avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... "Arme albe" - unde începe si unde se sfârseste ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

"Arme albe" - unde începe si unde se sfârseste portul ilegal...?

Buna ziua,

Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde "mâna omului nu prea pune piciorul". :P

În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un cutit de supravietuire ("survival knife"), de care ma folosesc mereu.

În plus, în portbagaj mai las de obicei un kukri nepalez, pe care îl folosesc în scop de topor sau machete (defrisarea unui loc de cort, taierea lemnelor de foc, etc.)

Pentru mine sunt niste simple unelte (se pot transforma în arme poate doar în cazul contactului fizic si direct cu un urs enervat, deci s'ar putea interpreta ca o legitima aparare :)) ).

Întrebarea mea ar fi: în ce masura pot avea probleme cu politia? Si daca da, de ce...?

Practic, orice obiect suficient de dur poate fi transformat în arma alba (cheile de la casa, cartea de credit, levierul de desfacut suruburile de la roata, lantul de la bicicleta, un ciob de pe jos, etc. etc. etc.)

Asadar - unde începe si unde se sfârseste clasificarea unui obiect în categoria armelor albe...?
Oare taietorii de lemne care merg cu toporul pe umar prin padure pot fi inculpati pentru port ilegal de arma alba...?

Multumesc anticipat pt. raspunsurile Dvs. pertinente.

Naganori
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2008
Naganori, utilizator
Nu stiu sa dau un raspuns ferm. Aceasta este si marea mea dilema. Se apreciaza probabil mai multi factori. Nu am habar. Ideea este in sine sa nu se riposteze cu o forta mai mare decat atacul, dar si aici se apreciaza de la caz la caz. Am dreptul de a purta cutit dar il scot atunci cand e foarte necesar. Poti primi o palma, un pumn sau poti fi strans de gat. Depinde de situatie. Eu am 1,85 m si cam 105 kg si nimeni nu prea s-a dat la mine cu pumnii...de exemplu...o vorba asa aruncata nu te doare ca sa zic asa...ma uit la unu ridic glasul si gata...nu trebuie sa scot cutitu'...vreau cazuri concrete nu asa spete de facultate nu se poate discuta la concret...si mai este o chestie.
Cine provoaca primul? Ca daca ma provoci fara sa iti fi facut nimic...atunci intru eu automat in legimitm aparare...In cazul unei femei care merge aproape ezbracata pe strada tot provocare este, dupa parerea mea...
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
Lucian Dumitrescu, Consilier juridic
Imi pare rau sa ma repet : legile se aplica in functie de relatiile si buzunarul fiecaruia. End of story.
Poti lovi sau mutila persoane pe trecerea de pietoni si sa scapi, asa cum poti sa faci puscarie incercand te aperi de 3 persoane care te roaga sa le imprumuti geaca si portofelul, sa-l imbrancesti pe unul ca sa fugi de ei si acesta sa dea cu capul de asfalt si sa moara. "Legitima aparare" si alte d'astea ? Sa fim seriosi. Daca n-ai spatele asigurat, intri la puscarie cu legea sub brat.
Unul din ultimele exemple fabuloase este cel cu fetita omorata pe trecerea de pietoni...seara. Concluzia expertilor este ca a fost vina fetitei. Unul dintre argumente este "ce cauta fetita la ora 22:00 pe strada nesupravegheata, parintii ei stiau de acest lucru ?" Mie imi sta un pic mintea in loc cand vad lucruri de genul asta, dar ce mai pot spune ?
Imi aduce aminte de bancul cu negrul din Africa De Sud care este condamnat de port ilegal de arma alba :
"Si unde purta dom'le cutitul ?"
" Intre omoplati."

Esti atacat, ripostezi cat poti si cum poti. Si apoti fugi...cat mai repede.

