avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufructul viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufructul viager

buna ziua

am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate

am achizitionat un apartament si am instituit un drept de uzufruct viager mamei mele; am fost astazi la SPCEP pentru am schimba domiciliul la noua adresa si mi s-a spus ca imi trebuie acordul mamei pentru a-mi face aceasta modificare

as vrea sa stiu ce drepturi am eu ca proprietar
Cel mai recent răspuns: diaspora , utilizator 05:51, 21 Septembrie 2008
Ba e apartament, ba e teren plus casa... Sa ne spuneti cum va hotarati, ca sa va raspundem...
Si apoi, ce inseamna intreg? Toata casa? Tot imobilul (casa plus teren)?
V-a intrebat ceva colega mea, Nicoleta. Poate raspundeti ca sa ne facem o parere in baza careia sa va dam un raspuns cat de cat bazat pe situatia concreta...
Suntem in aceiasi situatie, mama a pastrat uzufruct viager si apartamentul a fost vandut nepoatei - fata mea. O putem evacua pe uzufructara din apartament? Dar pe fiule ei - fratele meu care spune ca o ingrijeste impreuna cu sotia lui? Cine poate inchiria apartamentul sau primi in spatiu terte persoane?
In ziua semnarii vanzarii nudei proprietati, mama a facut testament la acelasi notar prin care cere ca unul din copii sa poata locui viager in apartament. Aceasta deoarece notarul a spus ca nu se poate face altfel. Inseamna asta ca de fapt mama a dorit uzufrucctul permanent si nu viager? La alt notar mi s-a explicat ca primul notar nu a procedat corect, trebuia sa nu scrie viager si sa nu mai faca testamentul.
In drept nu exista aceeasi situatie... exista doar situatii care seamana .. dar nu rasar.

Fata dvs. are nuda proprietate ... adica, mai pe intelesul dvs., proprietatea "dezbracata" de doua atribute uzus + fructus.
( dreptul de a folosi bunul si de ai culege fructele = chirii, de ex.)

Deci, uzufructuarul, atata timp cat traieste, are dreptul de a decide pe cine primeste in spatiu.
Dreptul de uzufruct viager (dupa cum ii spune si numele) se stinge la moartea uzufructuarului. Uzufructuarul nu poate lasa prin testament ceea ce nu mai are la momentul mortii lui. (un drept care s-a stins la momentul mortii).
Despre notari :fight:.. no comment.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2008
romascanu, moderator
Si dupa ce moare actul ala nu sti ce valoare are, deoarece toti avocatii dupa acest forum spun ca daca mai ai frati vin la drept si -ti strica acel act luandu-si cota parte conf.art.845 c civ.
D-zeu sa mai inteleaga dreptul asta si pe notarii astia care iti ia banu si te lasa sa te zbati prin tribunale dupaia
GAGIU1982 a scris:

D-zeu sa mai inteleaga dreptul asta si pe notarii astia care iti ia banu si te lasa sa te zbati prin tribunale dupaia

Cine va pune sa intrati in biroul notarului fara avocat dupa voi.?
Notarul pune stampile si lipeste timbre si are grija sa nu faca asta pe un un act nelegal.
Ce-l intereseaza pe el de cate ori se va da cu capul de pereti in viitor semnatarul actului? Asta nu e treaba lui. E treaba avocatului (daca il intreba cineva).
Sunt si notari ... intre notari, dar sunt putini.

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - credit banca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)