recorder la tine când discuti cu el, garantez ca înregistrarea ar face un subiect excelent de articol în principalele cotidiene, în caz de raspuns similar... :)
Asadar, cumpara linistit, nu o sa ai probleme...

Cu stima,
Naganori
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2009
Naganori, utilizator
Buna ziua!

Am o problema (si inca una mare) cu masinile parcate neregulamentar pe trotuar. Pe trotuarele late nu ma deranjeaza asa mult, dar cand nu am loc pentru mine (care sunt mica si slaba) si sunt nevoita sa ocolesc masinile luand-o pe strada (adesea aglomerata), de multe ori prefer sa calc pe capota si sa trec mai departe. Pana acum n-am avut incidente mari cu proprietarii, dar port un spray cu piper la mine ca sa ma apar de cainii vagabonzi.
Intrebarea mea este: daca la un moment dat un sofer se supara si iese sa ma bata pentru ca am sarit peste masina lui parcata aiurea pe trotuar, eu pot sa folosesc sprayul impotriva lui sau nu? Si cine ar fi vinovatul in toata treaba asta?

Multumesc anticipat!
In primul rand,spray-ul nu are efectul dorit asupra cainilor.
Apoi,daca doriti sa nu mai fie masini parcate neregulamentar,sunati de cate ori este necesar la Politia Rutiera.Pana la urma in acea zona se va parca corespunzator.
Daca folositi spray-ul riscati sa raspundeti si dmv. daca sunt martori care au vazut ca l-ati folosit.
Intr-o oarecare masura,dmv. provocati presupusa persoana batausa,la fapta sa.Mai puteti raspunde civil si pentru cine stie ce ce zgarieturi,capota indoita,vopsea sarita.

Daca persoana va loveste,va raspunde penal,in functie de cat de grava a fost fapta sa.
Va recomand cu caldura,sa folositi caile legale,pentru a nu va complica.In plus,ar fi bine sa fie tot timpul cineva in zona,cand se intampla sa va certati cu proprietarii masinilor,sa aveti martori.
nicolle_rox a scris:

As dori sa aflu si eu in ce regim intra folosirea spray-ului paralizant sau cu piper, cu ce-o fi... Mi s-a intamplat de 2 ori pana acum sa fiu urmarita si asaltata de 2 indivizi, chiar in blocul meu...ziua in amiaza mare...si din fericire am avut noroc si s-a terminat fara probleme....insa mie imi este in continuare frica de asemenea situatii...in ultimul timp tot mai multe cunostinte de ale mele - femei - patesc astfel de lucruri, sunt urmarite, atacate, talharite si poate printr-un noroc au scapt si de viol...Prin urmare, as dori sa achizitionez un astfel de spray. Vreau sa stiu ce mi se intampla mie daca il folosesc asupra individului care ma ataca.

sunt situatii diferite. Paralizant nu aveti voie deloc.
Cu piper / lacrimogen aveti voie sa detineti.

nicolle_rox a scris:

Am o curiozitate legata de acest fapt: daca o persoana de 1.50m si 50 de kg este atacata de cineva de 1.90m si o suta si ceva de kg....care din cativa pumni l-ar pune usor la pamant ....Este legitima aparare daca prima persoana ar folosi un cutit sa se apere - sa zicem ca a fost lovit deja - , in conditiile in care cel de-al doilea nu ar avea nici o arma?

Pentru a incapacita temporar pe cineva indiferent de greutate sau alte 'spcificatii' este necesara o singura lovitura cu mana goala.

Boa a scris:

Dreptul este ceva care se confera in mod expres prin lege sau care se considera ca deja existand si trebuie negat in mod expres?

Legile functioneaza in felul urmator: ele interzic o mare lista de diverse.
Orice nu e interzis, e permis din oficiu.

Adica:
interzis 1
.....
interzis n
permis restul

Alte discuții în legătură

Achizitie baston telescopic ANONIMUL27 ANONIMUL27 Dupa ce am fost atacat de mai multe ori, am hotarat sa imi iau un baston telescopic pe care sa il port la mine ca sa nu mai fiu cu mainile goale in fata ... (vezi toată discuția)
Saltat de pe strada arma alba wizi wizi Salutare. Acum cateva zile un prieten a fost saltat de pe strada pentru ca avea la el un breloc cu briceag de 6 cm. Politistul respectiv la dus intai la sectia ... (vezi toată discuția)
Autoaparare antoneugen antoneugen este legal sa porti la tine un sprai lacrimogen si sal folosesti numai pentru autoaparare. (vezi toată discuția)