@ Naganori
Se spune ca speranta moare ultima. Desi nu ma astept la nimic bun, si eu sper ca lucrurile se vor schimba. Ce sa zic, "it's just me". :D
Nu vreau sa descurajez pe nimeni cu impresiile mele apocaliptice. Dar mai bine sa ma pazesc cat pot ca sa nu ajung in situatii limita, la mana unor oameni "de bine", care aplica legea precum zeita respectiva : legati la ochi, asteptand sa vada in ce parte LI se inclina balanta.
Oamenii cu coloana si care nu te lasa la greu sunt putini. In situatiile extreme iti dai seama de cei din jur. Ma rog, iti dai seama de caracterul unui om nu numai in situatiile de criza, ci mai ales cand il pui sef. ;)
Tot respectul pentru opiniile de aici, fiecare isi scrie parerea si cauta raspunsuri. Dar cred ca realitatea este usor diferita de ce spun cartile.
Tare faza cu Creatorul, imi place. In final Lui ii dam socoteala, desi nu stiu daca este cazul. Daca este atat de omnipotent, stie deja totul. Si macar El sa judece lucrurile cum trebuie.
Parerea mea...nu cred ca suntem o tara de criminali care omoara oameni pe trecerile de pietoni...cele cateva cazuri nu generalizeaza aspectul romanilor...romanii sunt mai milosi...legea si interpretarea ei este cu totul altceva...nu mai exista profesionisti ai dreptului, nu mai exista oameni de calitate, nu mai exista caractere. Legea insasi ingaduie repararea prejudiciului cauzat prin vatamarea corporala produsa unei persoane din culpa. Putini oameni sunt prevazatori prevad rezultatul final al faptelor comise si de aceea se comit infractiuni. Nimeni nu se gandeste in viitor. ce se intampla pe viitor? Va veni cred eu si sper si o zi in care va fi dreptate pentru toata lumea. Nu va fi aici la infinit Vestul salbatic.
Lucian, nu spune nimeni ca suntem o tzara de de anumite specimene, Doamne fereste ! Asa cum cred ca nici mitul cu romanul ospitalier care face si drege nu e chiar conform cu realitatea.
Se intampla niste tragedii si din pacate poti scapa basma (mai mult sau putin) curata, tocmai ca se poate. Nu neg ca nu as incerca si eu sa scap la o adica, perioada in care ma hraneam numai cu povestirile moralizatoare din "Marile legende al lumii" a cam trecut. Am ramas cu "traume" si inca folosesc cuvinte perimate precum cinste, onoare, prietenie si incerc sa traiesc cat pot calauzindu-ma dupa niste coduri de mult apuse. Am spus "cat pot", om sunt si eu. Dar deajuns cu slava desarta. :worthy:

Viitorul...hmmmm...simplul fapt ca noi scriem pe aici cred ca dovedeste ca ne preocupa viitorul, altminteri nu ne oboseam sa facem basici la dejte lovind tastatura. Sper sa fie mai bine.
Dar pana atunci voi purta un cutit/baston/spray/AK47/bazooka la mine, sperand sa nu ma controleze nimeni si sa nu atrag atentia...si sperand sa nu folosesc niciodata nimic pentru a raspunde unui atac, doar pentru a-i ajuta pe cei din jur.
Daca as fi femeie nu m-as fali foarte tare cu bijuteriile mele si m-as imbraca nu foarte provocator. Si as purta un spray in poseta. Seara as merge cu un aer sigur pe mine, palmandu-l bine, fiind cu ochii in 4 la orice miscare din jur, fara sa par speriata.
Si m-as gandi la diferenta dintre vulpe si iepure : vulpea alearga pentru un alt pranz, iepurele pentru propria viata. ;)
Ok ai dreptate...asa fac si eu...fiecare pana la urma este obligat ca sa zic asa sa isi ia masuri de prevenire a riscului producerii unui atentat asupra sa, asupra vietii familiei sale, a sotiei, a copilului sau. Riscul atacarii pe strada a crescut foarte mult in ultima perioada si da eu recunosc public am arme la mine dar numai pentru autoaparare. Ai foarte mare dreptate in tot ceea ce zici. cel putin la nivelul Bucurestiului de azi gradul de criminalitate e foarte ridicat...nu ma simt in siguranta pe strada daca nu am pistolul cu mine...pana vine politia eu sunt deja mort... a se vedea recent modul de actiune al politiei in cazul marelui naist Ghe. Zamfir si asta imi da mie dreptate...politia actioneaza foarte lent. de frica...mentionez totusi in final ca am fost atacat pe strada si desi aveam arme la mine nu am considerat oportun sa le folosesc...erau niste indivizi albi care vroiau scandal atat...ai vazut vreodata amendati de politie minoritarii care poarta mereu la ei sabii? sa imi ziceti si mie...voi cei care locuiti in Craiova? Care e viata voastra?
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
Lucian Dumitrescu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Achizitie baston telescopic ANONIMUL27 ANONIMUL27 Dupa ce am fost atacat de mai multe ori, am hotarat sa imi iau un baston telescopic pe care sa il port la mine ca sa nu mai fiu cu mainile goale in fata ... (vezi toată discuția)
Saltat de pe strada arma alba wizi wizi Salutare. Acum cateva zile un prieten a fost saltat de pe strada pentru ca avea la el un breloc cu briceag de 6 cm. Politistul respectiv la dus intai la sectia ... (vezi toată discuția)
Autoaparare antoneugen antoneugen este legal sa porti la tine un sprai lacrimogen si sal folosesti numai pentru autoaparare. (vezi toată discuția)